Evrovizija za mlade glasbenike je bila letos v znamenju Mozartove obletnice. Foto: EBU
Evrovizija za mlade glasbenike je bila letos v znamenju Mozartove obletnice. Foto: EBU
Andreas Brantelid
Prva nagrada je šla v roke Andreasa Brantelida.

Mladi čelist je tako premagal sedem mladih glasbenih poustvarjalcev, ki so se uvrstili v končnico tekmovanja Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Drugo mesto je zasedla prav tako 18-letna norveška trobentačica Tina Thing Helseth, tretje mesto pa je pripadlo 12-letnemu ruskemu pianistu Dmitriju Maiborodi.

Tudi tokrat ni šlo brez Mozarta
Tekmovanje za mlade nadarjene glasbenike (Eurovision Young Musicians Competition), ki ga vsaki dve leti prirejajo v drugi evropski prestolnici, je bilo letos na Dunaju. Kot številne letošnje prireditve v različnih avstrijskih mestih je bilo tudi to tekmovanje v znamenju 250-letnice rojstva skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Uvod v Dunajske slavnostne tedne
Finalisti, ki so jih sprejeli dunajski simfoniki pod vodstvom Christiana Arminga, so se predstavili pred dunajsko mestno hišo, pred katero se je zbralo okoli 45.000 poslušalcev. Koncert je odprl tudi letošnje Dunajske slavnostne tedne (Wiener Festwochen), ki ga vodijo Luc Bondy, Marie Zimmermann in Stephane Lissner. Festival bo trajal do 18. junija, ponudil pa bo 33 dogodkov iz 15 držav.

Na vrsto sta že prišla prva vrhunca festivala - nova postavitev Mozartove opere Čarobna piščal, ki jo je režiral poljski filmski režiser Krystian Lupe, in prva Bondyjeva režija v sezoni drame Spanje (Sleep) Jona Fossea v Akademietheatru.