Dean Martin (na sredi) s šopkom deklet na snemanju filma The Silencers (1966). Foto: AP
Dean Martin (na sredi) s šopkom deklet na snemanju filma The Silencers (1966). Foto: AP
Dean Martin
Ko je Elvis Presley spoznal Martinovo hčerko Deano, ji je menda prišepnil: "Zame pravijo, da sem Kralj rokenrola, ampak tvoj oče je pa Kralj kulskosti." Foto: AP
Dean Martin in Frank Sinatra
Dean Martin je med letom 1950 in 1969 posnel 40 singlov, ki so se prebili v prvo deseterico lestvice; trije od njih - That's Amore (1953), Memories are Made of This (1955) in Everybody Loves Somebody (1964) - so dosegli milijonsko prodajo. Foto: AP

"Sploh nisem mogel verjeti, dokler nisem slišal, da so se vsi kazinoji v Las Vegasu Dinovemu slovesu poklonili tako, da so za minuto ugasnili luči. Skoraj si lahko slišal Deana, kako osuplo pripomni: Celo minuto? Pa sem res moral biti velika živina."

Sin italijanskih priseljencev, ki se je rodil kot Dino Paul Crocetti, je v petdesetih letih zaslovel s komedijami, ki jih je posnel z Jerryjem Lewisom. Kot pevec se je proslavil s pesmimi That's Amore, Everybody Loves Somebody, You're Nobody till Somebody Loves You in Volare.

V mladosti se je preživljal kot črpalkar, krupje, boksar in pevec. Nato je nastopal z Jerryjem Lewisom po barih in kabaretih ter v obdobju 1949-1956 z njim posnel vrsto uspešnih filmskih komedij: Moja prijateljica Irma, Irma v Hollywoodu, Uporni vojak, Komedijant in njegov zarotnik, Ljubezen, užitki in golf, Klovn je kralj, Burkež v internatu, Strahopetec s Far Westa in druge.

Ko so se leta 1956 po desetih letih sodelovanja njune poti grenko razšle, je nastopal v vesternih in komedijah. Posnel je še 40 filmov z znanimi igralci, kot sta bila Montgomery Clift in Marlon Brando: Ples prekletih, Rio Bravo, Kot hudournik, Kdo je bila torej ta gospa?, Neznanec iz Las Vegasa, Ada, Trije naredniki, Objemi me, ti tepec, Štirje sinovi Katie Elder in drugi.

Hkrati je Dean Martin blestel s svojim baritonskim glasom ter vodil lasten televizijski šov (postal je celo najbolje plačan televizijski igralec v šestdesetih, njegov šov pa je bil najbolj gledan program v letih 1965 in 1966.) Med njegovimi uspešnicami so še Memories Are Made of This, Sway in Ain't That a Kick in the Head?

Kljub takojšnjemu uspehu je o svojem glasbenem daru Martin vedno dvomil; not ni znal brati in zdelo se mu je, da se opazi, da ni šolan pevec. Jerry Lewis je o njem nekoč izjavil: "Dean nikoli, nikoli ni mogel zares peti, to pa zato, ker ni dojel lastnega potenciala. S petjem se je hecal in nikoli ni dovolil, da bi preraslo v kaj resnega. Nobene samozavesti ni imel."

Martin je večkrat poudarjal svoj dolg vzoru Binga Crosbyja in nekoč skromno izjavil: "Pevec pa res nisem. Lahko zadanem melodijo in moj slog je sproščen, ampak šarmerji jo dobro odnesemo, ker smo relativno neškodljivi."

Kot je pripomnil leta 1967, sta bili v njegovi karieri dve prelomnici: "Najprej srečanje z Jerryjem Lewisom. Nato slovo od Jerryja Lewisa. Ti dve prelomnici sta me spremenili v resničnega igralca."

S Scorsesejevo biografijo ne bo nič
Javnost je Deana Martina poznala kot elegantnega, duhovitega člana t. i. "Rat packa", toda zares ga je poznalo le malo ljudi. Pred nekaj leti se je v Hollywoodu pojavila govorica, da bo Martin Scorsese o njem posnel biografijo, a je projekt padel v vodo. Režiserjevo pojasnilo je precej zgovorno: "Res smo se trudili, a zgodba Deana Martina ni lahka - zakomplicirana je, ker se je v življenju umikal. Držal se je nazaj in deloval pasivno; ravno to je bilo tisto, kar so Sinatra in drugi pri njem cenili."