V letu praznovanja 2.000 let Emone so prvi koncert posvetili antičnemu ustvarjanju Ovida, čigar poeziji bo mogoče ob spremljavi Mojce Zlobko Vajgl prisluhniti na eni od treh lokacij arheološkega parka Emona v zgodnjekrščanskem središču ob Cankarjevem domu. Foto: BoBo
V letu praznovanja 2.000 let Emone so prvi koncert posvetili antičnemu ustvarjanju Ovida, čigar poeziji bo mogoče ob spremljavi Mojce Zlobko Vajgl prisluhniti na eni od treh lokacij arheološkega parka Emona v zgodnjekrščanskem središču ob Cankarjevem domu. Foto: BoBo
Nuška Drašček
Melodije, napeve in popevke iz različnih slovenskih regij bo predstavila Nuška Drašček. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva-Nine Kozmus
Cikel bo 25. septembra sklenil koncert treh slovenskih glasbenic: Eve-Nine Kozmus, Karmen Pečar in Mojce Zlobko Vajgl. Foto: BoBo

Letošnji cikel poteka na temo ženske duše, s prvim koncertom pa se tako tematsko kot lokacijsko pridružujejo zaznamovanju 2.000-letnice dograditve antične Emone. Glasbena agencija IM.PULS je v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana v arheološkem parku pripravila tudi delavnico izdelovanja glasbil in spoznavanja latinščine za otroke.
Na eni od treh lokacij arheološkega parka Emona se bodo na prvem koncertnem večeru s poezijo znanega rimskega pesnika Publija Ovida Nasa prepletali zvoki glasbe za harfo.
Solo za harfo bo odigrala ena najbolj znanih slovenskih glasbenih poustvarjalk Mojca Zlobko Vajgl. Mednarodno priznana harfistka je kot solistka sodelovala s številnimi uglednimi zasedbami, med drugimi tudi z berlinskimi simfoniki, z Leipziškim godalnim kvartetom, s Stockholmskim komornim orkestrom in s komornim orkestrom Kijevske filharmonije.
Na štirih koncertnih večerih bodo nastopile še skladateljica in pianistka Tina Mauko, vokalistka Nuška Drašček, flavtistka Eva-Nina Kozmus in čelistka Karmen Pečar.
Poistovetenje s sveto žensko
Skladateljica in pianistka Tina Mauko bo zadnji julijski večer v atriju Mestnega muzeja nastopila z avtorskim glasbenim performansom Sveta ženska, v sklopu katerega se bo na odru poistovetila z zgodovinskim likom Marije Magdalene. Drznost ženske, ki ji je bila skozi zgodovino odvzeta čarovniška, ustvarjalna in zdravilna moč, bo Maukova predstavila z improvizacijo na klavirju ob spremljavi posnetkov lastne glasbe, so sporočili organizatorji.
7. avgusta bo melodije, napeve in popevke iz različnih slovenskih regij predstavila vsestranska vokalistka Nuška Drašček, ki bo zapela ob klavirski spremljavi Blaža Jurjevčiča, na tolkalih jo bo spremljal Vid Ušeničnik.
Koncertni cikel bo 25. septembra sklenil koncert treh slovenskih glasbenic, Eve-Nine Kozmus, Karmen Pečar in Mojce Zlobko Vajgl, ki bodo prvič v tem sestavu pripravile celovečerni program za flavto, violončelo in harfo.