Glasba

Poudarki

  • Za rojstni dan začetek celomesečne filmske retrospektive
Bojan Adamič
Bojan Adamič (1912-1995) je bil vsestranski glasbeni ustvarjalec, saj je pisal tako rekoč vse glasbene zvrsti, od resne glasbe do šansonov, popevk ter glasbe za film in gledališče. Prispeval je tudi vrsto aranžmajev in priredb tako za pihalni in simfonični orkester kot tudi za džezovske in zabavne ansamble. Manj pa je znan njegov fotografski opus, v katerem izstopajo posnetki pustnih mask in kurentov s Ptujskega polja. Foto: BoBo
ŽOGICA MAROGICA
Lutkovno gledališče Ljubljana bo v sklopu leta Bojana Adamiča sredi januarja uprizorilo predstavo Žogica Marogica, za katero je napisal glasbo, predvidoma poleti in znova v jeseni pa je v načrtu izvedba njegovega muzikala Sneguljčica. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana

Dodaj v

Ob stoletnici rojstva bo 2012 v znamenju Bojana Adamiča

Obletnico bodo zaznamovali koncerti, razstave in filmi
2. januar 2012 ob 15:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na Bojana Adamiča, enega največjih slovenskih povojnih glasbenikov, ki se je ukvarjal tudi s fotografijo, bodo ob stoti obletnici njegovega rojstva letos opozarjali številni koncerti in prireditve.

Projekt ob 100-letnici njegovega rojstva, ki bo deloma vključen v okvir Evropske prestolnice kulture, bo obudil Adamičevo glasbeno, filmsko in fotografsko udejstvovanje, obsegal bo razstavo njegovih notnih edicij, tonskih zapisov in dokumentov, načrtujejo pa tudi izdaje njegovih partitur in zgoščenk z njegovo glasbo.

Poseben poklon godbenikov
Družina Bojana Adamiča je predlog projekta, s katerim bi počastili obletnico njegovega rojstva, pripravila že leta 2008 z namenom, da se ob jubileju izvedejo simpozij ter različni glasbeni in fotografski dogodki, povezani z njegovim delom. Po besedah umetnikove hčere in usklajevalke projekta Alenke Adamič so leta 2009 svojo zamisel predstavili tudi na ministrstvu za kulturo ter povabili številne institucije, društva in posameznike k sodelovanju. Razmišljali so o različnih dejavnostih po Sloveniji in širše, s katerimi bi zaznamovali njegovo ustvarjalnost.

Ker je Zveza slovenskih godb v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Maribor razglasila letošnje leto za leto Bojana Adamiča v godbeništvu, so bile vse godbe povabljene, da na svojem nastopu v prvi polovici leta izvedejo vsaj eno njegovo skladbo.

Promenadni koncert pihalnih godb
Tej tako imenovani Adamičevi pomladi bo oktobra v Univerzitetni knjižnici Maribor in dvorani Union v Mariboru sledil dan godbeništva, ki bo obsegal simpozij o Adamičevem življenju in delu, razstavo, koncertni nastop pihalnih orkestrov in slavnostni koncert, na katerem bosta igrala orkester Slovenske policije in orkester Slovenske vojske. Slavnostni koncert v obliki promenadnega koncerta pihalnih godb pripravljajo tudi v okviru prireditve Junij v Stari Ljubljani.

V Ljubljani bosta Adamiču posvečena mednarodni večer šansonov La vie en Rose pod vodstvom Vite Mavrič in otvoritveni koncert Slovenskih glasbenih dnevov, na katerem bosta nastopila tako Simfonični orkester kot Big band RTV Slovenija, za začetke katerega je v največji meri zaslužen prav Adamič.

Celomesečna retrospektiva filmov z Adamičevo glasbo
Adamič je med drugim napisal glasbo za več kot 200 slovenskih in tujih filmov, septembra pa bodo izbrane filme predstavili v celomesečni retrospektivi. Kot uvodni dogodek v retrospektivo bodo na njegov rojstni dan, 9. avgusta, v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači organizirali posebno projekcijo pod zvezdami.

Njegovemu fotografskemu ustvarjanju bo posvečena razstava pustnih mask z naslovom Zven maske: fotografske mojstrovine Bojana Adamiča, ki bo od februarja na ogled v Galeriji Emporium v BTC Ljubljana ter nato od oktobra še v Univerzitetni knjižnici Maribor. Del njegove zapuščine bo predstavljen na razstavi v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani in nato še v Univerzitetni knjižnici Maribor, Društvo slovenskih skladateljev pa namerava znova izdati zgoščenko z njegovimi simfoničnimi deli ter notni zapis njegovih popevk. Predviden je tudi ponatis njegove monografije Zven maske: fotografske mojstrovine Bojana Adamiča.

