Japandroids v skladbah, ki se prebijajo po podžanrih rock & rolla, 'kradeta' preveč različnim skupinam, da bi lahko zvenela podobno kateremu koli drugemu duetu, ki trenutno ustvarja glasbo. Foto: Kino Šiška
Japandroids v skladbah, ki se prebijajo po podžanrih rock & rolla, 'kradeta' preveč različnim skupinam, da bi lahko zvenela podobno kateremu koli drugemu duetu, ki trenutno ustvarja glasbo. Foto: Kino Šiška
Trenutno je zasedba Dandelion Children tik pred izidom nove, šeste plošče, ki jo snemajo s Petrom Deklevo. Foto: Kino Šiška

Celebration Rock je pravkar izdani drugi album kanadskega eksplozivnega indie-pank-rock dua Japandroids, ki se je z novim izdelkom izstrelil med najbolj vroča imena aktualne rockglasbe, Pitchfork pa mu je prilepil oznako "najboljša nova glasba".

Japandroids je dvočlanska zasedba iz Vancouvra. Skupino sta leta 2006 ustanovila Brian King in David Prowse. Sprva je bilo zamišljeno, da bi bili trio, vendar sta se fanta odločila, da se odpovesta logistični nočni mori, ki bi jo prinesel "glavni vokal", in raje vse opravita sama. Posledično Japandroids sestavljajo ena kitara, en komplet bobnov in dva vokalista - gre torej za dvočlansko skupino, ki si prizadeva zveneti kot petčlanska zasedba.

Obsežna turneja "zanetila" nov album
Po dveh EP-jih, ki sta izšla v samozaložbi – All Lies leta 2007 in Lullaby Death Jams leta 2008 -, sta Japandroids leta 2009 pri založbi Polyvinyl izdala svoj prvenec Post-Nothing, ki je bil med kritiki odlično sprejet. V letih 2009–2010 sta na obsežni turneji odigrala več kot 200 koncertov v več kot 20 državah in hitro zaslovela po svojih energičnih nastopih v živo.

Ker jima je bilo v napornem urniku turnej težko pisati in snemati drugi album, sta leta 2010 izdala niz singlov, ki so nastali v kratkih odmorih med turnejami. V istem letu sta svoja prva dva EP-ja znova izdala kot kompilacijo z naslovom No Singles, ki je vsebovala tudi knjižico s podrobnim popisom njunih začetkov.

Turneja ju je popolnoma izčrpala in vrnitev v "običajno" življenje je bila težavna. Zato sta se zakopala v delo, a se na poti do cilja spopadala tudi s "pisateljsko blokado". Nastajanje drugega albuma sta tako kot prvenec zaupala v roke Jesseja Ganderja, ki je, kot pravita, neizčrpen vir potrpežljivosti in predanosti. Celebration Rock je izšel 5. junija letos pri Polyvinylu, tako da je album še čisto svež. V nasprotju s prvencem ni nastal le zanju, ampak sta imela v mislih tudi občinstvo.

Dandelion Children so Jure (vokal, bas, kitara, klaviature), Anže (kitara, bas, backvokal) in Katja (bobni) – trio iz Ljubljane, ki skupaj ustvarja pet let. Med drugimi uspehi so bili z nastopom na Slovenskem Tednu Glasbe izbrani za nastop na letošnjem Exitu. Do zdaj so posneli pet albumov: Perfection Off, Perhaps Maybe, Dandelion Children stole my bike, Dandeloid ter Dandelion Children so pičke.