Lang Lang je na praznovanje svojega 30. rojstnega dne povabil legendarnega džezovskega pianista Herbieja Hancocka. Foto: Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj/Telefonica
Lang Lang je na praznovanje svojega 30. rojstnega dne povabil legendarnega džezovskega pianista Herbieja Hancocka. Foto: Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj/Telefonica
Ana Netrebko
Ana Netrebko - oboževalci jo kličejo 'La Bellissima' (Lepotica) - se je že postavila ob bok velikim primadonam glasbene zgodovine. Foto: EPA
Dvorec Schönbrunn
Pomembno vlogo v letošnjem programu schönbrunnskega poletnega koncerta je igral ples. Foto: EPA
Slepi italijanski tenorist Andrea Bocelli v opernem svetu uživa status, po navadi rezerviran za rockzvezdnike. Foto: EPA

Že drevi ob 20.00 vas na 2. programu čaka poslastica: trenutno najbolj "vroč" pianist v svetu klasične glasbe, Kitajec Lang Lang, je svoj 30. rojstni dan proslavil 15. junija v družbi džezovske ikone Herbieja Hancocka na koncertu v berlinski areni O2 World. Zaigrala sta tudi odlomek iz Bernsteinove Zgodbe z zahodne strani in Gershwinovo Rapsodijo v modrem v priredbi za dva klavirja in orkester ter priredbe klasičnih uspešnic, kot so Schubertova Vojaška koračnica, Brahmsovi Madžarski plesi št. 5, zadnji stavek Beethovnove 5. simfonije in Schumannove Sanje.

V sredo, 11. julija, in četrtek, 12. julija, si boste ob isti uri in na istem programu lahko ogledali posnetek iz Dunajske državne opere Ane Bolene skladatelja Gaetana Donizzetija, enega največjih opernih uspehov lanskega leta. V glavnih vlogah se je predstavila sanjska zasedba. Ana Netrebko, ki se je že postavila ob bok velikim primadonam glasbene zgodovine, je vlogi po krivici obtožene Ann Boleyn vdihnila nove dimenzije globoko ranjene ženske. Ob njej kot Giovanna Seymour nastopa vrhunska latvijska mezzosopranistka Elina Garanča, prav tako pa navdušuje tudi italijanski baritonist Ildebrando D'Arcangelo kot Henrik VIII. Orkestru Dunajske državne opere dirigira Evelino Pidò. Odrska režija je delo Erica Génovèseja, TV-režija pa Briana Largea.

V soboto, 14. julija, ob 20.00 bo na sporedu Poletni koncert iz Schönbrunna Dunajskih filharmonikov in Gustava Dudamela. Poletni koncert v čudovitih grajskih vrtovih schönbrunnske palače na Dunaju je eden najbolj priljubljenih glasbenih dogodkov. Letos so Dunajski filharmoniki zaigrali pod taktirko 31-letnega venezuelskega dirigenta Dudamela, ki izžareva neverjetno energijo. Pravijo, da je ples igral pomembno vlogo v letošnjem programu.

V sredo, 29. avgusta, ob 20.00 bo na sporedu Večer Andree Bocellija v Centralnem parku v New Yorku. Velika zvezda današnjega časa, italijanski tenorist Andrea Bocelli, je lani novembra New Yorku daroval enkraten glasbeni dogodek. Z gosti, glasbenimi zvezdami, kot so Celine Dion, Tony Bennett in Bryn Terfel, je nastopil ob spremljavi Newyorških filharmonikov pod taktirko Alana Gilberta. Zazvenele so popularne operne arije in dueti, uverture in druge glasbene uspešnice.

Večera Na utrip srca ob ponedeljkih ob 20.00 na drugem programu bosta v juliju zaradi športa le dva. 9. julija bo na sporedu nemški portretni film Božanska diva o sopranistki Diani Damrau, ki si je pripela mesto v samem vrhu mednarodne operne in koncertne scene. 23. julija pa si bodo tisti gledalci, ki so zamudili prenos, lahko ogledali posnetek prireditve Evropa Ljubljani, Ljubljana Evropi, ki je bila v maju na Kongresnem trgu v Ljubljani.

13. in 20. avgusta bodo ponovili posnetek opere Ana Bolena iz Dunajske državne opere z Anno Netrebko v naslovni vlogi, 27. avgusta pa večer posvetili 100-letnici mojstra Bojana Adamiča. Kako Slovenija glasbeno utripa na različnih festivalskih prireditvah, kot so festivali Imago Sloveniae / Podoba Slovenije, Seviqc Brežice, Tartini v Piranu, Radovljica, Festival Ljubljana, Arsana na Ptuju, pa bodo gledalci lahko gledali ob sredah zvečer v Glasbenih večerih na prvem programu.

V nedeljskih dopoldnevih se bo v juliju na drugem programu iztekel niz oddaj o bogatem glasbenem ljubiteljstvu na Slovenskem, 32. srečanju tamburašev in mandolinistov Slovenije, potem pa bodo dopoldnevi in Glasbene matineje namenjeni Pesmi koroških glasbenih ustvarjalcev v posnetkih letošnje prireditve Koroška poje, 14. reviji pevskih zborov Društev invalidov, Mladinskemu pevskemu zboru RTV Slovenija in Mozartinam simfoničnega orkestra RTVS. Ljubitelji džeza bodo tudi v poletnih mesecih ob ponedeljkih zvečer na prvem programu lahko uživali v vrhunskih dogodkih slovenske džezovske scene, so sporočili iz Uredništva glasbenih in baletnih oddaj.