Dylan je Nobelovo nagrado sprejel, podelitve pa se ni udeležil. Foto: Reuters
Dylan je Nobelovo nagrado sprejel, podelitve pa se ni udeležil. Foto: Reuters

Dylan bo 1. in 2. aprila nastopil v Stockholmu, 9. aprila pa še v Lundu na jugu države, piše na njegovi spletni strani.

Da bi izpolnil pogoj za izplačilo denarne nagrade, tj. milijona švedskih kron (okoli 820.000 evrov), ki jo prinese Nobelova nagrada, pa mora še predavati na Švedskem. Pravila namreč določajo, da mora prejemnik nagrade v roku šestih mesecev po podelitvi nagrade predavati na Švedskem.

Kot je dejala Sara Danius, stalna sekretarka in članica švedske akademije, ki podeljuje nagrado za literaturo, je dejala, da morajo sicer podrobnosti še uskladiti, toda po njenih pričakovanjih naj bi bil dogovor z Dylanom mogoč. Švedska akademija je v izjavi 18. novembra zapisala, da bi bil Dylanov nastop v Stockholmu pomladi prihodnje leto "popolna priložnost" za predavanje.

Kot je znano, se Dylan sobotne podelitve ni udeležil, je pa v njegovem imenu na njej nastopila Patti Smith, prebrali pa so tudi njegov govor, ki ga je poslal, in v katerem je med drugim zapisal, da je nagrada zanj velika čast. "Če bi mi kdo kdaj dejal, da imam najmanjšo možnost postati Nobelov nagrajenec, bi pomislil, da je verjetnosti toliko, kot da bom kdaj stal na Luni," je zapisal v govoru, ki ga je na banketu prebrala ameriška veleposlanica Azita Raji.