Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 16 glasov Ocenite to novico!
Klemen Ramovš
Klemen Ramovš je ob osvetlitvi preostalega programa festivala Seviqc Brežice predstavil še odprto pismo premierju Miru Cerarju, ki je njegov prispevek k razpravi o novem kulturnem modelu. Foto: Milan Markelj
Seviqc Brežice
Seviqc Brežice bo do konca leta ponudil še štiri koncerte. Foto: Seviqc Brežice
Nexus Baroque
V petek, 13. oktobra, bo v župnijski cerkvi sv. Martina v Šmartnem pri Litiji nastopila petčlanska nemška zasedba Nexus Baroque. Foto: Bertrand Pichene/Seviqc Brežice
Seviqc Brežice
Ramovš v svojem pismu premierju med drugim poudarja, da so vrhunski nevladni programi nujna dopolnitev javnim zavodom, ker je lahko nacionalna kultura produkcija, razen v redkih izjemah, uspešna le v povezovanju institucionalnega in nevladnega sektorja. Foto: Seviqc Brežice

Dodaj v

Poziv Cerarju, naj ukrepa, da se Slovenija ne znajde na repu svetovne kulturne scene

Seviqc Brežice do konca leta še z nekaj koncerti
3. oktober 2017 ob 19:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Čeprav festival Seviqc Brežice v osnovi poteka v poletnih mesecih, del programa tokrat razširjajo tudi v zimske mesece. Umetniški vodja in direktor festivala Klemen Ramovš je pred koncerti, ki jih pripravljajo v zadnjem sklopu, na premierja Mira Cerarja naslovil pismo, v katerem med drugim zahteva ustrezno spoštovanje vrhunskih kulturnih programov slovenskega nevladnega sektorja.

Z odprtim pismom, ki je po besedah Ramovša pravzaprav peticija, se vključuje v razmišljanje o novem kulturnem modelu, obenem je zapis prispevek k novemu Nacionalnemu programu za kulturo 2018-2025, ki je bil do konca septembra v javni razpravi. Pismo premierju je napisal v sodelovanju z ljudmi, ki zelo dobro poznajo problematiko in imajo izkušnje. Podporo zbira na mednarodni ravni in - kot je povedal - že imajo podpisnike iz veliko evropskih držav, največ iz Francije.

Nevladni programi so nujna dopolnitev javnim zavodom
V pismu Cerarja med drugim prosi, naj razmisli o pomenu in vlogi nekaterih vrhunskih programov nevladnega sektorja na področju kulture, med katerimi je tudi Seviqc Brežice, ter primerno ukrepa, da se Slovenija ne znajde na repu ne le evropske, ampak tudi svetovne kulturne scene. Vrhunski nevladni programi so namreč, kot zapiše, nujna dopolnitev javnim zavodom, ker je lahko nacionalna kultura produkcija, razen v redkih izjemah, uspešna le v povezovanju institucionalnega in nevladnega sektorja.

Potrebna tudi podpora na lokalni ravni
Ramovš je svoje zahteve strnil v osem točk, v katerih med drugim zahteva ustrezno spoštovanje vrhunskih kulturnih programov slovenskega nevladnega sektorja ter primerljivo sistemsko vrednotenje programov in projektov tako institucionalnega kot nevladnega sektorja glede na njihov dejanski pomen, ne pa glede na organizacijski oziroma pravni status, ustrezno sofinanciranje na nacionalni ravni oziroma dodelitev svežih sredstev ter podporo sofinanciranju na lokalni ravni. Prizna, da je pismo sestavljal z mislijo na festival Seviqc Brežice, bi pa bila uresničitev njegovih zahtev dobra za celotni nevladni sektor.

Festival Seviqc Brežice se sicer osredotoča na poletne mesece, letos pa se jim je program zaradi nekaterih programskih pristopov raztegnil do decembra. Eden izmed razlogov je evropski projekt Emerging European Ensembles, kjer v mreži sodeluje osem mednarodnih partnerjev, zato je nemogoče vse dogodke postaviti samo v poletne mesece.

V oktobru in potem v decembru bosta zato v Slovenijo prišla ansambla Nexus Baroque in Continuu-m iz Nemčije, ki delujeta pod okriljem omenjene mreže. Zasedba Nexus Baroque bo 13. oktobra koncertirala v Šmartnem pri Litiji, pa tudi v Brežicah, Continuu-m pa bo 1. decembra nastopil prav tako v Brežicah.

Flanders recorder quartet pred sklepom dolgega delovanja
Novembra bo v Brežicah nastopil Flanders recorder quartet. Sestav, ki je po Ramovševih besedah eden najeminentnejših na področju stare glasbe, po tridesetletni mednarodni turneji končuje svoje delovanje. Ob tem so člani kvarteta predlagali, da bi nastopili tudi na festivalu Seviqc Brežice, kjer se ustavljajo 24. novembra.

