Fontella Bass ni menda nikoli nastopila, ne da bi odpela pesem, po kateri si jo bo svet zapomnil. Foto:
Fontella Bass ni menda nikoli nastopila, ne da bi odpela pesem, po kateri si jo bo svet zapomnil. Foto:

Ameriška pevka soula Fontella Bass, ki se je na vrh R&B-lestvic povzpela leta 1965 s pesmico Rescue Me, je v zadnjih letih doživela vrsto kapi; za posledicami infarkta pred tremi tedni je v sredo umrla v hospicu v St. Louisu. "Pogrešali jo bomo," je v izjavi za javnost napisala pokojničina hči Neuka Mitchell. "Njeno veliko osebnost, darežljivo srce, ljubezen do družine in dobro kuho."

Bassova se je rodila v glasbeno družino: njena mama Martha Bass je pela v gospelskupini, njen brat, prav tako že pokojni David Peaston, pa je v osemdesetih in devetdesetih posnel nekaj uspešnic.

Fontellina največja uspešnica je bila seveda Rescue Me, s katero se je jeseni leta 1965 povzpela vse do vrha Billboardove lestvice. Pesem so v poznejših letih prirejali in si jo izposojali različni izvajalci, na primer Cher, Linda Ronstadt in Pat Benatar, Britanci Nu Generation pa so jo leta 2000 predelali v plesni komad In Your Arms (Rescue Me) in z njim prišli med prvih deset uradne domače lestvice.

Med 40 "ključnimi" skladbami za Johna Lennona
Zanimiv je morda še podatek, da se je pred nekaj leti v javnosti pojavil star džuboks, ki je bil v šestdesetih last Johna Lennona. Na njem je bilo 40 rokenrol-, soul- in R&B-pesmi: naslove in imena izvajalcev je Lennon ob gumbe napisal sam, izbral pa je skladbe, ki so nanj vplivale v mladih letih; številni naslovi razkrivajo zanimive vplive na Beatlovo poznejše ustvarjanje; med njimi je tudi pesem Rescue Me.