Kim Gordon in Bill Nace se pri nas ustavljata v okviru evropske turneje: Ljubljano sta
Kim Gordon in Bill Nace se pri nas ustavljata v okviru evropske turneje: Ljubljano sta "stlačila" med serijo italijanskih in francoskih koncertov, oglasila pa se bosta še na Finskem in Norveškem. Foto: Kino Šiška

V novem projektu Body/Head - na odru male dvorane Kina Šiška ga lahko slišite nocoj ob 21.00 - je kitari združila z bostonskim free-noise kitaristom Billom Naceom. Prosto improvizirajoči duo navdih črpa iz zgodnjih del Syda Baretta (Pink Floyd) in filmske ustvarjalke Chaterine Breillat. Pred kratkim sta v omejeni nakladi izdala kaseto za založbo Ecstatic Peace! Thurstona Moora in priredila klasiko Fever za kompilacijo Ultra Eczema.

Sonic Youth na (dokončnih?) počitnicah
Kim Gordon se je v glasbene anale vpisala predvsem kot soustanoviteljica Sonic Youth, enega najpomembnejših rock bendov zadnjih 30 let, ki pa je zaradi razhoda med Kim in Thurstonom začasno zamrznil delovanje.

Med ustvarjalne sodelavce šteje Yoko Ono in Vincenta Galla
Zato pa ne počivajo posamezni člani – Kim je že celo leto dejavna s projektom Body/Head ter z raznovrstnimi sodelovanji; med drugim nastopa z eksperimentalko Ikue Mori, septembra izide album Yokokimthurston (sad sodelovanja med Kim, Thurstonom in Yoko Ono), v preteklosti pa je nanizala številna sodelovanja z glasbeniki in umetniki, kot so Julie Cafritz, Free Kitten, Lydia Lunch in Vincent Gallo. Kot umetnica in kuratorica sodeluje z vizualnimi umetniki (med njimi so Dan Graham, Raymond Pettibon, Mike Kelley, Jutta Koether in Richard Prince), razstavlja pa tudi svoje instalacije po številnih ameriških, evropskih in japonskih galerijah.

Bill Nace, stalnica bostonske "free noise" scene, je izdal že več solo in kolaborativnih albumov pri založbah Ecstatic Peace!, 8mm, Ultra Eczema in še nekaterih. Med svoje glasbene sodelavce šteje Chrisa Corsana, Vampire Belt (z Jessico Rylan so tudi Vampire Can’t), Thurston Moore in project x.0.4 (Jake Meginsky in John Truscinski).