Glasba
(1)
Mia Žnidarič, Steve Klink in Feri Lainšček
Mia Žnidarič, Steve Klink in Feri Lainšček - trojica, ki je ustvarila album Nevidni orkester. Foto: Neca Falk/Pionirski dom
Mia Žnidarič in Steve Klink
Mia Žnidarič in Steve Klink sta že dolga leta eden najbolj plodnih ustvarjalnih tandemov v slovenskem džezu. Foto: Vida Klenovšek/založba Sanje
Joni Mitchell
Joni Mitchell - glasbenica, ki jo Mia Žnidarič še posebej spoštuje.

Dodaj v

Mia Žnidarič in njen Nevidni orkester

Predstavitev novega albuma
22. april 2008 ob 09:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mia Žnidarič predstavlja svoj novi album Nevidni orkester. Pri tem ji pomaga Big Band RTV Slovenija.

Niz pesmi, ki jih pod naslovom Nevidni orkester 'v promet' pošilja založba Sanje, je Mia Žnidarič skupaj s skupino solistov in s člani Big Banda RTV Slovenija prvič predstavila na koncertu v Festivalni dvorani. Omeniti velja še nekoga. Feri Lainšček, kot uspešen pisatelj in scenarist v zadnjih mesecih najpogosteje imenovana osebnost slovenske kulturniške scene, se tokrat predstavlja tudi kot avtor besedil, ki jih je uglasbil pianist in skladatelj Steve Klink.

Najvidnejša džezovska vokalistka v Sloveniji nam tokrat podarja album, ki bo naše domove napolnil z razpoloženjem, značilnim za džezovske klube. Album je bil namreč v celoti posnet v živo, oziroma kot pravijo avtorji glasbe, nič ni vzorčenega ali dodanega. Poleg tega so bili uporabljeni akustični inštrumenti, kar daje zvoku posebno kakovost, skoraj odličnost.

Besedila prijatelja Ferija
Odlična so tudi besedila. Pri tem Mia Žnidarič vedno vztraja. Pevka, ki od nekdaj ljubi knjige, je namreč že zdavnaj sklenila: "Če bom kdaj pela, bodo to čiste pesmi, brez laži. Za petje potrebujem dobra besedila." Zato je k sodelovanju povabila svojega prijatelja Ferija Lainščka, ki je pevki eno od svojih pesmi tudi osebno posvetil. To je pesem Nevidni orkester, ki govori o Miini močni želji, da bi pela z orkestrom.

Nikoli boljše kot zdaj
Nastal je torej izredno lirični album, za katerega Mia Žnidarič meni, da je njen najboljši izdelek doslej. Predvsem zato, ker ji je uspelo uresničiti enega izmed svojih večnih stremljenj. V besedah Žnidaričeve: "Vedno sem hrepenela po tem, da bi združila glas, instrumente in pesniško zgodbo." Za kakovost novega albuma pa ni nepomembno niti nenehno napredovanje Mie Žnidarič kot vokalistke.

Četudi pevka že več kot desetletje velja za vrhunsko džezistko, pa je njen glas ravno v zadnjem obdobju postal veliko bolj suveren kot na začetku kariere, ko je bil na neki način še punčkasto nežen. Ta razvoj je bil skoraj nujen, če vemo, da so med pevkami, ki so nanjo vplivale, Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Dinah Washington, Nancy Wilson in Etta Jones; prav poseben pomen za Žnidaričevo pa ima Joni Mitchell, kanadska kantavtorka, za katero Mia Žnidarič pravi, da je njena vez s folkom in živ dokaz za to, da besedila in glasba lahko sobivajo in tudi morajo dobro sobivati. Tako, kot sobivajo na albumu Nevidni orkester.

P. B.

Prijavi napako
Komentarji
luigisan
# 25.04.2008 ob 14:23
Plošča je res dobra in zanimiva; v deželi, kjer pravih jazzovskih pevk domala ni, tiste šolane pojejo pa ali pop ali latino, je taka avtorska izdaja še posebej dobrodošla.
Kazalo