Glasba
Uradno Wagnerjeva glasba v Izraelu ni prepovedana, a je zaradi nasprotovanja javnosti praviloma nikjer ne predvajajo. Foto: Reuters
Dirigent Daniel Baremboim si je po vključitvi Wagnerjevih del na program koncerta izraelskega festivala leta 2001 prislužil oznako 'kulturne persone non grate', ki mu jo je dodelil sam parlamentarni odbor. V Argentini rojeni Izraelec je na koncertu napovedal, da je na vrsti del Wagnerjeve opere Tristan in Izolda, ter poslušalce pozval, da tisti, ki jim takšen program ne ustreza, zapustijo dvorano. Več deset jih je to tudi storilo, pri tem pa dirigenta zmerjalo z besedami 'fašist' in 'pojdi domov'. V bran se mu je tedaj postavil dirigent izraelski filharmonikov, slavni Zubin Mehta, ki je obsodil pozive k prepovedi nastopanja maestra. Foto: Reuters

Dodaj v

Izraelski radio se je moral opravičiti za predvajanje Wagnerja

Wagner v Izraelu ni uradno prepovedan
5. september 2018 ob 10:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

Izraelski javni radio se je uradno opravičil poslušalcem, ker so jim prek svojih valov predvajali glasbo skladatelja Richarda Wagnerja.

Nemški skladatelj 19. stoletja je v Izraelu še vedno sporna osebnost zato, ker je gojil antisemitska prepričanja – pa tudi zato, ker je bil Hitler po lastnih besedah zelo velik občudovalec Wagnerja.

Osrednja glasbena postaja za klasično glasbo Kol Hamusica je pretekli petek predvajala del Wagnerjevega slavnega Somraka bogov. (Šlo je za posnetek koncerta iz leta 1991, s festivala Bayreuth, ki je posvečen Wagnerju. Dirigiral je slavni Daniel Barenboim, ki je judovskega rodu.)

Vodstvo radia je v opravičilu posebej poudarilo, da se je "urednik napačno odločil pri izbiri glasbe" in da Wagnerja ne nameravajo predvajati. Izraelska radiotelevizija se zaveda, tako pravijo, kakšno bolečino tako predvajanje vzbudi v preživelih žrtvah holokavsta.

Wagner je idejo o "čistosti ras" vpletal tudi v svoje delo. Skladatelj je med drugim spisal pamflet Judovstvo v glasbi, v katerem je zagovarjal tezo, da je "Jud nesposoben umetniškega izražanja". Uradno Wagnerjeva glasba v Izraelu ni prepovedana, a je zaradi nasprotovanja javnosti praviloma nikjer ne predvajajo.


Kje je meja med človekom in umetnostjo?

Tudi opravičilo je v resnici zmotilo kar nekaj ljudi, predvsem tiste, ki verjamejo, da Wagnerjeva politična in svetovno nazorska stališča ne "razveljavijo" njegovih umetniških dosežkov. "Obstaja vsaj toliko žrtev holokavsta, ki obožujejo Wagnerja, kot tistih, ki se jim upira. Poslušati je treba njegovo glasbo in ta glasba je preprosto čudovita," argumentira Jonathan Livny, ki je na čelu izraelskega Wagnerjevega društva.

Leta 2011 je izraelski komorni orkester gostoval v Nemčiji prav z Wagnerjevo skladbo. Dirigent Roberto Paternostro je takrat poudaril, da je bila skladateljeva ideologija seveda odvratna, da pa je njihov cilj, da bi "moža ločili od njegove umetnosti". "Wagner je postal simbol ... Nič nenavadnega ni, če v Izraelu vozimo volkswagna ali potujemo z Lufthanso. Danes sem se na primer v koncertno dvorano pripeljal s taksijem znamke Mercedes. A Wagner je postal simbol vseh grozot, ki so se zgodile," je izpostavil.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
qwertz
# 05.09.2018 ob 11:00
Neumnost .,,,
dark sun
# 05.09.2018 ob 11:00
To je smešno. Glasba je brezčasna, apolitična in neideološka.
I v 3 k
# 05.09.2018 ob 11:33
Dvojna merila kot vedno. Kako pa kaj zatiranje Palestincev in kraja njihove zemlje?
dark sun
# 05.09.2018 ob 12:04
@miško5lin - "Če se pa postaviš v njihovo kože ter ti na dan privrejo spomini ter kaj vse so jim Nemci delali,...."
..... Palestincem v zvezi s tem, kar jim dela Izrael trenutno, ni potrebno brskati v globini spomina, da jim privre kaj na plano ...

