Glasba
Socialist Disco. Dancing Behind Yugoslavia's Velvet Curtain 1977-1987.
Kompilacija Socialist Disco. Dancing Behind Yugoslavia's Velvet Curtain 1977–1987. je na dvojnem vinilu izšla letos pod streho reško-zagrebške založniške hiše Fox & His Friends, lastnika in urednika katere sta Leri Ahel in Željko Luketić, ki sta tudi kurirala dotično izdajo. Foto: Discogs
Leri Ahel in Željko Luketić svojo založbo Fox & His Friends opredeljujeta kot most med preteklostjo in prihodnostjo. Foto: Discogs
Socijalistički disco. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.
Kompilacija ima prejkone izobraževalno funkcijo za tuje odjemalce, kar lahko sklepamo tudi iz njenega angleškega, torej za tuji trg osmišljenega naslova, hrvaški naslov pa je naveden na notranji strani ovitka. Tako lahko marsikateremu tujcu, ki je prepričan v idejo, da je bilo nekdaj tukaj vse podrejeno strogemu in hladnemu totalitarizmu, razodene, da je bila zavesa še posebej na področju glasbe – kot tudi zatrjuje naslov kompilacije – bolj žametna kot železna. Foto: Discogs
Socialist Disco. Dancing Behind Yugoslavia's Velvet Curtain 1977-1987.
Glede na napoved kompilacija ne bo doživela ponatisa in vsakemu kupcu bo za nakup na voljo zgolj en izvod. Socialist Disco prinaša 18 skladb, ki po mnenju vodij založbe najbolje osvetljujejo, kaj vse se je razumelo kot disko v nekdanji Jugoslaviji. Foto: Discogs

Poslušamo: Socialist Disco. Dancing Behind Yugoslavia's Velvet Curtain 1977–1987.

Kompilacija 18 skladb izza žametne zavese
5. december 2018 ob 19:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kompilacija Socialist Disco. Dancing Behind Yugoslavia's Velvet Curtain 1977–1987. oziroma Socijalistički disco. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.–1987. je nastala kot podaljšek pred tremi leti zagnanega raziskovanja glasbe diskov in plesne kulture v nekdanji skupni državi, ki se je začelo z nizom zagrebških razstav, naslovljenih Druga strana groznice subotnje večeri (slov. Druga stran vročice sobotne noči).

V obdobju, ki ga zajema izdaja, večje jugoslovanske glasbene založniške hiše tipa Jugoton, Diskoton, PGP RTB (Produkcija Gramofonskih Ploča Radio Televizije Beograd) ali pa ZKP RTVL (Založba kaset in plošč Radiotelevizije Ljubljana) niso bile slepe za porajajoči se trend diskoglasbe. Vendar pa na tem polju večinoma niso bile pripravljene vlagati v dolgometražne izdaje, kakršna je bila na primer Andromeda Mihe Kralja, ki je leta 1980 izšla pod okriljem PGP RTB-ja. Tovrstna produkcija je tako običajno pristala na malih, sedempalčnih ploščah ali pa se je znašla na B-straneh v osnovi rock-, funk- ali popizdaj. Nekatere izmed skladb, vključenih na dotično kompilacijo, ki je na voljo izključno na vinilni izdaji, pa so šele ob tej priložnosti sploh prvič izšle na vinilu.

Izdaja je na dvojnem vinilu izšla letos pod streho reško-zagrebške založniške hiše Fox & His Friends, lastnika in urednika katere sta Leri Ahel in Željko Luketić, ki sta tudi kurirala dotično kompilacijo. Kot so napovedali, ne bo doživela ponatisa in vsakemu kupcu bo za nakup na voljo zgolj en izvod. Socialist Disco prinaša 18 (z izjemo zadnje) vokalnih skladb, ki po mnenju vodij založbe najbolje osvetljujejo, kaj vse se je v nekdanji Jugoslaviji razumelo kot disko.

