Young že leta kritizira spletne storitve, ki omogočajo pretočno predvajanje glasbenih vsebin, češ da so njihove datoteke zaradi želje po čim manjši velikosti močno stisnjene, kar precej zniža kakovost zvoka. Foto: EPA
Young že leta kritizira spletne storitve, ki omogočajo pretočno predvajanje glasbenih vsebin, češ da so njihove datoteke zaradi želje po čim manjši velikosti močno stisnjene, kar precej zniža kakovost zvoka. Foto: EPA
false
Young je pobudnik in vodja zagonskega projekta Pono, ki je trgu ponudil rešitev za spletno predvajanje glasbe brez znižanja kakovosti. Foto: EPA

Pojasnil je, da njegova odločitev ni povezana z denarjem. Youngov finančni delež se je sicer zaradi prekinitve nekaterih poslov močno zmanjšal, a prenašanju glasbe v celoti se ne odreka. Ker meni, da je glasba v takšnih predvajalnikih precej nižje kakovosti, se je lotil iskanja drugačne rešitve in pred enim letom zasnoval storitev, ki bi omogočala prenašanje glasbe v višji kakovosti.
S projektom Pono je trgu ponudil rešitev za spletno predvajanje glasbe brez znižanja kakovosti. Storitev prav tako vključuje možnost nalaganja glasbe s spleta na različne elektronske naprave. Young sicer takšne storitve že leta kritizira, češ da so njihove datoteke zaradi želje po čim manjši velikosti močno stisnjene, kar precej zniža kakovost zvoka.
Razliko v kakovosti glasbe je težko slišati
Zagovorniki načela stiskanja datotek ob tem trdijo, da je razliko v kakovosti pri takšnih storitvah zelo težko slišati. Opozarjajo tudi, da je kakovost strojne opreme, kot so slušalke ali zvočniki, pri obdelavi signalov prav tako pomembna kot hitrost prenosa podatkov.
Kljub močni Youngovi propagandi je Pono hitro izgubil pozornost morebitnih uporabnikov. Poleg tega so imeli nekateri recenzenti v specializiranih medijih težave pri prepričevanju javnosti, da gre za očitno razliko v kakovosti glasbe. Finančni rezultati projekta Pono sicer niso znani.
Jay Z-jev Tidal z dvakrat višjo naročnino za kakovost
Young pa ni prvi, ki je ponudil storitev prenašanja nestisnjenih glasbenih datotek po višjih cenah. Raper Jay Z se je podpisal pod storitev Tidal, ki poslušanje glasbe v visoki kakovosti nudi za v povprečju dvakrat višjo naročnino kot pri podobnih storitvah.