Svetovno priznani skladatelj, dirigent in virtuoz na klavirju Boulez velja za eno najvplivnejših osebnosti v sodobni klasični glasbi od 50. let preteklega stoletja dalje. Dirigiral je najbolj priznanim svetovnim orkestrom na obeh straneh Atlantika. Foto: AP
Svetovno priznani skladatelj, dirigent in virtuoz na klavirju Boulez velja za eno najvplivnejših osebnosti v sodobni klasični glasbi od 50. let preteklega stoletja dalje. Dirigiral je najbolj priznanim svetovnim orkestrom na obeh straneh Atlantika. Foto: AP
Pierre Boulez
Boulezove kompozicije so bile izvedbeno zelo zahtevne. Eno njegovih ključnih del Le marteau sans maitre (Kladivo brez mojstra) je navdihnilo številne nadrealistične pesnike. Med njegovimi najbolj znanimi deli so še aleatorična klavirska sonata št. 3, skladba za klarinet in 21 instrumentov Domaines (Področja) ter delo za komorni orkester, šest solističnih instrumentov in računalnik Repons (Odpev). Foto: AP

Ob Boulezovi smrti se je oglasilo več uglednih osebnosti.

Boulez je ustvaril idealni paradoks: "Čutil je z glavo in mislil s srcem," je v svojem slovesu od kolega še poudaril Barenboim. "Imamo čast, da smo doživeli njegovo glasbo. Za to - in še za veliko več - mu bom večno hvaležen," je zapisal slavni dirigent. Osebno pa je, kot je še zapisal, izgubil tesnega prijatelja in veliko ustvarjalno dušo, ki jo je nadvse občudoval.

Prijateljstvo "stare šole"
Z Boulezom se je Barenboim prvič srečal leta 1964 v Berlinu. Čeprav sta se vedno vikala, po njegovih besedah obstaja le peščica glasbenikov, s katerimi je v 52 letih razvil tako tesen in pomemben odnos.


Po mnenju francoskega predsednika Francoisa Hollanda je francoska glasba z Boulezom "zasijala po vsem svetu". Njegovo kritično razmišljanje onstran žanrov je temeljilo na dialogu med disciplinami, kot so slikarstvo, poezija, arhitektura, film in glasba, je poudaril v Elizejski palači. Veliko zahvalo je izrazila tudi pariška filharmonija, kjer ga bodo vsem, ki cenijo njegovo ustvarjalno moč in umetniško raven, ohranjali pri življenju.

"Revolucionar" in "vezni člen celotne generacije"
V očeh avstrijskega ministra za kulturo Josefa Ostermayerja je bil Boulez "revolucionar v glasbi", umetnik, ki je navduševal občinstvo po vsem svetu. Direktorja Dunajske državne opere Dominiqua Meyerja pa na Bouleza veže veliko spominov in osebnih srečanj. "Zelo sem ga občudoval," je povedal Meyer. Obžalovanje je izrazil tudi dunajski mestni svetnik za kulturo Andreas Mailath-Pokorny.

Sožalje ob Boulezovi smrti je izrazila tudi festivalna hiša v nemškem zdraviliškem mestu Baden-Baden, kjer je našel ustvarjalni mir za komponiranje. Glasbenik je vedno "prijateljsko opazoval kakovost našega programa", je zapisal intendant Andreas Mölich Zebhauser.

Predsednik Beneškega bienala Paolo Baratta pa ga je označil za "vezno točko celotne generacije". Bienale mu je leta 2012 podelil zlatega leva za življenjsko delo.

Boulez velja za enega najpomembnejših predstavnikov glasbene avantgarde. Po dolgotrajnih težavah z zdravjem je umrl v torek v 91. letu starosti.

Festival v Salzburgu mu je lani, ko je praznoval življenjski jubilej, posvetil del svojega programa. Slovesnosti ob tej priložnosti so se med drugim vrstile tudi v Baden-Badnu.