La Seine Musicale obsega avditorij za koncerte klasične glasbe, večjo dvorano za prireditve, več snemalnih studiev, teras in restavracijo. Foto: AP
La Seine Musicale obsega avditorij za koncerte klasične glasbe, večjo dvorano za prireditve, več snemalnih studiev, teras in restavracijo. Foto: AP
Shigeru Ban
Stavbo je zasnoval japonski arhitekt Šigeru Ban, ki je oblikoval tudi Center Pompidou v Metzu, skupaj s svojim francoskim kolegom Jeanom de Gastinesom. Foto: AP

prevevalo pred prvim krogom francoskih predsedniških volitev, so tako rekoč na reki Seni, ki teče skozi prestolnico države, odprli novo koncertno dvorano.

Okrogla konstrukcija, ki so jo poimenovali La Seine Musicale, stoji na otočku Seguin na reki Seni v zahodnem predmestju francoskega glavnega mesta. Pravzaprav je postavljen na mestu, kjer je nekoč stala tovarna avtomobilov Renault.

Stavba je stala več kot 170 milijonov evrov, meri približno 35.000 kvadratnih metrov, obsega pa avditorij za koncerte klasične glasbe s 1.150 sedeži, dvorano za prireditve z od 4.000 do 6.000 sedeži za koncerte različnih zvrsti, več snemalnih studiev, teras in restavracijo. Poleg koncertne dejavnosti in siceršnjega druženja bo gostila tudi razstave.

Kot križarka s stekleno kupolo
Zgradbo sta zasnovala francoski arhitekt Jean de Gastines in japonski arhitekt Šigeru Ban, ki je oblikoval tudi Center Pompidou v Metzu. Z njeno obliko - spominja namreč na križarko s stekleno kupolo jajčaste oblike - sta arhitekta želela opomniti na industrijsko preteklost, še poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V francoski prestolnici upajo, da bo to novo koncertno prizorišče postalo dom glasbe, čeprav ima veliko konkurenco v novi Pariški filharmoniji, ki so jo odprli leta 2015 in razpolaga s 1.900 sedeži.

V Parizu pa je tudi slavna dvorana Olimpija, kjer so nastopala zvezdniška imena, kot so Edith Piaf, Jeff Buckley, The Beatles in David Bowie. Na odru La Seine Musicale pa je kot prvi koncertiral nobelovec Bob Dylan.