Vendar se žal Ahel in Luketić nista odločila vključiti oziroma morda pobrskati za bolj obstranskimi, torej obskurnejšimi stvaritvami, saj je izbor večinoma konkretno zasidran v polju (orkestralnega) popa. Posledično za poslušalce, ki jim glasba z jugoslovanskega teritorija iz tega obdobja ni ravno popolna neznanka, njun nabor ne prinaša ravno nekega razodetja. Je pa res, da ima kompilacija prejkone izobraževalno funkcijo za tuje odjemalce, kar lahko sklepamo tudi iz njenega angleškega, torej za tuji trg osmišljenega naslova, hrvaški naslov je naveden na notranji strani ovitka. Tako lahko marsikateremu tujcu, ki je prepričan v idejo, da je bilo nekdaj tukaj vse podrejeno strogemu in hladnemu totalitarizmu, razodene, da je bila zavesa še posebej na področju glasbe – kot tudi zatrjuje naslov kompilacije – bolj žametna kot železna. To dokazuje tudi dejstvo, da so imeli nekateri – predvsem bolj komercialno naravnani – izvajalci diska iz tujine, ki so se uvrščali na glasbene lestvice svetovnih uspešnic ali pa na jugoslovanskih odrih odigrali kak koncert, tudi na jugoslovanskih tleh določen vpliv.

V kompilacijo celo povede pesem Ja ću preživjeti, ki jo odpoje priznana Zdenka Vučković in gre za pohrvateno različico svetovne zimzelene uspešnice I Will Survive, za kar je poskrbel Mišo Doležal (mimogrede: oče Sanje Doležal). Izbira te skladbe, ki jo je v izvirniku prepevala Gloria Gaynor, za uvodno, je precejšnja škoda, saj lahko vzbudi občutek, da se je na tukajšnjem ozemlju predvsem ali zgolj stremelo k temu, da bi bili "slišati kot Zahod". Med priredbami svetovnih uspešnic najdemo še Drugo vrijeme, ki jo je v izvirniku The Second Time izvajala Kim Wilde, v hrvaški verziji pa Elvira Voća, hkrati pa tudi tukaj najdemo Doležala, tokrat v vlogi aranžerja. Tej pa sledi še ena priredba, in sicer Vamos Ala Playa v različici ansambla Opatijski suveniri, pri čemer pa gre za enega tistih ne prav posrečenih izdelkov, kjer se v jeziku izvirnika ohrani superslavni refren, preostanek besedila pa je lokaliziran. Pač prikladno za nekdanje jugoslovanske rive in hotelske terase.

Kot druga po vrsti se je na kompilaciji znašla Pjesma je bila život moj, ki jo odpoje jugoslovanska zvezda Gabi Novak, sicer žena Arsena Dedića, ki tudi stoji za to mojstrsko skladbo, ki je seveda tudi vrhunsko odpeta. Dedić pa je prav tako avtor besedila futuristično zasanjane balade Robot, ki jo je za makedonsko pevko Ljupko Dimitrovsko zložil in aranžiral priznani hrvaški skladatelj Nikica Kalogjera. Iz makedonske scene je v izboru neizogibno pristal tudi Arian, čigar istoimenski album, ki je leta 1981 izšel pod streho PGP RTB-ja, je še danes zaželena roba med diskofili.

Kot prva na drugi plošči je Be My Bear, ki jo odpoje Moni Kovačič (tukaj sicer navedena kot Moni Kovačić), ki se je v Nemčiji rodila ameriškemu očetu in mami Slovenki ter se je v najstniških letih preselila v mamino domovino in se hitro zavihtela na takratno jugoslovansko estradno sceno. Be My Bear je edina v angleščini odpeta pesem na kompilaciji, Kovačičeva pa je tudi edina od ženskih izvajalk, ki je sama napisala besedilo.

Ena izmed tistih pesmi, ki so pri kateri izmed jugoslovanskih založb izšle zgolj na sedempalčni plošči je "tematsko naslovljena" Disko, ki jo izvaja tandem Rok Hotel in je izšla pri Jugotonu. Rok Hotel je sicer dvotretjinski ženski del bosanske zasedbe Mirzino jeto, ki so jo nekateri imeli za jugoslovanske Boney M. Pesem Disko pa je zagotovo izdelek, ki se od vseh iz tega izbora najbolj približa spoju vokala Donne Summer in produkcije Giorgia Moroderja, s tremi oskarji ovenčanega zastavonoše diska. Med zanimivejšimi izvajalci s kompilacije je Ivica Šurjak, sicer eden najboljših hrvaških nogometašev vseh časov, čigar prav tako sedempalčna plošča je izšla pri Jugotonu. Na njeno B-strani je bila tudi pesem Julija, ki je vključena v tukajšnji izbor, vendar pa velja omeniti, da je Šurjak nastopal – sicer povsem suvereno – zgolj v vlogi pevca. Da so tudi takrat pripadniki estrade radi prehajali z enega na drugo igrišče oziroma oder, priča tudi primer Hrvatice Ane Sasso, ki je leta 1982 postala mis Jugoslavije. Nekaj let po osvojitvi tega naziva je sledilo nekaj pesmi, ki so izšle na Jugotonovih kompilacijah, Socijalistički disko pa prinaša udarno in seksapilno Krenimo Niki, s katero je nastopila na Karneval Festu '87 v Cavtatu.

