Pogled na veličastno kuliso koncerta. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Pogled na veličastno kuliso koncerta. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Poletni večer je v Kanal ob Soči privabil množico radovednežev, ki so uživali v sonatah treh glasbenih velikanov: Liszta, Chopina in Skrjabina. Mladi pianist, sicer domačin, Ivan Skrt je koncert, ki ga je konec junija preprečil dež, zasnoval kot "božanje" vseh čutov: pod obokom kanalskega mostu so se sonate razprostrle kot ogromni energijski centri, vsaka v vibraciji oz. barvi, ki ji pripada. Hkrati s sprehajanjem pianista po črno-belih tipkah so na fasadah hiš, mostu in okoliških skalah plesale barve: ob Lizstovi Sonati v h molu sta odsevali rdeča (vitalnost, strast) in rumena (moč, prodornost), ob Chopinovi Sonati št. 2 v b-molu zelena (človečnost, sočutje) in modra (prostranost) ter ob Skrjabinovi Sonati št. 9 vijolična (duhovna moč in dovršenost).

Na desni strani si oglejte kratko izjavo Ivana Skrta o projektu in kratek odlomek njegove izvedbe Listzove Sonate v h-molu.
Ivan Skrt (l. 1981) je že zgodaj pokazal ljubezen do klavirja, po opravljeni gimnaziji v Novi Gorici pa je šolanje nadaljeval na državnem konservatoriju P. I. Čajkovskega v Moskvi (v razredu prof. Nauma Starkmana in Mihela Lidskyja). Ko je leta 2006 uspešno diplomiral, so o njem zapisali, da je nedvomno najperspektivnejši slovenski pianist. Glasbeno ustvarjanje ga je potem popeljalo v Pariz, kjer je na Ecole Normale Nationale opravil podiplomski študij v razredu prof. Henrija Barde, zdaj pa ustvarja v idilični hiši v domačem Kanalu.