Jürgens je dolga desetletja kraljeval na glasbenih odrih po Evropi. Foto: EPA
Jürgens je dolga desetletja kraljeval na glasbenih odrih po Evropi. Foto: EPA
Eden do njegovih "podpisov" je bil bis v kopalnem plašču. Foto: EPA

Jürgensa so odpeljali v bolnišnico v Gottliebnu, potem ko je padel med sprehodom. V Celovcu v Avstriji rojenemu umetniku, ki je leta 2007 dobil švicarsko državljanstvo, je odpovedalo srce.

V dolgi karieri je nanizal številne uspešnice, v katerih je največkrat opeval ljubezen, pogosto pa se je dotaknil tudi družbenih tem. Nazadnje je na odru stal pred dvema tednoma.

Jürgens je postal izjemno priljubljen pevec v 60. letih prejšnjega stoletja in leta 1966, v svojem tretjem nastopu, zmagal tudi na Evroviziji s pesmijo Merci Cherie. V 70. letih je bil na maratonski turneji po vzhodni in zahodni Evropi, kjer so se na njegove koncerte zgrinjale množice navdušenih oboževalcev.

Čeprav je največji pečat pustil v pop glasbi, je veljal tudi za nadarjenega pianista in bil zelo ploden skladatelj klasične glasbe. V 80. letih je dirigiral dunajskim filharmonikom.

Sožalja prihajajo z vseh strani
"Z Udom Jürgensom smo izgubili izrednega umetnika," je v izjavi zapisala nemška kulturna ministrica Monika Gruetters. Avstrijski kancler Werner Faymann je poudaril, da Jürgens ni bil le ambasador Avstrije v svetu, temveč se je izkazal tudi s politično držo, saj se je vedno močno zavzemal za demokracijo. Svoje domovine Avstrije ni nikoli pozabil, je poudaril Faymann. Avstrija mu je nameravala 27. februarja podeliti častni križ za znanost in umetnost prvega reda, je sporočil avstrijski minister za kulturo Josef Ostermayer.

Nemški predsednik Joachim Gauck je medtem v sožalnem pismu Jürgensovi hčerki Jenny zapisal, da so "nas njegove pesmi spremljale in razveseljevale, nas včasih tolažile, včasih pa nam dale misliti." Oglasila se je tudi zmagovalka zadnjega Eurosonga Conchita Wurst, ki je Avstriji prinesla prvo evrovizijsko zmagoslavje po Jürgensu. Jürgensa je označila za velikega umetnika in se mu zahvalila z "Merci!" Tudi nemška nogometna legenda Franz Beckenbauer je ob smrti prijatelja, kot ga je označil, globoko prizadet in užaloščen.

Več televizijskih postaj je zaradi Jürgensove smrti spremenilo današnji program. Nemška televizija ARD bo drevi predvajala dokumentarec o pevcu, ZDF pa bo predvajala posnetek gala prireditve ob umetnikovem 80. rojstnem dnevu.