Kompilacijo sklene edina skladba brez vokala, naslovljena I’m Gonna Get Your Love, ki jo podpisuje Roman Butina, pri čemer pa gre za inštrumentalno predelavo pesmi, ki jo je v letu 1982 prepevala Kanadčanka Jade. V svoji različici si je ta hrvaški glasbenik dal duška s svojo mašinerijo, saj je mogoče slišati Roland Juno-60, Prophet 600, Minimoog, Roland TB-303, Roland TR-808 in Dr. Böhm Digital Drums (nemška ritemmašina, ki so jo izdelovali v začetku 80. let minulega stoletja).

Ob tem, da sta se Leri Ahel in Željko Luketić odločila v izbor za Socijalistički disko. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.–1987. vključiti več ali manj širši javnosti znana imena, katerih primarna žanrska izbira praviloma ni bil disko, je očitno tudi, da sta v največji meri zajemala iz bazena hrvaških izvajalcev. Po drugi strani pa kompilacija kaže, da so za takratno produkcijo stala res mojstrska imena, kot sta že omenjena Arsen Dedić in Nikica Kalogjera, poleg njiju pa na primer še mednarodno priznani mnogostranski hrvaški skladatelj Alfi Kabiljo, ki tukaj stoji za skladbo Južni vjetar v izvedbi Krunoslava Slabinca.

Prislovična svoboda sveta diska je sicer odpirala tudi možnosti za eksperimentiranje na več ravneh, kar je bilo zagotovo privlačno za glasbenike z različnih žanrskih vetrov – pravzaprav pri disku tako ali tako najdemo mnoge žanrske hibride. To pa je neogibno poganjala tudi radovednost glede uporabe takrat še precej svežih elektronskih inštrumentov. Vendar, čeprav kompilacija res ne prinaša kakih skritih biserov tistega časa, nas pa (vsaj na tu živeče) spomni, kolikšno sofisticiranost je nekdaj premogla popularna glasba.

Pina Gabrijan
Prijavi napako
Komentarji
Ljubinica
# 05.12.2018 ob 22:12
mcalis

# 05.12.2018 ob 21:58
še en dokaz,da nas Slovencev ni na jugo zemljevidu,tako da jih tudi jaz ne pogrešam preveč
-------------------------------------------------------------
Omenjena je sicer Moni Kovačić, torej naša Moni Kovačič, ki pa so ji posrbohrvatili priimek. No, verjetno so s tem še dodatno dokazali, kaj smo Slovenci za njih in kaj bi nas čakalo, če bi še ostali v skupni državi.
KLIPAN
# 05.12.2018 ob 22:34
Mislim, kaj jamrate??
A avstrijski disco je pa boljši al kaj? Ne, ni!
McDonalds je boljši od čevapov?
Niti pod razno.

Skratka, ljudje, ki so se pripravljeni prodati Amerom, Avstrijcem, Nemcem, Madžarom....jamrajo nad Jugo muziko, da je to nek napad na Slovenijo ali kaj??
Pa kaj ste vi normalni?
cocker
# 05.12.2018 ob 22:29
In sedaj se bo to prodajalo na vseh bencinskih servisih in poštah, trgovinah, pekarnah V Sloveniji, kot ostala še slabša jajca od jugo muzke. Bravo, Slovenaci rade reklamo opet za jugo ....
Ej, zakaj smo se pol odcepil ? Res bomo šli še prej v ku..., kot sem si mislu in to prek kulture.
Tutifon
# 05.12.2018 ob 22:34
Maaa, smo pametni....res....
Zakaj pa jeste burek ?
Zaradi MALO LEVO, MALO DESNO ?
ALI PAČ ZATO KER JE DOBER ?

na to temo je bilo ogromno govora na : slosoul.eu
mcalis
# 05.12.2018 ob 21:58
še en dokaz,da nas Slovencev ni na jugo zemljevidu,tako da jih tudi jaz ne pogrešam preveč
Tutifon
# 05.12.2018 ob 23:23
Evo, zopet na temo glasbe, politika....

