Izvirni posnetek opere je nastal v letu premiere; orkestru je dirigiral Britten sam. Foto: Akademija za glasbo
Izvirni posnetek opere je nastal v letu premiere; orkestru je dirigiral Britten sam. Foto: Akademija za glasbo
Vlogo guvernante bosta igrali Tajda Jovanovič (11. 5.) in maja Ceglar (12. 5.), Milesa pa Inez Osina (11. 5.) in Mirjam Horvat (12. 5.). Foto: Akademija za glasbo

Brittnova opera, ki je nastala za potrebe beneškega bienala, je bila premierno uprizorjena leta 1954 prav v mestu na vodi, v slavnem gledališču La Fenice. Od takrat je doživela že številne uprizoritve po vsem svetu - a ne v Sloveniji. To se bo spremenilo s krstno uprizoritvijo Komornega orkestra Akademije za glasbo, 11. in 12. maja ob 19.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Nagradna igra je zaključena. Žreb je določil, da si bosta opero Obrat vijaka v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma ogledala Lori Slivnik in Tomaž Gračnar.


Libreto je po romanu angleškega pisatelja Henryja Jamesa napisala Myfanwy Piper; pripoveduje o mladi vzgojiteljici, ki skrbi za aristokratski siroti na podeželskem dvorcu, kjer strašijo duhovi. Zgodba je polna nenavadnih obratov in srhljivih prizorov: bo guvernanti uspelo ubraniti oba otroka? Je vse skupaj le plod njene bujne domišljije?

O vsem tem se je spraševala ustvarjalna ekipa pod vodstvom režiserja Igorja Pisona, dramaturginje Sare Zupančič in dirigenta Simona Dvoršaka. Igor Pison je sicer študiral operno režijo v Münchnu, na slovenskih odrih pa je prepričal z režijo Wagnerjeve opere Rensko zlato v SNG Maribor in s postavitvijo dramatizacije romana Angel pozabe Maje Haderlap in Shakesperjevim Macbethom v SNG Drami Ljubljana.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslovmmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.