Odločitev o tem, kdo bo dobil medaljo svobode, je povsem v rokah predsednika. Foto: EPA
Odločitev o tem, kdo bo dobil medaljo svobode, je povsem v rokah predsednika. Foto: EPA
Madeleine Albright si je medaljo zaslužila zaradi 'poguma in odločnosti, ki sta pripomogla k miru na Balkanu in tlakovala pot napredka v nekaterih najbolj nestabilnih delih sveta'. Albrightova je bila v drugem mandatu predsednika Billa Clintona prva državna sekretarka v zgodovini ZDA, sledili sta ji Condoleezza Rice in Hillary Clinton. Foto: EPA

Med 13 dobitniki medalj so bili glasbenik Bob Dylan, nekdanja državna sekretarka Madeleine Albright, astronavt John Glenn, pisateljica Toni Morrison in drugi.

Obama je za Dylana dejal, da ni večjega velikana v zgodovini ameriške glasbe, ki mu morajo biti hvaležni vsi: od Brucea Springsteena do skupine U2. Predsednik se je pohvalil, da je Dylanovo glasbo poslušal v času študija in da mu je odprla svet, njegov oboževalec pa je še danes.

Dylan je leta 2010 nastopil v Beli hiši z revolucionarno skladbo Times, They are a Changing.

Nagrajenci z vseh področij javnega življenja
Medaljo je za "intenzivno emocionalno in moralno prozo" prejela pisateljica Toni Morrison, med prejemniki pa so bili še odvetnik za državljanske pravice John Doar, epidemiolog William Foege, sindikalistka Dolores Huerta, upokojeni vrhovni sodnik John Paul Stevens in trenerka ženske univerzitetne košarkarske ekipe Pat Summitt.

Obama je posmrtno odlikoval aktivista proti holokavstu in borca proti nacizmu Jana Karskega, ki je preživel varšavski geto in nacistično taborišče. Odlikoval je tudi aktivista proti internaciji japonskih Američanov med drugo svetovno vojno Gordona Hirabayashija ter ustanoviteljico organizacije skavtinj Juliette Gordon Low.

Medaljo bo posebej prejel izraelski predsednik Šimon Peres.

Predsedniško medaljo svobode je ustanovil Hary Truman za posameznike, ki ne bi mogli prejeti najvišjega odlikovanja v ZDA, kongresne medalje svobode.

Uvodoma so jo podeljevali le posameznikom, ki so se izkazali na področju državne varnosti in diplomacije. Predsednik John F. Kennedy pa je definicijo leta 1963 razširil tudi na osebe, ki so prispevale k svetovnemu miru in kulturi ali se kako drugače odlikovale na zasebnem ali javnem področju.