V primeru dežja bo koncert, ki se začne ob 21.00, v stolni cerkvi. Foto: BoBo
V primeru dežja bo koncert, ki se začne ob 21.00, v stolni cerkvi. Foto: BoBo

Pred stolno cerkvijo, deloma pa tudi na cerkvenem zvoniku, bodo nastopili pevci Glasbene šole Antona Martina Slomška z umetniško vodjo Simono Raffanelli Krajnc in dirigentom Slavkom Magdičem.

Stolnica nad Mestom bdi že od 12. stoletja
Po besedah koordinatorice praznovanja 850-letnice prve omembe mariborskega gradu Mojce Pehant Lubanjšek so enega v vrsti dogodkov postavili k stolni cerkvi, ker je ta pomembno zaznamovala mesto že od svojega nastanka v 12. stoletju. Cerkev letos praznuje tudi 155-letnico prenosa sedeža mariborske škofije iz Št. Andraža v Maribor in 15. obletnico beatifikacije Antona Martina Slomška.

Časovno so koncert naravnali na te dni, saj 24. junija goduje Janez Krstnik, zavetnik stolnice in stolne župnije Maribor. Prav on ima v zgodovini mesta Maribor pomembno vlogo. Leta 1300 so mestni voditelji iz mestne župnijske cerkve vzeli simbol goloba, ki ga je mogoče videti v prizoru, ko Janez Krstnik krsti Jezusa v reki Jordan, in ga umestili v mestni grb.

Jubilej ne bo ostal nezabeležen
Maribor obeležuje 850-letnico prve omembe mariborskega gradu že celo leto. Pred dnevi so izdali faksimile listine iz leta 1164, v kateri je ta grad prvič omenjen. Jeseni bodo postavili na ogled tudi original, ki ga hranijo v Avstrijskem državnem arhivu na Dunaju.

Skriti Maribor
Nedavno so odprli novo turistično pot Maribor 850, septembra pa naj bi odprli še eno - Čevljarčkovo pot, namenjeno predvsem otrokom. Za srednješolce bodo pripravili naravoslovno-tehnični dan, v okviru katerega jih bodo popeljali po poteh Nikole Tesle v Mariboru. Vrhunec pa naj bi praznovanje doseglo s slavnostno akademijo 14. oktobra, dan pred začetkom Borštnikovega srečanja.