Anžej Dežan je eden tistih, ki so ga izbirali gledalci s telefonskim glasovanjem in žirija. Foto: RTV SLO
Anžej Dežan je eden tistih, ki so ga izbirali gledalci s telefonskim glasovanjem in žirija. Foto: RTV SLO
Ukrajinska televizija je najprej izbrala Ruslano, zmagovalno pesem pa so izbirali kasneje. Foto: EPA
Sidsel Ben Semmane
Sidsel Ben Semmane so Danci izbrali s telefonskim glasovanjem. Foto: Uradna stran danskega izbora
Finci so zaupali televotingu, izbrali skupino Lordi, nato pa so se začeli nad njimi zgražati. Foto: EPA
Kate Ryan
Belgijci računajo na Kate Ryan, ki je bila najbolj všeč žiriji in gledalcem. Foto: EPA
Virginie Pouchain
Virginie Pouchain je bila med več kot 5.000 glasbeniki, ki so se prijavili na francoske predizbore. Foto: Uradna stran francoskega izbora
Jennifer je bila ena štirih andorskih finalistov, vsi pa so zapeli po tri pesmi. Foto: Uradna stran Evrosonga
Brian Kennedy
Irci v Atene pošiljajo Briana Kennedyja. Foto: RTV SLO
Švicarski predstavniki so se v skupini six4one zbrali že jeseni. Foto: Uradna stran Evrosonga

Države, ki sodelujejo na vsako pomlad težko pričakovanem glasbenem spektaklu, namreč svojega evrovizijskega potnika izbirajo na različne načine. Največ se jih odloči za bolj ali manj razkošne izbore, na katere povabijo več izvajalcev, izbor pa nato v živo prenaša tamkajšnja državna televizija. Najboljšega razglasijo, ko preštejejo glasove telefonskega glasovanja in/ali SMS-glasove ali točke žirije, v veliko državah pa zmagovalca hkrati izbirajo strokovna žirija in televizijski gledalci.

A vedno se najdejo tudi izjeme, ki se zadeve lotijo nekoliko drugače. Španska državna televizija je že leta 2002 pripravila resničnostno oddajo Operación Triunfo. Gledalci so lahko najprej spremljali izbiranje kandidatov, nadobudnih mladih pevcev, nato pa so bili priče njihovim pevskim in plesnim pripravam. Španci so ta koncept uspešno izvozili v več držav – leta 2004 je kar 12 držav na evrovizijski oder poslalo zmagovalce takšnih ali drugačnih resničnostnih oddaj. Španci so tak način izbiranja sicer opustili leta 2005, saj uvrstitve njihovih predstavnikov na prejšnjih treh Evrosongih niso bili blesteče.

V nekaterih državah evrovizijskega potnika izberejo državne televizije, ta nato odpoje nekaj "tekmovalnih" pesmi, televizijski gledalci (včasih skupaj z žirijo) pa izberejo zmagovalno pesem. Da se tak način obnese, lahko potrdijo Turčija, Ukrajina in Grčija, ki so s tako izbranimi predstavnicami prišle do evrovizijske zmage.

Ko so za vse "odgovorni" telefoni ...
Na Cipru so Annette Artani izbrali s televotingom, Makedonci pa so ravno tako s telefonskim glasovanjem odločili, da v Atene potuje Elena Risteska. Islandci so s televotingom med 15 finalisti prepričljivo izbrali Silvio Night, ki jo je razveselilo več kot 70.000 glasov, in to v deželi s približno 300.000 prebivalci.

Tudi Danci so med desetimi finalisti izbirali s telefonskim glasovanjem, v finalnem večeru pa so gledalci glasovali dvakrat. Najprej so izbor zožili na pet izvajalcev, nato pa so med temi izglasovali zmagovalko, 17-letno Sidsel Ben Semmane. Podobno so Latvijci med desetimi finalisti najprej izbrali tri, v drugem krogu pa je zmaga romala v roke fantovski skupini Cosmos. V Litvi so LT United zapeli pesem We are the winners in televoting jim je pritrdil – zmaga jih je odpeljala v Atene. Maltežane bo v Grčiji zastopal Fabrizio Fianello s pesmijo I do, ki je med 18 malteškimi finalisti dobila največ telefonskih glasov.