Kanček manj senzibilnosti za lastni JAZ in trohico več senzibilnosti za drugega ... ne bi škodilo.
Krimsky
# 05.09.2018 ob 11:19
Poznate kako si računalnik 'oddahne' ...
~
... ko izbrišemo ducat nepotrebnih aplikacij in zoptimiziramo registre?

Zelo!

Ljudje tega (še) ne znamo, menimo, da moramo do smrti poganjati vse naloženo. Kar je procesorsko in pomnilniško potratno, ali po domače − butasto.

Obstaja morje računalniških tečajev, a začuda − niti eden kako upravljati z lastnim pomnilnikom in procesorjem.

Za kar kajpak obstaja razlaga − ni zaželeno, da bi izbrisali butast softver, in večina je natanko taka. S tem bi ogrozili gospostva, 'nacionalne identitete' in drugi bulšit.

Kaj pomeni biti Izraelec, Poljak, Slovencelj ... je pa ja ... jako pomembno ...
tomo098
# 05.09.2018 ob 12:10
Čiste rase in to. Skorajda bi pričakoval, da bodo Izraelci zaljubljeni vanj.
firtoh
# 05.09.2018 ob 12:03
No ja...Wagner ni živel v času 3.rajha.Zapisal je tisto,kar so ostali govorili in si mislili o Judih,v takratnem času.Tudi pri nas je bilo močno prisotno antisemitsko razpoloženje.Imamo najmanjšo judovsko skupnost, še države,ki so bile v Varšavskem paktu jih imajo več.
Ko gledam ,,Apokalipso zdaj,,,si prizor s helikopterji in ,,Plesom Valkyr,,, večkrat ponovim.Mi grejo kar kocine pokonci
Aleksander87
# 05.09.2018 ob 12:30
Vzeti nekaj izven konteksta in presojat po drugacbih pravilih je pa res neumno. Wagner za svoj cas ni bil nic bolj antisemit kot vecina v tistem casu. Taksna je bila oac druzbena norma v casu ko so ucili rasno hierhijo in vecvrednost belega cloveka, evgenika ipd.

Wagner s svojo glasbo nikogar ni ubil in trpincil (ceprav bi za njegove 4urne opere lahko rekli drugace haha). Dobokj neumno je da zalost in bolecino kanalizirajo in mascujejo na tak nacin.
masterjoze
# 05.09.2018 ob 11:24
Wagner je močno nasprotoval temu, da si judovski skladatelji v Nemčiji spreminjajo imena ter objavljajo svoje skladbe kot "nemške". Menil je namreč, da glasba judovskih skladateljev ne more odražati pristnega nemškega karakterja in je zaradi tega v nemški kulturi neke vrste tujek. Kar pa je popolnoma logično
tomo098
# 05.09.2018 ob 12:18
@strike

Nisem. Ampak verjetno je njihova skupna stvar to, da so Judi. Čeprav bojda na črne Jude zviška gledajo.
anny22
# 05.09.2018 ob 12:02
Carl Orff je tudi uspešno paktiral z nacizmom in njegova Carmina Burana, ki jo slišimo v mnogih napovednikih, je bila ena najpopularnejših skladb v takratni Nemčiji.
Še marsikdo drug od umetnikov je bil zoprna in nesprejemljiva oseba po današnjih standardih, a vseeno ne polivamo njihovih del s črno barvo.
securle
# 05.09.2018 ob 14:35
Kaj ma glasba veze z politiko? Ker je Hitler mel rad Wagnerja? Hitler je bil tudi vegetarijanec, bomo zdaj vse vegetarijance zatirali?
Wagner nima absoultno nič veze z Hitlerjem. Pa ja on niti ni nikoli ga videl ne slišal. Wagner ni nič kriv če so izrabli njegovo delo za nekaj negativnega. Izkoriščen v imenu propagande.
velenjcan
# 05.09.2018 ob 12:20
Kdor misli, da ni tako naj si najprej ogleda kakšen film o holokavstu ali življenju v kakšnem taborišču smrti.
Postavi naj se v kožo tistih revežev pa jih bo hitro razumel zakaj tako razmišljajo...


