Otvoritveni večer bo med drugim pripadal Marku Ronsonu + Riton B2B. Nastopili bodo še Wolfram, Chilly Gonzales Solo Piano II, Rangleklods, Sbtrkt in Clara Moto. Foto: EPA
Otvoritveni večer bo med drugim pripadal Marku Ronsonu + Riton B2B. Nastopili bodo še Wolfram, Chilly Gonzales Solo Piano II, Rangleklods, Sbtrkt in Clara Moto. Foto: EPA

Razpreden po vseh kotičkih mesta v tednu dni vdihne utrip glasbenih dogodkov, razstav ter delavnic. Trinajsta izdaja bo potekala med 29. majem in 2. junijem.

Festival je v zadnjih letih postal eden vodilnih v Evropi. Glasbeni program je ustaljena mešanica novih, še neodkritih glasbenih poslastic in uveljavljenih pionirjev, ki jih je v tako neposredni bližini mogoče zaslediti še na hrvaškem festivalu Teraneo. Festival ne ponuja le užitkov na plesišču, ampak spodbuja nove smernice v glasbi, umetnosti in na področju spletnega oblikovanja. Zadnje udejanja s številnimi delavnicami in predavanji Springsessions. Tokrat bodo na temo Digitalne umetnosti, vizualne kulture, interaktivnih izkušenj, eksperimentalne tehnologije in inspiracije potekale 30. in 31. maja.

Celoten program festivala najdete tukaj.

Med številnimi uveljavljenimi kreativci velja omeniti predavanje Anricka Bergmana, ki bo spregovoril o kultnih mrežnih stvaritvah. Med zadnjimi projekti tega režiserja je interaktivni napovednik Poiščite pot v Oz (Find Your Way to Oz). Naslednji je Memo Atken, vizualni umetnik in glasbeni inženir, čigar ustvarjanje se razteza med umetnostjo in znanostjo.
GMUNK interaktivni umetnik bo predstavil vpogled v svoje delo, ki prepreda številna umetniška področja. Njegova zadnja zanimivejša stvaritev je animacija za dokumentarni film Life acording to Sam (2013), za katerega si je izmislil kreativno vizualizacijo redke bolezni progerije. Slovenski prispevek k letošnjemu festivalu bo predavanje Janezov Janš z njihovim projektom o spreminjanju imena.
Na kaj se bo plesalo?
Festival je vendarle v prvi vrsti namenjen glasi. Letošnja bera je kot vsako leto (upravičeno rečeno) izjemno bogata ter raznolika. V Helmut List Halle, sicer namenjeni klasičnim koncertom, bo duet TOSCA (Richard Dorfmeister in Rupert Huber) izvedel redko koncertno različico svojih nastopov.
Red Bullovo glasbeno akademijo bosta v peturnem setu "back to back" zastopala Joy Orbison in Jackmaster. Na festival se tudi letošnje leto vrača Gilles Peterson, tokrat v spremljavi letošnjih favoritov BBC-jevih oddaj Worl Wide Radio Showa. Med njimi detroitskega pionirja Carla Craiga, ki bo predstavil trojno Masterpiece compilation, ki izide junija pod okriljem Ministry of Sound. Dunajski klub Flex bo predstavil eklektično mešanico najbolj popularnih princev plesišč. Legendarne Extrawelt, Monkey Safari in odlične Kollektiv Turmstrasse.
Po dveh letih se na festival vrača tudi DJ Hell. Poleg Schwarzesherz noči tokrat obljublja Welcome to pleasure dom, kjer ga bosta pospremila ikoni berlinske scene M.A.N.D.Y., Oliver Ho in Bella Berlin. Kot zadnje pa velja omeniti gledališko elektronski projekt Vojna in mir, pod katerega se podpisuje Apparat. Doživeti bo mogoče njegovo dveurno stvaritev, izdano na Mute records, ki pooseblja umetnikovo najglobljo vizijo.