Tudi Norvežani so zmagovalca med osmimi finalisti izbrali v dveh krogih televotinga in gledalcem je bila najbolj všeč Christine Guldbransen. Finci, ki jih bodo v Atenah zastopali kontroverzni Lordi, so 12 finalistov izbrali v štirih polfinalih. V vsakem od polfinalov so trije izvajalci zapeli po dve pesmi, nato pa so gledalci s televotingom izbrali boljšo izmed obeh pesmi vsakega izvajalca. V finale je šlo torej vseh 12 tekmovalcev, nato pa je spet odločal televoting. Izbor so najprej zožili na šest najboljših in med njimi v drugem krogu izbrali Lordije.

... ki včasih povzročijo hudo kri
Bolgari so svojo predstavnico Mariano Popovo izbrali s televotingom, le nekaj ur po koncu prireditve pa so se nekateri Marianini "nasprotniki" pritožili, da telefonsko glasovanje ni potekalo čisto tako, kot bi moralo.

Televotingu se pridruži žirija
Tako smo Anžeja Dežana izbrali Slovenci, enak ali podoben način pa je izbralo precej držav. Albanci so prvi izbrali pesem, ki jih bo 18. maja zastopala v Atenah. Že decembra lani so po dveh polfinalih izbirali med 20 finalisti. Seštevek točk, ki jih je podelila žirija, in televotinga je dal zmagovalca. Belgijci v ogenj pošiljajo Kate Ryan, popzvezdnico, ki jo zaslovela tudi zunaj svoje domovine. 28 kandidatov za Atene se je najprej predstavilo v štirih predskupinah, sledila sta dva polfinala in v finalu so točke žirije in televoting naklonile zmago Kate in njeni skladbi Je t'adore. Izraelci so med 11 finalisti Eddija Butlerja izbrali s televotingom (50 odstotkov točk), glasovi strokovne žirije (40 odstotkov) in glasovi publike, ki si je izvajalce ogledala v studiu (10 odstotkov).

Enakovredno razmerje med točkami telefonskega glasovanja in strokovne žirije je bilo odločilno tudi za 12 romunskih finalistov, med katerimi se je najbolje odrezal Mihai Traistariu. Tudi švedska predstavnica Carola je drugih devet finalistov premagala na enak način. Švedi so bili zadovoljni, saj je finalni večer spremljala dobra polovica državljanov, kasneje pa je bilo kar nekaj polemik o zanesljivosti telefonskega glasovanja. Nemci so v finalu lahko prek telefona glasovali za enega izmed treh glasbenih izvajalcev, ki jih je prej izbrala žirija. Največ glasov so namenili skupini Texas Lightning.

Francozi so imeli v finalu 10 glasbenikov. V prvem krogu so s telefonskim glasovanjem in odločitvijo žirije izbrali tri "super finaliste", med njimi pa se je najbolje odrezala Virginie Pouchain. Kako radi imajo Francozi Evrovizijo, pa dokazuje podatek, da se je na predizbore prijavilo več kot 5.000 izvajalcev, med katerimi so jih na avdicije povabili nekaj sto.

Tudi hrvaška predstavnica Severina si je vozovnico za Atene prislužila s kombinacijo televotinga in odločitve žirije. Malo drugače je izbor potekal v Belorusiji, ki se je za televoting odločila v polfinalu, kjer se je predstavilo 15 kandidatov. Glasovi gledalcev so določili tri finaliste, med katerimi je žirija izbrala Polino Smolovo s pesmijo Mum. Moldavija je imela letos kar dva izbora evrovizijskega predstavnika, saj so na prvem izboru kar trije "tekmovalci" z istim številom točka končali na prvem mestu. Izbor so ponovili in dobili čisto drugega zmagovalca. Arsenium & Natalia Gordienko so do vozovnice za Atene prišli po seštevku točk televotinga in žirije. Britanci letos računajo na Daza Sampsona, ki so ga med šestimi finalisti izbrali žirija, SMS-glasovanje in televoting.

Dva na prvem mestu – kaj zdaj?

Poljaki so imeli 15 finalistov in pri izboru najboljšega so se odločili za kombinacijo televotinga in strokovne žirije. Ker sta imeli na koncu dve skladbi enako število točk, je zmagovalca, Ich Troje, odločilo večje število telefonskih glasov. Portugalci so se znašli v podobnem položaju. Deset finalistov je zapelo pesmi petih glasbenih producentov. Seštevek točk strokovne žirije in telefonskega glasovanja je na prvo mesto postavil dva izvajalca, a Portugalci so se v primerjavi s Poljaki odločili, da dajo prednost dekliški skupini NonStop, ki je dobila več točk žirije.

