Nagrado vsako leto podelijo dvema izvajalcema, enemu s področja popularne in drugemu s področja klasične glasbe. Letos sta to senegalski pevec Youssou N'Dour in finska skladateljica Kaija Saariaho. Vsak od njiju bo tako bogatejši za milijon švedskih kron oziroma dobrih 115.000 evrov. Nagrado bo 27. avgusta v Stockholmu podelil švedski kralj Karl Gustav XVI.

Kot pojasnjujejo v žiriji, nagrado podeljujejo "za izredne dosežke v ustvarjanju glasbe". N'Dour, kot navajajo, "ni le pevec, temveč tudi pripovedovalec zgodb, pesnik, pevec hvalnic in verbalni zgodovinar". S skupino Super Etoile de Dakar pa tudi v solo albumih je po njihovih besedah pripomogel k odpravi sovraštva med svojo lastno religijo, islamom, in drugimi religijami. "Njegov glas zaobjema zgodovino in prihodnost vse celine, kri in ljubezen, sanje in moč."

54-letni N'Dour se od lanskega leta angažira tudi v politiki, saj so ga senegalske oblasti imenovale za ministra za kulturo in turizem.

"Mojstrica, ki odpira ušesa"
Kaija Saariaho piše komorno glasbo, skladbe za orkester in opere, žirija pa jo opiše kot "moderno mojstrico, ki odpira ušesa".

Nagrado podeljujejo od leta 1989 na pobudo tedanjega menedžerja skupine Abba Stigga Andersona. Lani sta jo prejela ameriški pevec Paul Simon in kitajsko-ameriški violončelist Yo-Yo Ma.