Konferenca je namenjena  predstavitvi kompleksnosti glasbene industrije. Foto: MMC RTV SLO
Konferenca je namenjena predstavitvi kompleksnosti glasbene industrije. Foto: MMC RTV SLO
Organizator konference je Sindikalna konferenca glasbenikov Glosa, ki združuje več slovenskih glasbenih sindikatov.
Organizator konference je Sindikalna konferenca glasbenikov Glosa, ki združuje več slovenskih glasbenih sindikatov. Foto: MMC RTV SLO

Konferenca, ki poteka v organizaciji Sindikalne konference glasbenikov Glosa (SKG), je namenjena izvajalcem, avtorjem, založbam in vsem, ki se ukvarjajo z glasbo. Po besedah predsednika SKG-ja Andreja Srake želijo s konferenco predstaviti predvsem kompleksnost glasbene industrije.

Po besedah Srake se nanje večkrat obračajo člani sindikata, pa tudi drugi z vprašanjem, kakšne pravice lahko uveljavljajo. Prav v ta namen so dopoldne na konferenci predstavili Glasbenikov ABC, v sklopu katerega so pojasnili termine, kot so glasbeni izvajalec, glasbena založba, glasbeni založnik in avtor.
Na dogodku so spregovorili o pravicah, od materialne avtorske, avtorske, pravic, ki avtorju pripadajo proti založbam, moralne avtorske, pa vse do premoženjskih upravičenj. Predstavili so tudi slovenske organizacije, ki ščitijo glasbene ustvarjalce in njihove pravice - IPF, Aipa, Sazas in državna organa ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Urad za intelektualno lastnino RS.
Premajhno zavedanje pomena pravic
Po besedah Boštjana Dermola predstavlja glasbena industrija v vseh državah posebno specifiko. V Sloveniji se po njegovem mnenju o njej premalo govori, zaradi česar se imetniki pravic premalo zavedajo njihovega pomena. S konferenco želijo predstaviti holističen pogled na glasbeno industrijo, v kateri bi vsi pridobili - od avtorje in izvajalcev, pa vse do uporabnika.
Konferenca je namenjena zlasti vsem glasbenim ustvarjalcem, ne glede na to, v kateri fazi procesa so, želijo pa si, da bi bila povod za čim več razprav na tem področju. Te bi dvignile raven zavedanja na tem izjemno kompleksnem področju.

Dopoldne so pod prispevkom z naslovom Glasbeni Start up: Imam izdelek, kaj nudite vi? Spregovorili tudi predstavniki proizvajalcev fonogramov, popoldne pa o glasbi, ki živi skozi uporabo, govorijo še predstavniki kolektivnih organizacij in državnih organov.