Ko izbira samo žirija ...
Na povabilo andorske televizije se je na odzvalo 48 izvajalcev. Izbranih je bilo 37 pesmi in po nekaj predizborih so se v finale uvrstili štirje izvajalci, ki so peli po tri iste pesmi. Žirija je odločila, da bo Andoro v Atenah zastopala Jennifer, ki bo v katalonščini zapela Sense tu.

Armenci se bodo na letošnjem Evrosongu prestavili prvič. Najprej je žirija izbrala skladatelja, nato so izbrali pisca besedila, na koncu pa je 60 žirantov odločilo, da bo v Atenah na oder stopil Andre, armenska glasbena zvezda.

V Bosni in Hercegovini bodo pesti držali za Harija Varešanovića oziroma Hari Mata Hari. Na precejšnje razočaranje bosanskih glasbenikov bosanska državna televizija letos k sodelovanju ni povabila drugih glasbenikov, ampak so izbrali Harija, nato pa so mu "priskrbeli" še pesem, ki naj bi Bosni in Hercegovini prinesla čim boljšo uvrstitev. Estonci v boj v Atene pošiljajo Švedinjo Sandro, ki jo je med desetimi finalisti izbrala desetčlanska mednarodna žirija, ena od članic žirije je bila tudi Slovenka Urša Vlašič. V kneževini Monako so na internem izboru določili, da bo državico v Atenah zastopala Severine Ferrer.

Španci so letos med 245 glasbeniki, ki so na špansko televizijo TVE poslali svoje skladbe, izbrali Las Ketchup. Štiri sestre bodo na evrovizijskem odru v Atenah zapele Bloody Mary.

Izbor lahko poteka tudi takole ...

Zanimiv je bil grški finale, v katerem je Anna Vissi zapela štiri pesmi. Naloga žirije in gledalcev je bila, da izberejo najboljšo pesem. Anna bo na domačih tleh zapela pesem Everything, ki je dobila skoraj polovico točk. Podoben sistem izbiranja izvajalca in pesmi, ki bosta poletela v Atene, so izbrali Irci. Že jeseni so vedeli, da bo tja odšel Brian Kennedy, potrebovali so le še pesem zanj. Med več sto prispelimi skladbami so izbrali tri, ki jih je Brian zapel na finalnem večeru. Gledalci so največ glasov namenili pesmi Every Song is a Cry for Love.

Nizozemci so v finalu izbirali med tremi izvajalci, vsak izvajalec pa se je predstavil s po tremi pesmimi. V prvem krogu finala je žirija izbrala najboljšo pesem vsakega izvajalca, nato pa so prišli na vrsto gledalci, ki so med tremi pesmimi treh izvajalcev izbrali dekliško zasedbo Treble s pesmijo Amambanda.

Turki so najprej izbrali pevko, ki bo odšla v Atene. Sibel Tüzün je nato odpela tri "finalne" pesmi in turška nacionalna televizija v prestolnico sosednje države pošilja Superstar, ki naj bi jo Sibel odpela v turščini. Rusi so glasbenike povabili k sodelovanju, nato pa so med dvema finalistoma izbirali predstavniki televizijske hiše, ki ima pravice za prenos spektakla iz Aten v Rusiji. Navijali bodo za Dimo Bilana.

Švicarska in ukrajinska evrovozijska "resničnost"
Švicarji so se "projekta Atene" lotili že novembra. Na javnih avdicijah sta njihova nacionalna televizija in znani glasbeni producent izbrala tri dekleta in tri fante, ki prihajajo iz šestih držav. Izraelka, Šved, Sarajevčanka, ki študira v ZDA, Portugalec, Maltežan in Švicarka bodo pod "mušketirskim" imenom six4one, ki so nastali le zaradi Evrovizije, v Atenah poskusili srečo.

Ukrajina je potnika v Atene "v živo" izbirala slaba dva meseca. Gledalci so lahko od januarja do marca v oddaji Ti-Zirka enkrat tedensko spremljali kandidate, ki so predstavljali svoje pesmi. Na začetku jih je bilo dvanajst, žirija in telefonsko glasovanje pa sta odločala, kdo bo izpadel. V finale so prišli trije in tako žirija kot televoting sta največ točk prisodila Tini Karol.