Od leta 1967 pa do Morrisonove smrti pri 27 letih so Doorsi na Billboardovo lestvico Hot 100 spravili 15 singlov, med njimi tudi Hello, I Love You, Touch Me, Riders on the Storm in People Are Strange. Foto: Reuters
Od leta 1967 pa do Morrisonove smrti pri 27 letih so Doorsi na Billboardovo lestvico Hot 100 spravili 15 singlov, med njimi tudi Hello, I Love You, Touch Me, Riders on the Storm in People Are Strange. Foto: Reuters
Morrisonova smrt je bend pretresla do temeljev. Brez njega so izdali še dva albuma, Other Voices (1971) in Full Circle( 1972), nato pa se poslovili.
Bend je v živo nastopal brez basista, zato je na Manzarka padla dvojna dolžnost: medtem, ko je z desno roko igral na orgle, je z levo (na klaviaturi) opravljal še vlogo basista. Foto: EPA
Ray Manzarek
Ko so Doors zaključili svojo skupno pot, je Manzarek v sedemdesetih snemal z lastnim bendom, Nite City, in zložil rockovsko priredbo Carmine Burane. Foto: Reuters
Ko je leta 1991 Oliver Stone posnel filmsko biografijo skupine, je bil Manzarek do filma The Doors javno kritičen: "Oliver Stone je umoril Jima Morrisona. Prikadže ga kot nasilnega, zapitega butca, in Jim ni bil tak."
V zadnjih desetih letih sta Manzarek in Krieger pogosto koncertirala; glasbo Doorsov sta izvajala z drugimi pevci in bobnarji, na primer Ianom Astburyjem (The Cult), Eddiejem Vedderjem (Pearl Jam) in Stewartom Copelandom (The Police); Desmore ju je zato tožil zaradi uporabe imena in na koncu tudi zmagal. Foto: EPA

Manzarek je Doorse leta 1965 ustanovil z Jimom Morrisonom, karizmatičnim frontmanom, ki ga je desetletja pozneje opisal kot "poosebitev dionizičnega impulza, ki ga v sebi nosi vsak od nas". Skupaj sta nato pritegnila še bobnarja Johna Densmora in kitarista Robbyja Kriegerja (spoznala sta ju na tečaju transcendentalne meditacije, poimenovali pa so se po knjigi The Doors of Perception Aldousa Huxleya).

Manzarek je imel ključno vlogo pri sooblikovanju zvoka, prodal je na milijone albumov in spodbudil vznik neštetih posnemovalcev (avtorstvo posameznih pesmi je bilo po navadi pripisano celi skupini). Še dolgo po Morrisonovi smrti - "kralj ogazmičnega rocka" je zaradi prevelikega odmerka mamil leta 1971 umrl v Parizu - je glasba skupine The Doors ostala sinonim za temnejšo, prvinsko strujo, ki jo je v glasbo zanesla psihadelija. V svoji avtobiografiji, Light My Fire iz leta 1998, je Manzarek zapisal: "Vedeli smo, da so ljudje hoteli isto kot The Doors: svobodo."

Prav kvazibaročni uvod, ki si ga je Manzarek dodal singlu Light My Fire (napisal ga je Krieger), je iz pesmi naredil eno največjih uspešnic skupine. (Prispeval je tudi v hipu prepoznavno klavirsko linijo, ki vdihuje skrivnostnost singlu People Are Strange, in tesnobni električni klavir za L.A. Woman.)

Poleg klasične glasbe je Manzarek navdih črpal tudi iz džeza, R & B-ja, kabareta in ragtima. Praviloma je igral na električne orgle Vox Continental, ki jih je menda izbral, ker jih je bilo "lahko prenašati okrog".