Ramovš je predstavil tudi Francoski fokus za staro glasbo, ki je v preteklem tednu potekal v Franciji. Šlo je za prvi tak dogodek, ki je združil udeležence z vseh celin. Projekt podpira francoske ansamble in je predvsem vložek v francosko, obenem pa tudi v evropsko kulturo.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
heristalski166
# 03.10.2017 ob 19:29
te programi so čista korupcija in klientelizem kjer ena in ista klapa v neskončno vleče keš za vedno manj pametnega, npr v "študentskem kulturno-umetniškem centru (bolj znan kot ŠKUC)" so nekateri že skoraj dočakali penzijo kot "študentje"
heristalski166
# 03.10.2017 ob 19:33
vsi zelo marksistični in družbenokritični pa tako odvisni od neoliberalne države ki dobi denar od razredne eksploatacije delavnega razreda
Jon
# 03.10.2017 ob 21:54
" ... v katerih med drugim zahteva ustrezno spoštovanje vrhunskih kulturnih programov slovenskega nevladnega sektorja..."

Smešno je, da nekdo od premierja ZAHTEVA karkoli. Še bolj, če zahteva nekaj tako abstraktnega, kot je spoštovanje vrhunskih kulturnih programov slo. nevladnega sektorja. A je morda Cerar izrazil kakšno nespoštovanje do tega? Kako? To je nakladanje v prazno.
Radenm
# 03.10.2017 ob 19:55
Če hoče Slovenija višje v svetovni kulturi, mora opustiti stereotip Cankarjevega "trpečega malega človeka".

Naj se obrne v drugo smer. Imamo svojega nobelovca - Ivan Pregl. Imamo znanstvenika, po katerem je poimenovana enačba - Jožef Stefan. Imamo arhitekta, ki je pustil trajen pečat v Evropi - Jože Plečnik. Imamo, če smem, tudi prvo damo Združenih držav Amerike.

Ampak dokler bo "hlapec Janez" simbol slovenskosti, smo si pa čisto samo krivi da smo "na repu" - saj smo se sami tja postavili!
Ursus1984
# 04.10.2017 ob 09:18
Mihče: nobena kulturna panoga ne more preživet samo od trga. Poleg tega je umestno vprašanje od kod naročniki kulturnih storitev dobijo sredstva. Želiš, da kulturo kupujejo zgolj podjetja?

Sicer pa: če ne bi bilo kulture, ne bi živel v samostojni Sloveniji. Si kdaj pomislil na to?
Radenm
# 03.10.2017 ob 19:56
Errrr, Friderik Pregl seveda; ne vem kje sem Ivana dobil.
slovenkaaaa
# 03.10.2017 ob 19:23
Cerarju? A nimamo Desusovega kulturnega ministra?
Haso
# 03.10.2017 ob 23:49
No ja, kulturo oziroma umetnost je potrebno subvencionirati. Ampak pri tem festivalu gre le za uvoz, kje pa je izboz???
komponist SV
# 04.10.2017 ob 06:29
https://www.dnevnik.si/1042786697/kultur
a/splosno/ali-ministrstvo-res-ne-ve-kaj-dela
RJSlo
# 03.10.2017 ob 23:38
No ja. Saj bodo uvedli kulturni evro pa bo dovolj denarja. Bi pa lahko vsaj enkrta nekdo iz kulturnega ministrstva zbral podatke o financiranju kulture v Sloveniji, festivali prireditve, itd.
heristalski166
# 04.10.2017 ob 00:39
so pa to ljudje zelo bebavi in hkrati naivni s "pismom cerarju" ali pa ministru, češ kok bo mel on več posluha kot njemu podrejeni, ja pa jade on bo to poslal direktno birokratom katerim se mislijo s temi pismi izognit, ki se boto tako iz njih še bolj zajebavali
zelda
# 04.10.2017 ob 09:47
" ... v katerih med drugim zahteva ustrezno spoštovanje vrhunskih kulturnih programov slovenskega nevladnega sektorja..."

Že ta marksistična retorika pove vse o tem, kako si lumpenproletarska inteligenca predstavlja kulturo.
mihče
# 04.10.2017 ob 07:46
Delajo naj, svoje umetnine pa prodajajo na trgu za zaslužek. Tako kot vsi...Ne pa da živijo na delavskih žuljih s svojimi hobiji! Denar za umetnike naj gre pa v zdravstvo in izobraževanje, tam imamo vsaj vsi nekaj od tega!
Kazalo