Foto:
Foto:
Na ljubljanskem gradu je galerija Photon pripravila pregled fotografij od začetkov ustvarjanje glasbenega kolektiva Laibach pa vse do danes.
Laibache vseskozi spremlja prepoznavna ikonografija.
Pri predstavitvi predzadnjega albuma WAT sta Laibache spremljali dve bobnarki, sicer članici skupine Make up 2.

Skupina, ki trenutno na ameriški turneji pridno polni dvorane, bo prve mesece prihajajočega leta preživela zaprta za zidovi glasbenega studia. Zasedba namreč načrtuje snemanje novega albuma. Čeprav so z nami že več kot dvajset let, bo
novi studijski material zagotovo presenečenje, saj namerava skupina posneti inštrumentalni album.

Nova invazija na Evropo
Snemanje albuma pa ne bo edina zaposlitev zvezd alternativne scene. Že v času snemanja in tudi poleti naj bi Laibachi novačili nove in razveseljevali stare oboževalce po evropskih festivalih.

Inštrumentalizacija gledališkega projekta
Če za običajno dejavnost Laibachov velja ustvarjanje glasbe z vokalom, potem lahko napovedani projekt razumemo kot odstop od te norme. Zato pa se velja ozreti tudi na preostale neobičajne podvige zasedbe. Tako nikakor ne smemo pozabiti na partituro za predstavo Krst pod Triglavom Gledališča sester Scipion Nasice, ki so ga Laibachi ustvarili leta 1986. Skupina je skušala ustvariti glasbeno podlago za monumentalno predstavo, katere vsebina je občinstvo soočila z mračnimi miti zgodnje slovenske zgodovine, ki kot del kolektivnega spomina še danes vplivajo na delovanje predstavnikov slovenskega naroda.

Citre in Kraftwerk gredo lepo skupaj
V tem primeru so nam Laibachi podarili izredno eklektični izdelek, kar naj bi namigovalo na prevetreno življenjsko okolje Slovencev, ki ga zaznamuje zlitje več evropskih kulturnih krogov. Celotna partitura je tako posrečena zmes ljudskih melodij, zaigranih na citre, delcev Kraftwerkovih elektronskih melodij, drobtinice del velikih kompozitorjev Šostakoviča, Wagnerja, Brucknerja, Prokofjeva, tu je tudi partizanska pesem Počiva jezero v tihoti, pa še vedno nismo pri koncu naštevanja.

V prestolnici grungea
20. novembra (včeraj) so Laibachi nastopili v Seattlu okviru festivala State of the Art – The New Slovene Avantgarde, ki sta ga organizirala Northwest Film Forum in Scala House Press. Na festivalu se predstavljata tudi umetniška kolektiva Novi kolektivizem in Irwin, ki sta tako kot Laibach nepogrešljiva člena umetniškega fenomena NSK.