Glasba
()

Poudarki

  • Za rojstni dan začetek celomesečne filmske retrospektive
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 15 glasov Ocenite to novico!
Bojan Adamič
Bojan Adamič (1912-1995) je bil vsestranski glasbeni ustvarjalec, saj je pisal tako rekoč vse glasbene zvrsti, od resne glasbe do šansonov, popevk ter glasbe za film in gledališče. Prispeval je tudi vrsto aranžmajev in priredb tako za pihalni in simfonični orkester kot tudi za džezovske in zabavne ansamble. Manj pa je znan njegov fotografski opus, v katerem izstopajo posnetki pustnih mask in kurentov s Ptujskega polja. Foto: BoBo
ŽOGICA MAROGICA
Lutkovno gledališče Ljubljana bo v sklopu leta Bojana Adamiča sredi januarja uprizorilo predstavo Žogica Marogica, za katero je napisal glasbo, predvidoma poleti in znova v jeseni pa je v načrtu izvedba njegovega muzikala Sneguljčica. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana

Sorodne novice

21. november 2003
KDO JE BIL MOJSTER ADAMIČ

Dodaj v

Ob stoletnici rojstva bo 2012 v znamenju Bojana Adamiča

Obletnico bodo zaznamovali koncerti, razstave in filmi
2. januar 2012 ob 15:48
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Na Bojana Adamiča, enega največjih slovenskih povojnih glasbenikov, ki se je ukvarjal tudi s fotografijo, bodo ob stoti obletnici njegovega rojstva letos opozarjali številni koncerti in prireditve.

Projekt ob 100-letnici njegovega rojstva, ki bo deloma vključen v okvir Evropske prestolnice kulture, bo obudil Adamičevo glasbeno, filmsko in fotografsko udejstvovanje, obsegal bo razstavo njegovih notnih edicij, tonskih zapisov in dokumentov, načrtujejo pa tudi izdaje njegovih partitur in zgoščenk z njegovo glasbo.

Poseben poklon godbenikov
Družina Bojana Adamiča je predlog projekta, s katerim bi počastili obletnico njegovega rojstva, pripravila že leta 2008 z namenom, da se ob jubileju izvedejo simpozij ter različni glasbeni in fotografski dogodki, povezani z njegovim delom. Po besedah umetnikove hčere in usklajevalke projekta Alenke Adamič so leta 2009 svojo zamisel predstavili tudi na ministrstvu za kulturo ter povabili številne institucije, društva in posameznike k sodelovanju. Razmišljali so o različnih dejavnostih po Sloveniji in širše, s katerimi bi zaznamovali njegovo ustvarjalnost.

Ker je Zveza slovenskih godb v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Maribor razglasila letošnje leto za leto Bojana Adamiča v godbeništvu, so bile vse godbe povabljene, da na svojem nastopu v prvi polovici leta izvedejo vsaj eno njegovo skladbo.

Promenadni koncert pihalnih godb
Tej tako imenovani Adamičevi pomladi bo oktobra v Univerzitetni knjižnici Maribor in dvorani Union v Mariboru sledil dan godbeništva, ki bo obsegal simpozij o Adamičevem življenju in delu, razstavo, koncertni nastop pihalnih orkestrov in slavnostni koncert, na katerem bosta igrala orkester Slovenske policije in orkester Slovenske vojske. Slavnostni koncert v obliki promenadnega koncerta pihalnih godb pripravljajo tudi v okviru prireditve Junij v Stari Ljubljani.

V Ljubljani bosta Adamiču posvečena mednarodni večer šansonov La vie en Rose pod vodstvom Vite Mavrič in otvoritveni koncert Slovenskih glasbenih dnevov, na katerem bosta nastopila tako Simfonični orkester kot Big band RTV Slovenija, za začetke katerega je v največji meri zaslužen prav Adamič.

Celomesečna retrospektiva filmov z Adamičevo glasbo
Adamič je med drugim napisal glasbo za več kot 200 slovenskih in tujih filmov, septembra pa bodo izbrane filme predstavili v celomesečni retrospektivi. Kot uvodni dogodek v retrospektivo bodo na njegov rojstni dan, 9. avgusta, v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači organizirali posebno projekcijo pod zvezdami.

Njegovemu fotografskemu ustvarjanju bo posvečena razstava pustnih mask z naslovom Zven maske: fotografske mojstrovine Bojana Adamiča, ki bo od februarja na ogled v Galeriji Emporium v BTC Ljubljana ter nato od oktobra še v Univerzitetni knjižnici Maribor. Del njegove zapuščine bo predstavljen na razstavi v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani in nato še v Univerzitetni knjižnici Maribor, Društvo slovenskih skladateljev pa namerava znova izdati zgoščenko z njegovimi simfoničnimi deli ter notni zapis njegovih popevk. Predviden je tudi ponatis njegove monografije Zven maske: fotografske mojstrovine Bojana Adamiča.

B. Ti.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo