Rotterdamski filharmonični orkester slovi po pristnem stiku z občinstvom, zaznamujeta pa ga močna simfonična in operna tradicija izvedb del zlasti 19. in 20. stoletja. Foto: Cankarjev dom
Rotterdamski filharmonični orkester slovi po pristnem stiku z občinstvom, zaznamujeta pa ga močna simfonična in operna tradicija izvedb del zlasti 19. in 20. stoletja. Foto: Cankarjev dom
Dunajska pevska akademija
V Dunajski pevski akademiji nastopa okoli 100 pevcev. Leta 2006 je akademija z ustanovitvijo komornega zbora dosegla novo prelomnico ter se oddaljila od literature velikih orkestrov in komornih del. Zbor si je za nov cilj postavil negovanje in spodbujanje petja a cappella. Prvi večji prodor je Komorni zbor doživel julija 2007 na Mednarodnem tekmovanju pevskih zborov v Špitalu ob Dravi. Foto: Cankarjev dom

Na koncertu, ki se bo v Gallusovi dvorani začel ob 20.00, bo mogoče prisluhniti simfonični sliki Morje Clauda Debussyja in koreografski simfoniji Dafnis in Hloa Mauricea Ravela.
Številni posnetki in uspešne turneje so Rotterdamskemu filharmoničnemu orkestru prinesli mednarodni sloves, danes pa velja za enega vodilnih nizozemskih orkestrov. Ustanovljen je bil leta 1918 in se je v 30. letih 20. stoletja pod taktirko glavnega dirigenta Eduarda Flipsa razvil v enega najpomembnejših nizozemskih orkestrov. Z maestroma Jeanom Fournetom in Edom de Waartom je orkester vstopil v novo dobo.
De Waart je bil za glavnega dirigenta imenovan leta 1973 in prav z njim je postal ansambel mednarodno prepoznaven. Imenovanje Valerija Gergijeva za glasbenega direktorja leta 1995 je pomenilo novo dobo, ki jo je leta 2008 nadaljeval Yannick Nezet-Seguin. Ta je bil junija 2010 imenovan tudi za glasbenega direktorja prestižnega philadelphijskega orkestra. Deluje tudi kot glavni gostujoči dirigent londonskih filharmonikov ter umetniški vodja in glavni dirigent Metropolitanskega orkestra iz Montreala, njegovega rojstnega mesta.

Rotterdamski filharmonični orkester poleg abonmajskih koncertov ponuja tudi izobraževalni program. Večdisciplinarni Festival Gergijeva, ki sta ga slavni dirigent in orkester ustanovila leta 1996, je na Nizozemskem in v tujini naletel na dober odziv.
V domači koncertni dvorani De Doelen vsako leto nastopa pred 110.000 poslušalci; redno igra tudi na drugih prizoriščih doma in na tujem. Lani je ansambel gostoval v Peruju, Braziliji in Argentini, načrtuje obiske Nemčije, pet koncertov na Dunaju ter gostovanji po Kitajski in Japonski.
Dunajska pevska akademija, ki je že 150 let sestavni del glasbenega življenja avstrijske prestolnice, je nastopala pod taktirko vodilnih svetovnih dirigentov, morda najslavnejša sta Johannes Brahms in Bruno Walter. Začetki prvega dunajskega mešanega zbora segajo v leto 1858, ko je nastal kot ustanova za pevsko urjenje. Že od samega začetka izpolnjuje svoje poslanstvo kot ljubiteljski zbor, ki teži k najvišjim profesionalnim standardom in slovi po homogenem zvoku.