Milo rečeno za bedake...KAKŠEN JE BIL JAVNI DOLG CELOTNE JUGOSLAVIJE PRED RAZPADOM IN KAKŠEN JE DANES SLOVENSKI ?

Za koga delamo danes, če smo prej za 5 republik in 2 pokrajini ?

Torej, ŽIVEL LEB I SO !!
HŽV
# 06.12.2018 ob 01:04
@Ljubinica in ostali, ki se zgražate nad tem, da so se zmotili pri priimku in napisali ć namesto č, češ taki so, nespoštljivi in vsi so isti.. Če bi vedeli kolikokrat pa Slovenci zaradi malomarnosti nepravilno napišejo č namesto ć! Evo na tem portalu če greste pod šport in kliknete na članek: Dončić ponoči z Dallasom... je Dončić v naslovu in Dončič v članku. Vsi smo isti.
cene vols
# 05.12.2018 ob 23:09
Res je, še en dokaz kaj je bila Jugoslavija, Srbija in Hrvaška, pa morda še Bosna. Slovenija razen večnega pošiljanja denarja za nerazvite tam ni obstajala. Hvala bogu, da je šla juga v grunt..
krosnjar
# 05.12.2018 ob 23:45
Brez veze. Ta glasba in članek. Koliko so plačali za promocijo hrvati na slovenskem nacionalnem mediju?
Juga je imela precej dobre glasbe, ta izbor je pa kar nekaj. Dajte, umaknite to skrpucalo in pišite kaj boljšega. Mmc je pod nivojem Albanskih nacionalnih medijev.
mcalis
# 05.12.2018 ob 22:24
ravno sem gledal oddajo o filmu na svoji zemlji,tu omeni izumitelja,tonskega mojstra Rudija Omota,bil zapostavljen s strani nas Slovencev,isto je bilo z Leonom Štukljem.sami smo si krivi,da nas potem drugi ignorirajo
Jarik
# 06.12.2018 ob 09:31
Vsi ki tukaj pametujete o tedanji muziki, življenju, ljudeh, odnosih ste rojeni kasneje in ste se učili kako sovražit Jugoslavijo.
To si zapomnite kot 1. člen ustave !
Iz tega pa izhajajo vse ostale frustracije, ki jih doživljate, ko prestopite jugovzhodno mejo (ko ste večina prisiljeni it na morje, ali kakšno poslovno pot). Bogi, ampak res bogi - predvsem duhovno - reveži.
Ste res pravi reveži.
Hijena
# 06.12.2018 ob 08:35
Kakšne komentarje pišejo nekateri.
Še predvsem @Ljubinica in @mcalis

Težko verjetno, da sta sploh živela v Jugoslaviji oz. da sta jo doživela.
Danes je v Sloveniji v javnosti čutiti več Balkana kot včasih, ko smo živeli v skupni državi!
HOR
# 06.12.2018 ob 01:52
Videosex 1986...
TheLionKing
# 05.12.2018 ob 23:28
Zanimiv design.
kar_nekdo
# 06.12.2018 ob 10:32
@brehme: Jugoslavnska muzika je bila zanič, kot cela država
Tukaj si pa s prvim delom stavka brcnil v tako temo, da glava peče in si izgubil vso kredibilnost nadaljnih komentarjev...
Jugoslavija je bila glasbena velesila!! Azra, Bijelo dugme, Riblja čorba, Leb i sol, EKV, Divlje jagode, Zdravko Čolić, Parni valjak, Prljavo kazalište, Indexi, Crvena jabuka, Haustor, Kud idijoti, Bajaga, Jura Stublić, Josipa Lisac, Zabranjeno pušenje (originalni), Lačni Franc, Buldožeri, Miladojka youneed
Tako, iz glave v dveh minutah kar nekaj odličnih izvajalcev... Ti priporočam, da poslušaš in se malo glasbeno izobraziš
Jezersko
# 06.12.2018 ob 09:09
@vsx1016
Slovenci pač nismo znani da delamo dobro glasbo. Ne v jugi ne zdaj. So kakšni res dobri komadi, verjetno še iz juge, ampak to verjetno prešteješ na prstih ene roke.

