Kirsty Almeida je odraščala v Gibraltarju, pozneje pa veliko potovala in živela na različnih krajih. Je del generacije umetnikov, ki poskušajo graditi svojo kariero trajnostno in poskušajo najti vznemirljive načine, da bi kaj spremenili v glasbeni industriji. Ustanovila je tudi svojo založbo All Made Up. Foto: Arhiv Kirsty Almeida
Kirsty Almeida je odraščala v Gibraltarju, pozneje pa veliko potovala in živela na različnih krajih. Je del generacije umetnikov, ki poskušajo graditi svojo kariero trajnostno in poskušajo najti vznemirljive načine, da bi kaj spremenili v glasbeni industriji. Ustanovila je tudi svojo založbo All Made Up. Foto: Arhiv Kirsty Almeida
Kritiki hvalijo njena besedila, glas in osebnost, "ki pronica skozi vsak šiv", in dodajajo, da jo je "treba videti v živo ... na odru". Foto: Arhiv Kirsty Almeida
Glasbo združuje z vizualno umetnostjo in sama izdeluje avtentične ovitke za zgoščenke ter v domovini prireja skrivne koncerte, plesne čajanke, pripovedovanja, inštalacije. Foto: Arhiv Kirsty Almeida

Njena glasba poslušalce vabi v očarljiv, živahen in občasno vražje temen svet, v katerem se klasično kantavtorsko snovanje združuje z mrtvaškimi uspavankami, žalobno lepoto folk-bluza, neworleanško dušo, popom s priokusom vuduja in zdravo mero timburtonovske čudaškosti, je zapisala organizatorka turneje Mojca Zupanič.
Samosvoja pot znotraj glasbene industrije
Kirsty Almeida je odraščala v Gibraltarju in kot otrok veliko potovala, pa tudi živela na različnih koncih sveta, med drugim v Venezueli, na Floridi in Filipinih. Je del nove generacije umetnikov, ki poskušajo graditi svojo kariero trajnostno in poskušajo najti vznemirljive načine, da bi kaj spremenili v glasbeni industriji. Potem ko je zapustila Decca Records, je ustanovila svojo založbo All Made Up (Vse izmišljeno).
Glasbo združuje z vizualno umetnostjo in sama izdeluje avtentične ovitke za zgoščenke ter v domovini prireja skrivne koncerte, plesne čajanke, pripovedovanja, inštalacije. Njen vizionarski pristop je pritegnil pozornost BBC-ja, ki je pripravil 10-minutni dokumentarec o tem, kako Kirsty ustvarja in ubira nove poti v glasbeni industriji kot neodvisna umetnica.
Teksti, glas, osebnost – edinstvena umetnica
Kritiki jo hvalijo kot tekstopisko in pevko, pa tudi njen teatralni nastop. "Krasen izbor briljantno napisanih in izvedenih pesmi … Dodajte k temu še glas, ki je na čase delikaten in vihrav, osebnost, ki pronica skozi vsak šiv, in pred seboj imate neprecenljivo umetnico in album. Odlično!" je zapisal Simon Gage za Daily Express.
Izdala je zgoščenko Winter songs, njen prihajajoči album DejaVoodu pa je bil posnet v State of the Ark Studios v Londonu pod producentsko taktirko Youtha.
Pet njenih pesmi je bilo uporabljenih v britanskih filmih, posnela pa je tudi dve skladbi za film Patagonija. Delala je s piscem besedil Robbieja Williamsa, Guyem Chambersom. Tudi rezultat sodelovanja s kolegom Mr Scruffom je zelo uspešen remiks Pickled Spider. Remiks njenih skladb so naredili tudi Time & Space Machine, T-Boy, Tim Bran, Andy Green, Mr Benn, HeavyFeet, Tom Davies in Jasper Wilkinson. Na povabilo producenta Nicka Draka - Joeja Boyda je pela v londonskem Barbicanu v sklopu projekta Way to Blue: Songs of Nick Drake, ki je bil posnet za BBC4. Na istem prizorišču je nastopila v sklopu London Jazz festivala 2009 z Guy Barker Orchestra. Koncert je predvajal BBC Radio 3.
Glasbeno potovanje po Sloveniji
Z Johnom Ellisom bo nastopila 17. avgusta na Kamfestu in 18. avgusta v kranjski Hiši Layer, turnejo pa bo nadaljevala s skupino The Troubadours: 20. 8. na festivalu Zmaj'ma mlade v Postojni, 21. 8. v "džez okrepčevalnici" Repete v Ljubljani, 22. 8. na mariborski Poštni ulici, 24. 8. na Poletni sceni v Novi Gorici in 25. 8. na ljubljanskem Trnfestu.
The Troubardours poleg Kirsty Almeida z glasom in na kitari in John Ellis na klaviaturah sestavljajo še Matt Owens na kontrabasu, Rick Weedon na bobnih in Tom Davies/Steven Buckley na kitari.