B. Ti.
Prijavi napako
Komentarji
felixfelis
# 02.01.2012 ob 16:32
Avtor Leljak, Roman
Naslov Dirigent s pištolo : Bojan Adamič, mojster zabavne in filmske glasbe / Roman Leljak
Vrsta/vsebina dokumentarna literatura
Jezik slovenski
Leto 2010
Založništvo in izdelava Radenci : Društvo za raziskovanje polpretekle zgodovine OZNA, 2010 (Ivančna Gorica : Impress)
Fizični opis 264 str. : ilustr. ; 21 cm
ISBN 978-961-92891-2-9
COBISS.SI-ID 65957889
slowjazz
# 03.01.2012 ob 14:46
Mislim da se veliko premalo piše kako je režim grobo posegal in pogojeval glasbeno umetnost na slovenskem.
luxor
# 02.01.2012 ob 18:31
monte

ne gre za nobeno natolcevanje.
kazenski spis na Ljubljanskem sodišču št. K 512/50 natančno opisuje za kaj je šlo.
mimogrede, v postopku je bil obsojen, a "zgolj" za umor iz malomarnosti.

mislim, da je normalno, da ljudi gledamo kot na celovite osebnosti. ne moremo ločiti umetniškega dela, od človeka, ki ga je ustvaril. in če je Adamič tudi morilec, ni prav nič narobe, če se opredeljujemo do njega v celoti. nenazadnje umor ni neka drobna nevšečnost iz posameznikovega življenja.
schmied
# 02.01.2012 ob 17:27
bobodobo ima kar prav. Omenjeni skladatelj prihaja iz časa totalitarnega režima, kjer če nisi bil aktiven udbovec, komunist,..., nisi mogel uspeti. V tem oziru se ne moremo primerjati z zahodnimi umetniki iz demokratičnih, pluralnih, svobodnih okolij, ker nismo bili boljši ali slabši, ampak preprosto drugačni.
bobodobo
# 05.01.2012 ob 13:16
Lej komponist SV... Jaz nisem rekel, da je treba prepovedati izvajanje Adamičeve glasbe, niti ne da ga je treba posthumno obsoditi. Napisal sem le, da bi za celostno predstavitev Bojana Adamiča bilo korektno spregovotiti tudi o njegovi temnejši plati. Tudi v zvezi s Prešernom in Cankarjem se piše, da sta bila pijanca, pa zato nihče ne zavrača njunih del...
bobodobo
# 02.01.2012 ob 16:15
A bodo ob 100-letnici rojstva napravili tudi kako razstavo o tem, kako je mojster Adamič na Bledu v hrbet ustrelil in umoril konkurenta s katerim sta se borila za ljubezen neke deklice?
divjejabolko
# 04.01.2012 ob 10:15
Povej ti to politikom. Glej, kaj delajo na Madžarskem. 50 let nazaj želijo obsoditi vse komuniste in njihove potomce.
komponist SV
# 03.01.2012 ob 15:42
Okej, kakorkoli že, možakar je 17 let pokojen. Kako ga boste pa obsodili posthumno? Prepovedali izvajanje njegove glasbe? Kar je bilo je bilo in se ne more spremeniti.
emonec
# 02.01.2012 ob 21:47
Očitno gre Leljakova knjiga zelo slabo v prodajo. Pred kratkim je imel posebno ugodno ponudbo - tri knjige o falirani zgodovini za 15 evrov.

Po mo je bo to, ja, slaba prodaja.
monte
# 02.01.2012 ob 18:50
Čisti negativizem! Preberite si zgoraj naslov rubrike: KULTURA - GLASBA!
O morebitnem (desetletja starem) kriminalu dajte razglabljat kje drugje.
KULTURA - GLASBA!
monte
# 02.01.2012 ob 18:15
bobodobo: to razstavo lahk pripraviš ti.
V prispevku je govor o Adamičevem glasbenem (in fotografskem) delu. Če se vsa leta do zdaj nisi spomnil in obelodanil strelsko ljubezenskih afer, pa še zdaj zaveži.
Za natolcevanja si imel več kot dovolj časa.
Tvoje "intelektualno nastopaštvo" v gornjem komentarčku pa tud veliko pove o tebi.
SKing
# 02.01.2012 ob 16:21
bobodobo če pa Slovenec ne bi v vsakem našel nekaj negativnega, bi pa bil že greh, mar ne?

Negativci...
komsomolec
# 02.01.2012 ob 18:05
Tov. Adamič je veliki SLOVENSKI umetnik.
Za incident na Bledu je pa kriv nasilnež,ki je mrcvaril zalo deklico, zato je Adamič gentelmansko obračunal z barabo! Že zato mu pripada čast in slava.
Kazalo