Wesseltoftova skladba Existence je bila uporabljena v filmu Razširitev področja boja, ekranizaciji istoimenskega romana Michela Houellebecqa. Foto: Egil Henning Hansen
Wesseltoftova skladba Existence je bila uporabljena v filmu Razširitev področja boja, ekranizaciji istoimenskega romana Michela Houellebecqa. Foto: Egil Henning Hansen

Bugge Wesseltoft, ki mu danes ob 21.00 lahko prisluhnete v Kinu Šiška, je od začetka 90. let 20. stoletja izvedel impresiven, postmoderen prehod iz skandinavske tradicije džeza, ki jo pooseblja založba ECM. Nastopal in snemal je z imeni, kot so Jan Garbarek, Sidsel Endresen, Terje Rypdal, Nils Petter Molvaer, Jon Eberson, naposled pa ustanovil svojo inovativno zasedbo New Conception Of Jazz in izvrstno založbo Jazzland Recordings.

Od melodike do atonalne glasbe
Bugge že od leta 2004 naprej razvija samostojen projekt. Njegovo solistično ustvarjanje pokriva širok spekter, od melodičnih klavirskih delov do eksperimentalne in atonalne glasbe ter noisa (uspe mu celo najti prostor, da lahko vključuje nove različice standardov). Številne ritme in gruve, tako prvobitne kot moderne, povezuje v loope in jih prepleta, zvoke pogosto pači in preoblikuje kar sproti, zato imajo njegovi koncerti močan pridih proste improvizacije.

Izvirnost v svetu "že opaženega"
Wesseltoft je kot ustvarjalec edinstvene, sveže mešanice modernega džeza prejemnik številnih kritiških nagrad. Njegov credo je - v lastnih besedah - sledeč: "Na svetu ni glasbenika ali umetnika, ki ga ne bi navdihovali drugi. Vendar pa je pomembno pustiti navdihu, da se razvija, da napreduje v smeri iskanja posameznikovega edinstvenega izraza. V to verjamem in to sem vedno poskušal doseči … da bi našel tisto svoje, svoj glas. Ne bi bil rad le še ena kopija nekega vrhunskega glasbenika, preteklega ali sedanjega, v tem ne vidim smisla. Toliko dobrih stvari je že bilo narejenih, a treba je najti svoj lasten zvok."