Leta 2002 se je David Bowie v BBC-jevi anketi 100 največjih Britancev uvrstil na 29. mesto. V svoji karieri je prodal okoli 140 milijonov albumov. Foto: EPA
Leta 2002 se je David Bowie v BBC-jevi anketi 100 največjih Britancev uvrstil na 29. mesto. V svoji karieri je prodal okoli 140 milijonov albumov. Foto: EPA
Bowie
Bowie se je v zgodovino popularne glasbe zapisal kot človek tisočerih obrazov in glasbenih slogov - od glam rocka do elektronske glasbe.

Kulturni vpliv dolgoletne kariere enega najbolj priznanih in poznanih svetovnih glasbenikov bodo po poročanju BBC News v Limericku na Irskem raziskovali ob skorajšnji 40. obletnici pesmi Changes z albuma Hunky Dory (pesem lahko poslušate spodaj), ki je bila kot single izdana januarja 1972.

Strokovnjaki za Bowieja tudi z Nove Zelandije
V Londonu rojeni Bowie je svojo prvo skupino The Konrads ustanovil leta 1962 pri 15 letih, potem pa se v šestdesetih letih selil po mnogih glasbenih zasedbah, pri katerih ni dolgo zdržal. V tem obdobju je nastopal pod imenom Davy ali Davie Jones, sredi desetletja pa je prevzel danes slavni umetniški vzdevek David Bowie. Njegov solo prvenec leta 1967 ni bil dobro sprejet, bolje pa se je odrezal dve leti pozneje s pesmijo Space Oddity, ki se je uvrstila med prvo peterico na britanski lestvici. S tem se je zares začela več kot štiridesetletna bogata umetniška pot enega najbolj spoštovanih in priljubljenih svetovnih glasbenikov.

Na tridnevnem simpoziju na Irskem, ki se bo začel 26. oktobra, bo organiziran tudi pogovor o Bowiejevi raznoliki karieri ter o njegovem prispevku britanski in svetovni popularni kulturi. "V treh dneh bomo slišali znanstvene razprave strokovnjakov za Bowieja tudi iz oddaljenih krajev, kot so Nova Zelandija, Avstralija in ZDA," je povedal dr. Devereux in dodal, da je napoved dogodka na strani Facebooka Davida Bowieja z "všeč mi je" označilo več kot osem tisoč ljudi z vsega sveta. Univerza v Limericku je v preteklosti organizirala podobni konferenci o kulturnih vplivih pevca Morrisseya in knjižnega junaka Harryja Potterja.

V Londonu bodo na ogled Bowiejevi kostumi in glasbila
V Bowiejevi umetniški zgodovini se je mnogim v spomin najbolj vtisnil kot androgeni vesoljec Ziggy Stardust, ko je leta 1972 z albumom The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars prevzel ta nezemeljski in ekscentrični alter ego. V začetku osemdesetih se je spet povzpel na vrh lestvic s pesmijo Ashes to Ashes in albumom Scary Monsters (and Super Creeps), z glasbenim sodelovanjem s skupino Queen v pesmi Under Pressure in albumom Let's Dance iz leta 1983. V zadnjih tridesetih letih se je preizkusil v mnogih glasbenih žanrih, svoj zadnji album Reality pa je izdal leta 2003. Od leta 2006 David Bowie v živo ne nastopa več.

Naslednje leto marca se bo v londonskem muzeju Victoria & Albert odprla razstava o Bowiejevi karieri. V muzeju so dobili dostop do Bowiejevega arhiva, kot ga doslej še ni imel nihče. Na prvi mednarodni retrospektivi z naslovom David Bowie Is bodo na ogled postavili na roko napisana besedila pesmi, izvirne kostume, koncertne odrske scenografije in glasbila 65-letnega glasbenega zvezdnika. Na razstavi bodo predstavljali Bowieja kot glasbenega inovatorja in kulturno ikono.