In za izravnavo še kakšen film o tem, kaj Izraelci delajo s Palestinci npr. v Gazi. Palestinci bodo šele prišli do svojega Wagnerja...
miško5lin
# 05.09.2018 ob 12:22
dark sun

Imaš tudi prav.

Drugače je za takšna njihova dejanja v sedanjosti kriva predvsem Amerika, ki jih preveč podpira.
dark sun
# 05.09.2018 ob 13:29
@james Blake, videnje obeh strani še zdaleč ni "poveličevanje Palestincev".

Meni je osupljivo vselej ponavljajoče razmišljanje pri najrazličnejših temah - čim nisi 100% ZA nekaj, to očitno kar avtomatsko pomeni, da si 100% PROTI ... ali kako... kje pa je 50 odtenkov sive ;-)?
firtoh
# 05.09.2018 ob 12:05
Ježa Valkir,se opravičujem
untitledunm
# 06.09.2018 ob 19:55
Absurd.
Alchemist
# 05.09.2018 ob 16:24
Glasba je brezčasna, apolitična in neideološka.

Ne bo držalo povsem. Glasbo treba vedno gledati tudi v kontekstu časa, v katerem je nastala. In velikokrat je ta kontekst političen in ideološki.
Podgorska Panda
# 05.09.2018 ob 16:23
Uredništvo je izbrisalo moj komentar, ker sem jih označil za hinavske, glede na njihova dejanja in splošne slike njihove družbe :)

Očitno jih tudi tukaj ne smeš kritizirati, če ne si prec 'antisemitičen'. Konstruktiven argument izgubi svoj pomen, če se ga cenzurira samo zato, ker nekomu ni všeč.
james blake
# 05.09.2018 ob 13:23
škoda, zaradi pro-judovskega stališča in kritike komentarjev, ki poveličujejo palestince sem bil zbrisan. in, wagner je zame stalnica v življenju. brez njegove glasbe težko mine kakšen teden. meni osebno je njegova glasba super. mogoče pa seda le ne bo zbrisano (kako neumno, saj nič v prejšnjem zapisu ni bilo žaljivo niti sovražno - samo stališče je bilo drugačno od večine).
dark sun
# 05.09.2018 ob 13:22
" planetrano plačana eksplozivna rodnost palestincev (ravnokar je Trump zamrznil dodelitev skoraj milijarde dolarjev stalnega denarja ZDA palestincem, in to traja že desetletja!)..."

Kopiram, da se prepričam, če/da prav berem.
Kaj to navedeno utemeljuje, opravičuje ali upravičuje?
miško5lin
# 05.09.2018 ob 12:59
Aleksander87
Wagner s svojo glasbo nikogar ni ubil in trpincil.
---------------------------------------------------------------

A če ti nekoga ščuvaš proti drugemu, nisi pa ni kriv? Ali pač?
STRIKE
# 05.09.2018 ob 12:16
tomo098

Čiste rase in to. Skorajda bi pričakoval, da bodo Izraelci zaljubljeni vanj.

Očitno nikoli nisi bil v Izraelu!

Tam so ljudje iz vsega sveta, vseh ras, religij, prepričanj.....

Niti malo podobno Nemčiji pod Hitlerjem!
miško5lin
# 05.09.2018 ob 11:43
Nam se to seveda zdi bedasto.
Jaz jih pa razumem. Če se pa postaviš v njihovo kože ter ti na dan privrejo spomini ter kaj vse so jim Nemci delali, še posebno razni njihovi ideologi za časa nacizma, se mi pa zdi popolnoma logična reakcija.

Kdor misli, da ni tako naj si najprej ogleda kakšen film o holokavstu ali življenju v kakšnem taborišču smrti.
Postavi naj se v kožo tistih revežev pa jih bo hitro razumel zakaj tako razmišljajo...
STRIKE
# 05.09.2018 ob 11:38
Pravilno!

Genij, ampak žal zelo sporen!
Kazalo