Glasba
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
false
Utrinek z lanskega festivala, ki je v Novo mesto privabil številne ljubitelje džeza. Foto: http://jazzinty.com/

Dodaj v

Novo mesto znova v znamenju džeza

Na Jazzintyju tudi zmagovalec Jazzona Live Jan Čizmazija
17. avgust 2015 ob 09:29,
zadnji poseg: 17. avgust 2015 ob 09:39
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

V Novem mestu bodo do sobote odmevale džezovske melodije, ki jih bo iz glasbil izvabljalo nekaj manj kot 70 udeležencev iz 12 držav, kolikor se udeležuje 16. Jazzintyja.

Udeležence v šestih dneh čaka pestra bera skupinskih in individualnih vaj ter teoretičnih predavanj, hkrati bodo ustvarjali v najmanj petih tematskih zasedbah, obenem pa bo potekal glasbeni festival, ki bo ponudil predvsem improvizacijske koncerte in jam sessione. V okviru festivala Jazzinty se bo predstavil tudi zmagovalec letošnjega natečaja za najboljšo slovensko džezovsko skladbo Jazzon Live, prekmurski pianist Jan Čizmazija, ki bo nastopil s svojim triom, je povedal vodja projekta Jure Dolinar.

Pester izbor učiteljev
Udeležencem bodo svoje znanje predajali mednarodno priznani mentorji, glasbeniki in pedagogi. Petje bo poučeval Američan J. D. Walter, klavir Britanec Bill Laurance, kitaro Američan Freddie Bryant, trobento njegov rojak Adam Rapa, saksofon prav tako Američan Andy Middleton, kontrabas Nizozemec Joris Teepe, bobne Avstrijecl Klemens Marktl in harmoniko italijanski glasbenik Simone Zanchini.

Spremlja jih festival, ki ga sestavljajo popoldanski sessioni, koncerti mladih domačih, tujih in mednarodnih zasedb, sklepni koncert natečaja za najboljšo slovensko džezovsko skladbo in večerni jam sessioni mentorjev ter učencev. Nastopi bodo potekali v klubu LokalPatriot in na novomeškem Glavnem trgu.

Koncert saksofonista Igorja Lumperta
Ob letošnji 650-letnici Novega mesta bodo festivalski program dopolnili s posebnim jubilejnim koncertom saksofonista Igorja Lumperta, ki bo predstavil projekt, nastal po temi filma Na svoji zemlji novomeškega skladatelja Marjana Kozine, je še povedal Dolinar.

Jazzinty je z leti postal največji mednarodni džezovski festival jugovzhodne Slovenije in osrednje neformalno džezovsko izobraževalno središče srednje Evrope. Slušatelji delavnic letos poleg iz Slovenije prihajajo še iz Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Velike Britanije, Češke, Francije in celo Južne Koreje ter Nigerije.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Majora
# 17.08.2015 ob 15:24
Eden boljših festivalov pri nas.
Peroz
# 17.08.2015 ob 12:24
Škoda, ker je vreme bolj švoh. Če kaj razumem, je tole na prostem?
Kazalo