Haha. Si ok ti? Resno? Tolko dobrih komadov, da glava boli. Res ne poznaš slovenske glasbe.
leonis
# 06.12.2018 ob 00:33
Sem najprej pomisli kako da ni gor Moulin Rouge..., pa sem se spomnil, da sta onadva bla itak za klaso boljša in se ne spodob da bi jih dal na isto kompilacijo... :-)

Da se mal obudi spomin, slovenska skupina Moulin Rouge (Matjaž Kosi in Alenka Šmid Čena) iz Jugo časov High energy Boy je bil izdan kot singel leta 1987 in na albumu Boys dont cry leta 1989..., spodaj sta linka obeh pesmi..

https://www.youtube.com/watch?v=6CA2LgZC
TXE

https://www.youtube.com/watch?v=N58yf7hz
crw
kar_nekdo
# 06.12.2018 ob 10:38
Skoraj pozabil še Partibrejkers, Đorđe Balašević, Pankrti, Zana, Rambo Amadeus, Električni orgazam, Denis & Denis, Šarlo akrobata...
Pa verjamem, da sem jih sedaj še kar nekaj izpusti.
V glavnem, toliko o "zanič" glasbi v tedanji Jugoslaviji...
Ljubinica
# 06.12.2018 ob 10:23
Hijena,
najlepša leta življenja sem preživela v Jugi. In bila so res lepa leta. In poslušala se je dobra glasba. In gledali so se dobri filmi. In imeli smo najboljše vice (predvsem v srbohrvaščini so se noro dobro slišali). Pogrešam te vice, evo, od vsega najbolj pogrešam dobre politične vice :)

Kot je nekdo napisal - toliko posiljevanja z umetniki, glasbo in podobnim, vse vezano na bivše sorepublike, pa je postalo že sila nadležno. Imamo 4 sosednje države, pa ne zvemo za vsak roman, ki izide na njihovem trgu, niti za vsak album, film etc.

Ničesar preveč, je rekel Solon (eden od sedmih modrih) že tisočletja nazaj.
Česar je preveč, postane moteče, nezdravo, škodljivo. Žal.
vsx1016
# 06.12.2018 ob 07:48
Slovenci pač nismo znani da delamo dobro glasbo. Ne v jugi ne zdaj. So kakšni res dobri komadi, verjetno še iz juge, ampak to verjetno prešteješ na prstih ene roke.

Zdaj pa je 5 slovenskih izvajalcev med top 5 Uk hits, Mtv hits in Us top 40 a ne?
Kritiki pa smo. To znamo najbolje.
David.rtvslo
# 05.12.2018 ob 23:27
Lepo
RJSlo
# 06.12.2018 ob 12:42
kar_nekdo
# 06.12.2018 ob 10:32
------------------------------------------
No ja. Vsi svetovno znani ansambli, pevci, pevke. V resnici pa večinoma kič.
1976
# 06.12.2018 ob 10:59
kok ste eni napeti...
lokiland1926
# 06.12.2018 ob 10:58
Saj ljudje razumejo, dojemajo pa šele čez 30 let. Zakaj ne TAKOJ! Res, včasih je bilo lepo...
bayerncsu
# 06.12.2018 ob 08:51
Mala Slovenija postaja nastaja na vseh segmentih ponovno Juga v malem !
Teme ,propaganda in zagovarjanje totalitarne države Juge dokazuje vsak dan znova ..
GG2
# 05.12.2018 ob 22:48
E to pa je bilo pokakano
topolino70
# 06.12.2018 ob 21:00
@ljubinica
Naša Monique De Haviland (pravo ime) aka Moni Kovačič aka Moni aka Moni Kovačić aka Monika Kovačič. https://www.discogs.com/artist/1225781-Moni-Kova%C4%8Di%C4%8D?filter_anv=1&anv=M
oni+Kova%C4%8Di%C4%87
topolino70
# 06.12.2018 ob 20:43
@Diego Aramando
Videosex, Denis & Denis disco lol
topolino70
# 06.12.2018 ob 20:39
Odlična kompilacija. Komaj čakam, "Socilaist disco 02". Celotna kompilacija je tu https://www.youtube.com/watch?v=jHTsxcWa
vXclist=PL7a9M6mf5csoaEI6XECpPd_m_IwNxPv
5V
Diego Armando
# 06.12.2018 ob 11:39
No Videosex? No Denis & Denis? ajej
ST11
# 06.12.2018 ob 08:44
Ne razumem, zakaj objava nekega obskurnega pop izdelka na naslovnici MMC ... oziroma jasno, to je MMC. Samo da ni slovensko, pa je vredno promocije.
brehme
# 06.12.2018 ob 08:23
Jugoslavnska muzika je bila zanič, kot cela država.
Kazalo