Zmagovalci letošnjega izbora so finski Lordiji, ki so s svojo nenavadno podobo prepričali občinstvo. Foto: EPA
Zmagovalci letošnjega izbora so finski Lordiji, ki so s svojo nenavadno podobo prepričali občinstvo. Foto: EPA
Maria Menounos in Sakis Rouvas
Za vodenje prireditve v Atenah sta poskrbela Maria Menounos in Sakis Rouvas. Foto: EPA

Podatki so še spodbudnejši za polfinale, katerega gledanost se je v primerjavi z lansko povečala za 35 odstotkov. Tudi primerjava gledanosti 20. maja zvečer in gledanosti povsem običajne sobote v letu 2005 kaže, da prireditev zanima veliko Evropejcev: finalni izbor je pritegnil 30 odstotkov gledalcev več kot običajni program v najbolj gledanem sobotnem terminu.

Gledalci so tudi pogosteje soodločali o zmagovalcih: v primerjavi z lanskim letom je prispelo 23 odstotkov glasov več, kar v številkah pomeni 6,4 milijone prejetih glasov. Število tistih, ki so glasovali na letošnjem Evrosongu, se je povišalo v Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji ter na Irskem in Švedskem. Evropski gledalci pa se pred televizijske sprejemnike niso posedli v večjem številu le na finalni večer, pač pa se je za 35 odstotokov povečala tudi gledanost predizbora, na katerem je nastopil tudi slovenski predstavnik za pesem Evrovizije Anžej Dežan.

Ljubitelji Evrovizije pa v četrtek in soboto niso le obsedeli pred televizijskimi zasloni, pač pa so se o ozadju in podrobnostih izbora pogosteje kot lani pozanimali tudi na uradni spletni strani Evrovizije. Tako so na strani www.eurovision.tv zaznali več kot 98 milijonov obiskov, medtem ko so lani zaznali 85 milijonov obiskov.

Priljubljenost tudi v Avstraliji
Predizbor in finalni izbor za pesem Evrovizije so sicer predvajale televizijske hiše v več kot 40 državah Evrope, glasbeno tekmovanje pa je zelo priljubljeno tudi v daljnji Avstraliji, kjer si tamkajšnji ljubitelji Evrosonga prireditev prav tako lahko že nekaj časa ogledajo v živo.