Big Band Orkestra Slovenske vojske je nastopil s solistoma Janezom Dovčem na harmoniki in Gašperjem Kržmancem na kitari. Foto: Peter Jenko
Big Band Orkestra Slovenske vojske je nastopil s solistoma Janezom Dovčem na harmoniki in Gašperjem Kržmancem na kitari. Foto: Peter Jenko
Big bandi na MareziJazzu

V soboto se je v Marezigah nad Koprom sklenil 11. mednarodni festival big bandov, MareziJazz, ki poteka pod okriljem Marežganskega mladinskega društva (MAD) in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Deset big bandov in spremljevalna glasbena zasedba so obiskovalce popeljale v programsko pester svet džeza, svinga, latina, fusiona, funka in rocka, pod vodstvom mentorjev pa je že 5. leto zapored potekal džezovski seminar Zgrabi zvok.
Pogoj za sodelovanje na festivalu je bila predstavitev vsaj ene avtorske skladbe oz. vsaj enega avtorskega aranžmaja. S tem želijo predvsem domače big bande spodbuditi k ustvarjanju lastne glasbe in tako slovensko glasbeno zakladnico obogatiti s pestrejšimi in izvirnimi skladbami za tovrstne glasbene zasedbe.
Nove skladbe in presenetljiva sodelovanja
Prav za letošnji festival je Raoul Nadalutti, dirigent Gone with the Swing big banda (Krmin pri Gorici) spisal skladbo Daddies come to MareziJazz, Massimo Sgargi (Roveri Big Band) pa se je festivalu poklonil s skladbo Ah Boh.
Big Band Orkestra Slovenske vojske je med drugim zaigral 2., 3. in 4. stavek Suite quasi Balkanike avtorja Izidorja Leitingerja, s solistoma Janezom Dovčem na harmoniki in Gašperjem Kržmancem na kitari, ki se je sicer kot avtor podpisal pod skladbo Kolk je mrz, ki jo je izvedel Big Band Vrhnika. "Ubrali smo ekstrem, ki se je poplačal. Tako kot občinstvo smo bili tudi akterji na odru veseli in izpolnjeni," je dejal Rudolf Strnad, dirigent BBSV-ja.
Za nenavadno sodelovanje so se odločili tudi v Big Bandu Grosuplje, ki so nastopili s primorskim gangsta-evro-raperjem Smaal Tokkom, tolminski Jazz Punt Big Band pa je uradni del festivala sklenil z džezovsko aranžiranimi skladbami projekta A tribute to The Beatles.

Big bandi na MareziJazzu