Foto:
Foto:

Muzikal je zasnovan na Voltairem filozofskem romanu Kandid. Nastal je leta 1956 kot tretji muzikal znamenitega ameriškega skladatelja Bernsteina, avtorja enega največjih mojstrovin ameriške glasbene komedije West Side Story.

Skoraj 200 nastopajočih v več kot 600 razkošnih kostumih
Muzikal svetovno znanega skladatelja, dirigenta in glasbenega teoretika, je z mariborskimi gledališčniki na oder postavil bolgarski režiser Plamen Kartaloff. Ta se je v letošnji sezoni občinstvu že predstavil s predstavo Čarobna piščal.

Glavne junake Voltairovega Kandida interpretirajo Vojko Belšak, Emil Baronik, Valter Dragan, Marjan Trček, Metod Žunec, Jaki Jurgec, Petya Ivanova in Janez Klasinc. Za koreografijo je poskrbel Edward Clug, dirigentska paličica pa je v rokah Simona Robinsona, ki dirigira orkestru SNG-ja Maribor.

Najboljši izmed vseh možnih svetov
Candide je torej zasnovan na Voltairovem znamenitem filozofskem romanu Candide ali optimizem iz leta 1759. Avtor se je v njem ponorčeval iz Leibnizove etične teorije, ki pravi, da je naš svet najboljši izmed vseh možnih svetov in da je zlo potrebno za ohranitev harmoničnega reda na našem planetu. Voltairovo delo predstavlja hkrati učinkovito satiro proti plemstvu in tedanji francoski družbi nasploh, proti vojni, stanovskim razlikam, verski nestrpnosti in vsakršni obliki predsodkov.

Libreto Lillian Hellman
Zamisel, da bi Voltairov roman uporabili kot predlogo za glasbeno komedijo, gre pripisati libretistki Lillian Hellman. Candide je doživel svojo krstno uprizoritev 1. decembra 1956 v Martin Beck Theatru na Broadwayu. Kljub razmeroma dobrim kritikam je delo doseglo samo 73 ponovitev. Razloge za pomanjkljiv uspeh gre iskati v libretu, ki je bil v svoji izvirni varianti preveč okoren in je vseboval premalo komike. Libreto so zato še večkrat predelali.

Šele na začetku sedemdesetih let se je ob novi uprizoritvi na Broadwayu pod posrečeno režijo Harolda Princa muzikal dokončno uveljavil. Tudi glasba je doživela več predelav, dokler ni Bernstein leta 1989 izoblikoval dokončno različico in jo tudi posnel na ploščo.