Deus že dve desetletji veljajo za vodilne stilistične rock ikone na belgijski glasbeni sceni. Foto: Kino Šiška
Deus že dve desetletji veljajo za vodilne stilistične rock ikone na belgijski glasbeni sceni. Foto: Kino Šiška
Parov Stelar Band
Marcus Fureder je Parov Stelar Band ustanovil leta 2005, ko mu je DJ-evska forma postala pretesna. Foto: Kino Šiška

Po džez-rockovskem eksperimentiranju uvodnega obdobja, ki so ga na začetku 90. let odprli s prvencem Worst Case Scenario, so z albumoma Pocket Revolution leta 2004 in Vantage Point štiri leta pozneje pristopili k bolj konvencionalnemu, klasicističnemu romantičnemu rocku, ki pošteno razsaja tudi na aktualnem, z atmosferiko prežetem in orkestralno nabrušenem najnovejšem albumu. V prvem obdobju delovanja, ko je zasedbo zaznamovalo več sprememb v sestavu skupine, so izdali še albuma In a Bar, Under the Sea leta 1995 in The Ideal Crash leta 1999.
Množico bo kot predskupina v pravo vzdušje popeljal noise-popduet Little Trouble Kids, ki je pred kratkim izdal album Adventureland, ki po oceni poznavalcev »ustvarja mračno, hkrati pa očarljivo vesolje ter prinaša na smrt iskrene pesmi, besneče rife in neustavljive ritme". Koncert je Kino Šiška pripravil v sodelovanju s klubom Channel Zero na Metelkovi.
Razprodan koncert Parov Stelar Banda
V petek bo za plesne ritme in eksplozijo skrbel Parov Stelar Band, ki je s svojima energičnima pihalcema Maxom the Saxom in Jerryjem Di Monzo že razprodal dvorano. Za Parov Stelar Band stoji Marcus Fureder, ki je že leta nazaj začel skladati različne 'sample' v nove tvorbe, ki bi jih najbolje opisali kot novi džez. Prve uspehe je doživel s prvencem Rough Cuts, ki še vedno sodi med najpomembnejše džez-loungeplošče.
Parov Stelar je pri založbi Etage Noir izdal tri albume - Seven and Storm, Shine in Coco - ter številne EP-je. Aprila bo predstavil novi dvojni album banda z naslovom The Princess. Koncerti Parov Stelar Banda veljajo med ljubitelji elektronske glasbe za posebno doživetje, saj prinašajo preplet elektronskih ritmov in žive glasbe, z elementi energične improvizacije saksofonista Maxa in čutnega zanosa ostalih glasbenih magov. Koncert je Kino Šiška organiziral v sodelovanju z založbo DrumWise.
Za ogrevanje bodo poskrbeli Jimmy Barka Experience, skupina, ki jo sestavljajo prekaljeni slovenski glasbeni mački DJ Borka in DJ Bakto ter tolkalec Marjan Stanić.