Virtuoz na saksofonu: Colin Stetson. Foto: Cankarjev dom
Virtuoz na saksofonu: Colin Stetson. Foto: Cankarjev dom

Stetsonova osupljiva telesna sinergija z inštrumentom (pretežno basovski in altovski saksofon) poraja čustveno bogate in polifonske kompozicije, ki vsakič znova prehajajo meje ustaljenega pihalnega muziciranja, so v vabilu zapisali organizatorji.

Stetson je obiskoval glasbeno šolo na univerzi v Michiganu, kjer se je pridružil skupini Transmission Trio, pozneje pa je igral tudi v zasedbah Boostamonte in People's Bizarre. Njegov prvi solistični album New History Warfare, Vol. 1, je izšel leta 2008, drugi z naslovom New Histroy Warfare Vol. 2: Judges pa leta 2011. Aprila 2013 je pri založbi Constellation izšel njegov tretji album New History Warfare Vol. 3: To See More Light.

Stetson je doma tako v avant jazzu, katerega izvajalci (npr. Evan Parker in Mats Gustaffson, s katerim tudi občasno nastopa) so razsežnosti inštrumenta razširili s tehnikami, kot sta krožno dihanje in embouchure (položaj ustnic), kakor tudi v spoju noisa in minimalistične glasbe. Tu se spoprijema z žanri, kot so dark metal, post-rock in sodobna elektronika (npr. Tim Hecker, Ben Frost – pri Stetsonovih posnetkih sta oba sodelovala kot mešalca zvoka).