Mlečnozoba brat in sestra McCaul. Foto: epa
Mlečnozoba brat in sestra McCaul. Foto: epa
Legendarni komentator Evrosonga Terry Wogan ni skrival razočaranja nad irskima predstavnikoma. Foto: epa
Glamur in živahne barve so recept za uspeh. Foto: epa

Za državo, ki se lahko pohvali z največjim številom evrovizijskih zmagovalcev (7), je bila neuvrstitev v finale veliko razočaranje, za katerega skušajo vsi, ki kaj veljajo v irskem glasbenem svetu, najti pametno razlago.

"Prekleto glasovanje"
Donna McCaul, ženski del dua, ki je zastopal Irsko, je za slab dosežek okrivila način glasovanja. Nekatere države naj bi sklenile pakt in si podelile glasove, Irska pa je premajhna, da bi ji kaj takega lahko uspelo. Tudi legendarni irski komentator Evrosonga Terry Wogan je dejal, da s sedanjim načinom glasovanja Irska nima možnosti za večji uspeh.

Modrovanje Loganovega botra
Louis Walsh, nekdanji menedžer evrovizijske zvezde Johnnyja Logana in sedanji "pokrovitelj" fantovske zasedbe Westlife, je dejal, da sta irska predstavnika, brat in sestra McCaul, popolna amaterja, ki v tekmovanju, katerega kakovost se je v zadnjih letih močno izboljšala, nista imela možnosti.

Za britanski časopis Guardian je Walsh izjavil še, da Irci za neuspeh ne smejo kriviti McCaulovih. Fant in dekle – imata komaj 17 in 20 let – sta glede na svoje izkušnje dobro opravila svojo nalogo, a kljub temu njun nastop ni bil na ravni Evrosonga in tudi pesem ni bila dobra.

Slabosti resničnostne oddaje
Vodstvo televizijske postaje RTE pa po poročanju irskega časnika Irish Independent resno razmišlja, da prihodnje leto irskega predstavnika ne bodo več izbirali v resničnostnem šovu You're a Star, katerega zmagovalca sta bila tudi brat in sestra McCaul. Tudi voditelj šova Ray D'Arcy je dejal, da zmagovalci oddaje, kot je You're a Star, ponavadi niso kova evrovizijskih zmagovalcev in tudi ne prepevajo skladb, ki bi prevzele tipične oboževalce tekmovanja za najboljšo popevko Evrope.

Glamur je pravi odgovor
Brenda Heffernan, novinarsko pero Irish Independenta, se je spotaknila tudi ob po njenem mnenju precej neprimerno opravo obeh pevcev. Po njenem mnenju je Evrosong ne le glasbeno tekmovanje, ampak o točkah odloča tudi glamur, ki ga na oder prinesejo "glasbeni ambasadorji". Heffernanova je tako zapisala, da je preprosta športna eleganca McCaulovih le še podkrepila vtis mladosti in neizkušenosti ter tako še bolj spodkopala njuno prepričljivost.

Recept za uspeh
Morda bi se Irci naslednje leto po nasvet morali podati k Harryju Witchelu, psihologu in glasbenemu strokovnjaku. Britanec trdi, da je najboljša evrovizijska skladba, ki bi zmagala na prav vsakem Evrosongu, Waterloo švedske zasedbe Abba. Waterloo naj bi vseboval vseh 7 bistvenih elementov, ki prepričajo tako manj kot bolj zahtevne ljubitelje glasbe.

Te prvine so: živahen ritem; preprosta struktura, ki si jo je lahko zapomniti; izvrsten refren, izrazite spremembe v tonski lestvici; izrazit konec in ne ponavljanje zadnjih verzov v neskončnost; pevci morajo na odru plesati, nastopajoči morajo imeti opazne kostume.