V okviru Cankarjevih torkov bo Marko Brecelj predstavil ponatisnjeno in dopolnjeno izdajo plošče Cocktail, ki je prvič izšla leta 1974, in minimalistično ekranizirane audioposnetkev Samospevi, ki jih je pospremil z vprašanjem:
V okviru Cankarjevih torkov bo Marko Brecelj predstavil ponatisnjeno in dopolnjeno izdajo plošče Cocktail, ki je prvič izšla leta 1974, in minimalistično ekranizirane audioposnetkev Samospevi, ki jih je pospremil z vprašanjem: "Kaj novega ima še povedati Modroglavi Izdajalec?" Foto: Cankarjev dom
Kljub vsem zagatam, ki so bile medijsko že večkrat izpostavljene, je Brecelj v izselitvi prepoznal tudi svetlo točko – imel bo več časa za posvečanje "svoji estradni karieri oziroma svoji skladateljsko-pesniški poti". Foto: BoBo

In vztraja tudi s koncertnimi dogodki v Cankarjevem domu. V sklopu Cankarjevih torkov bo predstavil legendarni Coctail v novi podobi in Samospeve. "Trikrat 21-letnik vabi spoštovalstvo na video snemano agitacijsko multimedijsko kulturno druženje," je ob tem zapisal kantavtor in performer Marko Brecelj. Gosta večera bosta trio Tretji tir in klaviaturist Miran Tomažič.
"Dvojni praznik"
Brecelj se želi izkazati "z odlično kantavtorsko formo, s svežimi mehkoterorističnimi posnetki in domislicami, z zanimivimi in prodornimi gostujočimi umetniki ter seveda spet še zmeraj z vinom Puhovih iz Istre pod Slovenci". Zanj bo današnji koncert "dvojni praznik". Prvič, ker mineva 40 let od neuspešnega nastopa Dua tria Buldožer na Opatijskem festivalu, drugič pa zato, ker je nedavno Društvo prijateljev zmernega napredka (DPZN), ki mu predseduje 25. leto, ostalo brez prostorov v koprskem Mladinskem, kulturnem, socialnem, multimedijskem in medgeneracijskem centru (MKSMC).
Koktajl ob 40-letnici še obogaten
Brecelj je ploščo Cocktail izdal leta 1974 v sodelovanju z aranžerjem Bojanom Adamičem. Album je nato znova izdal leta 1995, tokrat pa predstavlja novejšo, še dodatno dopolnjeno izdajo tega za mnoge legendarnega albuma.
Med drugim je bila na albumu Cocktail tudi skladba Hiškar, ki jo je Brecelj posnel z nekaterimi člani skupine Sedem svetlobnih let. Z njimi je leto kasneje ustanovil skupino Buldožer, v kateri je deloval kot pisec večine besedil. Od skupine se je poslovil leta 1979 in se vrnil h kantavtorstvu ter ustvaril nekaj alternativnih uspešnic, kot so Parada, Radojka in Sexy disco hit.
Projekt Samospevi prinaša 14 Brecljevih novejših pesmi, a kot pravi avtor, to ni nov album, temveč DVD, ki prinaša "minimalistično ekranizirane audioposnetke". Projekt je nastajal dalj časa, a ga je Brecelj s sodelavci hitro končal ob vseh dogodkih, ki so spremljali izselitev društva iz prostorov, kjer je deloval pol stoletja.
Več časa za svojo estradno kariero
Je pa kljub vsem zagatam, ki so bile medijsko že večkrat izpostavljene, Brecelj v izselitvi prepoznal tudi svetlo točko – imel bo več časa za posvečanje "svoji estradni karieri oziroma svoji skladateljsko-pesniški poti".
O Samospevih je Brecelj zapisal: "Prvi sadež nove resničnosti je ta zbirka pesmic, ki so video-dokumentirane. Izvedbe bomo nadomeščali z boljšimi, zbirka je nastajala predvsem v zadnjih 15 letih, a tudi v letih mojega kolenovanja, ki bo trajalo vsaj do konca županovanja izvoljenca koprskih množic, če bom ta konec doživel. Biti subverziven danes ne pomeni samo redno in obilno masirati svoje žene tudi po vratu in hrbtu, biti subverziven pomeni zmeraj bolj tudi trajati."
Mladi slikar Vasko Vidmar je za Brecljev koncert pripravil vpogled v likovno ustvarjalnost svojih vrstnikov in vrstnic.