Babačić je v klepetu na vprašanje, katero svoje delo bi najprej priporočil novemu bralcu, odgovoril, da Banda.
Babačić je v klepetu na vprašanje, katero svoje delo bi najprej priporočil novemu bralcu, odgovoril, da Banda. "Je lepa zgodba, ki govori o pravih herojih slovenskega športa. Je pristopna in lahko prebavljiva." Foto: MMC RTV SLO

Heroji počasi izginjajo - žal. Preveč časa se že igra slaba banda, ki je zasedla strateške pozicije. Vsak želi vse le še zase, za družbo mu je vse manj mar. Sam ne verjamem v nadaljevanje, kar je seveda škoda.

Babačić o herojih

Na vprašanje, od kod navdih za pesniško zbirko, pesnik, pevec, pisatelj, tekstopisec in novinar odgovarja, da od povsod. "Mnogo reči privre na dan, le ubesediti jih je treba. Radovednost je predpogoj za pisanje, kakršnega se lotevam. In te se mi ne manjka."

Kitula, kot je pojasnil, pomeni vse in hkrati nič, "je plod trenutnega navdiha, osuplosti, skorajda jeze, nad tem, kar lahko doživljamo iz dneva v dan. Včasih je svet ena sama Kitula, v kateri je vse, a hkrati nič. Lahko jo podariš kot nagrado ali kot opomin."

Poezija mu je najbližja in tudi najbolj blagodejno. "Na neki način je osnova za vse drugo, kar pride potem. Žal mi je, da mi ni ničesar žal, sem pred časom zapisal. In ja, imel sem dovolj talenta. Bolj pomembno je, kaj z njim storiš."

Kot je še razkril, mu trenutno celo uspeva živeti od ustvarjanja."Kako dolgo še, tega pa nihče ne ve. Iskreno povedano, živeti od tega ni mogoče. A sem še vedno tu, živ in zdrav."

Meni, da je v današnji družbi preveč samocenzure, bolj kot nekoč je pomembno, kar se kaže navzven. Strasten ljubitelj košarke in športa nasploh napoveduje na tem področju presenečenje v obliki knjige.

"Otroci vedo, kaj je res in kaj ne"
Med njegovimi deli je nedolgo tudi dvojezična pravljica Kiti plavajo počasi. Na vprašanje, ali je za otroke lažje ali težje ustvarjati, odgovarja, da je pri pisanju za otroke predpogoj za ustvarjanje iskrenost, ta pa je lahko včasih tudi breme, saj lahko odpre marsikaj. "Otroci vedo, kaj je res in kaj ne."

Babačić meni, da bi slovenska kulturna scena potrebovala nove, sveže umetnike, ki "lahko zamajejo ustavljeni red na kulturniški sceni".

Na četrtkovi predstavitvi knjige bo nastopil tudi njegov bend Via Ofenziva, ki bo junija predstavil prvo pravo ploščo. "To bo v bistvu prva plošča, saj prej ni bilo pogojev za izid le-te. Na plošči bo vse, kar smo naredili v zadnjem obdobju in se nam je zdelo dovolj dobro za objavo."

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Na vprašanje, ali je zdaj kaj drugače peti kot pred 20, 30 leti, navdušeno odgovarja, da nima nobenih težav. "Priznati moram, da sem na odru še vedno lahek, celo bolj kot takrat, pred 30 leti, če smo bolj natančni."

Vsestranski ustvarjalec bo julija dopolnil 50 let, a kot pravi, je za inventuro še prezgodaj. "Grem naprej, saj je še veliko za postoriti."

Heroji počasi izginjajo - žal. Preveč časa se že igra slaba banda, ki je zasedla strateške pozicije. Vsak želi vse le še zase, za družbo mu je vse manj mar. Sam ne verjamem v nadaljevanje, kar je seveda škoda.

Babačić o herojih