"Štirikraki romb" brez basista
Bend je v živo nastopal brez basista, zato je na Manzarka na koncertih padla dvojna dolžnost: medtem, ko je z desno roko igral na orgle, je z levo (na klaviaturi) opravljal še vlogo basista. "Pravzaprav smo nameravali zaposliti nekoga, ki bi igral bas kitaro," je leta 2011 Manzarek priznal v nekem intervjuju. "Imeli smo tudi par avdicij, a smo z enim zveneli kot Rolling Stones, z drugim pa, ne vem zakaj, kot Eric Burdon and the Animals. Vedeli smo, da ni pravega razloga, da bi obstajal še en bend, ki zveni kot kateri koli od teh dveh, zato smo iskali naprej. "Nekoč sem na odru nekega kluba v Los Angelesu zagledal Fenderjevo basklaviaturo, ki je bila last prejšnjega benda. Evreka! sem si mislil, na tole bom igral. In izšlo se je, ker v bistvu tako ali tako na tak način igram klavituro - z levo roko na basovski liniji. The Doors so tako ostali štirikrak romb, ne pa zlobni pentagram."

"Na planetu ni bilo klaviaturista, ki bi bolje spremljal besede Jima Morrisona," je za New York Times izjavil Densmore. "Z Rayem sva bila glasbeno popolnoma uglašena. Bilo je, kot da sva bila eno, skupna podlaga, na kateri sta Jim in Robby lahko lebdela. Pogrešal bom svojega glasbenega brata."

Kdo ima pravico do imena The Doors?
Po Morrisonovi smrti je Manzarek skušal bend obdržati skupaj, igral v drugih zasedbah in bil dejaven na "undergorund" glasbeni sceni. Bil je na primer producent albuma Los Angeles, prvenca kalifornijske punkzasedbe X. Na zapuščino Doorsov ni nikoli pozabil: leta 2002 je s Kriegerjem skupino obudil od mrtvih - in se z Densmorom zapletel v dolgo sodno bitko glede uporabe imena The Doors. Bend Manzarek-Krieger, kot sta se na koncu poimenovala, je imel nove nastope napovedane še za drugo polovico letošnjega leta.

"Globoko užaloščen sem bil ob novici o slovesu mojega prijatelja in kolega Raya Manzarka," je v izjavi za javnost zapisal Krieger. "Vesel sem samo, da sem zadnjih deset let lahko z njim preigraval pesmi Doorsov. Ray je imel veliko vlogo v mojem življenju in vedno ga bom pogrešal."

Sprava pred smrtjo
Densmore je sicer še čisto pred kratkim namigoval, da bi se preostali trije člani The Doors lahko spet združili (ali pa vsaj, da so dokončno zakopali bojno sekiro). "Vrata (ang. the doors) so spet na tečajih," je v začetku tega meseca izjavil v neki pogovorni oddaji.

Raymond Daniel Manczarek jr. se je leta 1939 rodil v Chicagu. Med letoma 1962 in 1965 je študiral filmsko ustvarjanje na kalifornijski univerzi, in se spoprijateljil s sošolcem Jimom Morrisonom, ki je prav tako študiral film, a pisal tudi poezijo. Med počitnicami po diplomi je Morrison v nekem pogovoru mimogrede omenil, da ima nekaj verzov, ki bi lahko bili besedila pesmi (med njimi je bila tudi Moonlight Drive); Manzarek je nato predlagal, da bi ustanovila svoj bend. "Ray je bil katalizator in netilo," je izjavil Jeff Jampol, ki danes upravlja z avtorskimi pravicami skupine. "Bil je tisti, ki je vodil Jima za roko, ki je vodil cel bend za roko in ki jih nikoli ni nehal potiskati naprej. Ne vem, če bi brez te vodilne sile Doorsi obstali."

Med letoma 1967 in 1971 so Doorsi uspeli kombinirati tako burno kot tudi zelo plodovito kariero. V viharnih časih poznih šestdesetih je Morrison preizkušal meje dovoljenega in preizpraševal tabuje (v šovu Eda Sullivana je odpel besedico "higher" in se tako zoperstavil televizijski cenzuri, zagovarjati pa se je moral tudi zaradi obtožb obscenosti). Zaradi alkohola in drog je bil tako v studiu kot na odru pogosto nezanesljiv, a je bend kljub temu uspešno posnel šest albumov in celo vrsto uspešnic.

Umrl Ray Manzarek
Umrl Ray Manzarek