Na pobudo Mirka Cudermana je bil leta 1991 ustanovljen Slovenski komorni zbor, katerega umetniški direktor in zborovodja je bil do leta 2009. Foto: RTV SLO
Na pobudo Mirka Cudermana je bil leta 1991 ustanovljen Slovenski komorni zbor, katerega umetniški direktor in zborovodja je bil do leta 2009. Foto: RTV SLO
Mirko Cuderman
Mirko Cuderman ima prav tako zasloge za ustanovitev amaterskega pevskega zbora Consortium musicum. Foto: RTV SLO
Regens chori, portret Mirka Cudermana

Scenarist in urednik portreta dr. Mirka Cudermana, ki ste so ga lahko ogledali na TVS 1, je Andrej Doblehar, režiral ga je Marko Cafnik, direktor fotografije pa je bil Andrej Hefferle. Ponovitev bo na sporedu v ponedeljek ob 15.55, prav tako na prvem programu nacionalke.

Mirko Cuderman je duhovnik, muzikolog, zborovodja in glasbeni pedagog, ki je v petdesetletni karieri ključno zaznamoval naše glasbeno življenje. Vodil je najvidnejše slovenske zbore, nekatere je tudi ustanovil: zbor ljubljanskih bogoslovcev, zbor ljubljanske stolnice, Consortium musicum, Komorni zbor RTV, Slovenski komorni zbor, Slovenski oktet. Z njimi je postavljal nove kakovostne standarde in osvojil številne nagrade na zborovskih tekmovanjih. Koncertno je izvedel številne sporede velikih vokalnoinstrumentalnih del in a capella zborovske glasbe; veliko del je bilo pri nas izvedeno prvič.

Veliko je snemal ter posnetke s slovenskimi glasbenimi deli izdal na ploščah in zgoščenkah, v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba je izšlo prek 100 albumov. Nekateri posnetki slovenskih cerkvenih pesmi zbora Consortium musicum so bili pred desetletji izdani v več kot 50.000 izvodih, kar je izjemen dosežek.

Cuderman si je znanje pridobival na domačem koru v Preddvoru, nato v ljubljanskem semenišču pod vodstvom vidnih skladateljev, kot sta Fran Kimovec in Stanko Premrl, ter na študiju muzikologije, cerkvene glasbe in zborovskega dirigiranja na Dunaju, kjer je tudi doktoriral. Zaradi izjemnega pregleda nad tujo in domačo zborovsko literaturo ter dolgoletne dirigentske prakse je postal tudi profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo. Vzgojil je številne učence, ki nadaljujejo in razvijajo zborovsko prakso na Slovenskem.

Osebna nota in arhivski posnetki
Dokumentarni portret predstavlja njegovo osebnost in življenjsko pot, tudi intimnejša razmišljanja o otroštvu, duhovniškem poklicu in poslanstvu glasbenika. Posnet je bil v domačih Tupaličah in Preddvoru, v Ljubljani in na Dunaju, v film pa so vključeni tudi posnetki Cudermanovih zborov in nastopov, od najstarejšega iz leta 1978 pa vse do danes, ki jih hrani arhiv Televizije Slovenija.

Regens chori, portret Mirka Cudermana