Dirigentsko paličico prvega koncerta je držala Ji Čen Lin. Foto: Osebni arhiv
Dirigentsko paličico prvega koncerta je držala Ji Čen Lin. Foto: Osebni arhiv
Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija (Foto: Hugo Šekoranja)
Po besedah umetniške vodje Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Maje Kojc rdeča nit Mozartin že 13 let ostaja kakovostno izvedena glasba, primerna nedeljskemu utripu in času, ter predstavitev odličnih glasbenikov, ki sestavljajo celoto - orkester. Foto: Foto: Hugo Šekoranja
Kot solist je predstavil Milko Jurečič, od leta 2000 član sekcije prvih violin pri Simfonikih RTV Slovenija.
Kot solist je predstavil Milko Jurečič, od leta 2000 član sekcije prvih violin pri Simfonikih RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar

Simfonični orkester RTV Slovenija je pod taktirko dirigentke kitajskega rodu Ji Čen Lin izvedla Straussovo simfonično pesnitev Don Juan, Chaussonovo Poemo za violino in orkester ter Dvořákovo Simfonijo št. 9 v e-molu, imenovana Iz novega sveta.
Ji Čen Lin je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija že lani navdušila občinstvo v znameniti dvorani Glasbenega združenja na Dunaju. Večkrat nagrajena violinistka in pianistka je v svoji komaj petletni dirigentski karieri že sodelovala s priznanimi orkestri in navduševala s svojo muzikalnostjo in pristnim stikom z glasbeniki.
Kot solist se je na prvi matineji predstavil Milko Jurečič, od leta 2000 član sekcije prvih violin pri Simfonikih RTV Slovenija. Glasbeno izobrazbo si je pridobil v rojstnem Beogradu, pozneje pa se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih po svetu. Že v obdobju študija je prejel več nagrad.

Vsestranski glasbenik, ki deluje tudi kot pedagog, se posveča raznovrstni komorni glasbi, pa tudi eksperimentalni in popularni glasbi, ne le kot violinist, temveč tudi kot pevec in aranžer.
Preostale štiri Mozartine bodo do sredine maja predstavile mlado poljsko dirigentko Marženo Diakun in violončelista Primoža Zalaznika, violinistko Kano Macui in dirigenta Simona Krečiča, solotrobentača Jureta Gradišnika in Mateja Rihterja, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje - Center ter dirigenta Azisa Sadikovića in klarinetista Jurija Hladnika.
Od baroka do pozne romantike
Prisluhniti bo mogoče več simfonijam - Beethovnovi 5., Brahmsovi 4. in Mozartovi Praški simfoniji - kot tudi nekaj drugim glasbenim delom iz obdobij od baroka do pozne romantike.
Kakovostno izvedena glasba vsakič osvežena z novo energijo
"V programski zasnovi so v 13 letih Mozartine doživele kar nekaj glasbenih izletov, pri čemer pa raznovrstnost dirigentov vnese pestrost, svežino in novo energijo na vsakem koncertu. Rdeča nit vsekakor ostaja kakovostno izvedena glasba, primerna nedeljskemu utripu in času – ter predstavitev naših odličnih glasbenikov, ki sestavljajo celoto, orkester," povzema Maja Kojc, umetniška vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.