Glasba
(3)
Alessandro Alessandroni
Alessandro Alessandroni (1925–2017). Foto: Discogs

Poslovil se je Morriconejev žvižgač Alessandro Alessandroni

Glasbenik zlate dobe italijanskega filma
31. marec 2017 ob 15:16
Rim - MMC RTV SLO

Umrl je italijanski skladatelj, multiinstrumentalist in predvsem prekaljeni žvižgač Alessandro Alessandroni, čigar ime je najtesneje povezano z Enniom Morriconejem.

Alessandro Alessandroni je poleg tega, da je obvladal igranje kitare, mandoline, mandoločela, sitarja, klavirja in harmonike, slovel predvsem po izjemnih žvižgaških sposobnostih. Najširše prepoznavna pa je Alessandronijeva kitara iz naslovne teme filma Sergia Leoneja Dober, grd, hudoben iz leta 1966, za katerega je glasbo zložil Morricone.

Alessandroni in Morricone pa nista bila povezana le profesionalno, temveč sta prijateljevala že vse od otroštva. Pozneje sta skupaj ustvarila glasbeno podlago za mnogo špageti vesternov in italijanske giallo filme.

Ko je imela beseda žvižgač še drugo konotacijo ...
Alessandroni pa je bil ne le kot multiinstrumentalist, temveč tudi kot občudovan in prekaljen žvižgač zelo prikladen za filmsko glasbo, kakršno podpisuje sicer bistveno bolj znani Morricone. Sam Alessandroni je zložil glasbo za okoli 40 filmov, katerih atmosfera nosi njegov pretanjni občutek za kompozicijo in orkestracijo, nikakor pa ne gre preslišati njegovega svojstvenega smisla za humor.

Ob filmski glasbi je posnel tudi veliko stvaritev za zvočne banke, ki so na razpolago za uporabo med drugim v televizijski produkciji, reklamah, videoigrah itd. V Rimu leta 1925 rojeni Alessandro Alessandroni ni bil deležen slave Morriconejevega formata, vendar je s svojim bogatim opusom zvočno obarval zlato dobo italijanske, pa tudi mednarodne filmske produkcije.

Slišati ga je mogoče tudi v "vsem generacijam znani" pesmi Mah Nà Mah Nà, za katero najbrž nihče ne ve, da jo je zložil Pierro Umiliani, še manj pa, da je Alessandroni prispeval vokal za to skladbo, ki jo je za svojo vzel Muppet Show.

Alessandro Alessandroni je le nekaj dni po 92. rojstnem dnevu umrl v Swakopmundu v Namibiji.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
stari59
# 31.03.2017 ob 22:03
Madonca, kolk si ti načitan!!!
u qratz
# 03.04.2017 ob 06:26
morricone,genij
Do Brasil
# 31.03.2017 ob 18:45
Se vedno se mi zdi Twisted Nerve bolj znano zvizganje:

https://www.youtube.com/watch?v=1JsaNjEM
dA4
Kazalo