V zboru pojejo dečki od 11. do 14. leta starosti. Njegova člana sta bila nekoč tudi sloviti skladatelj Franz Schubert in dirigient Hans Richter. Foto: EPA
V zboru pojejo dečki od 11. do 14. leta starosti. Njegova člana sta bila nekoč tudi sloviti skladatelj Franz Schubert in dirigient Hans Richter. Foto: EPA

Zbor (nemško Wiener Sängerknaben), katerega korenine v obliki zbora kapelskih dečkov segajo v 13. stoletje, bi moral plačevati 200.000 evrov na leto, da bi lahko še naprej deloval v palači Augarten, potem ko je računsko sodišče razveljavilo dogovor, da stavbo lahko uporabljajo brezplačno v zameno za prenovo.

"Ne bo nam uspelo"
Vodstvo neprofitnega zbora v zasebni lasti še vedno upa, da se bodo s predstavniki politike lahko dogovorili glede dostopnejše cene najemnine, saj je edina alternativa prenehanje delovanja: "Nemogoče je, da bi kar naenkrat zbrali dodatnih 200 tisočakov na leto. Ne bo nam uspelo. Tako visoka najemnina bi dejansko pomenila konec zbora dunajskih dečkov."

Organizacija 100 pevcev, razdeljenih v štiri zbore, ki nastopajo po svetu, dve tretjini sredstev v višini 2,8 milijona evrov na leto zbere z okrog 300 živimi nastopi, dobivajo tudi tantieme od posnetkov in drugih pojavljanj v medijih. Vse druge stroške pokrijejo zasebne donacije in sponzorji. Poleg zbora, ki na leto doseže pol milijona ljudi, imajo v specializirani glasbeni šoli 300 učencev, četrtina od njih ne plačuje šolnine.

Prav vodstvo zbora je poravnalo večino stroškov prenove palače Augarten, ki je bila v času druge svetovne vojne hudo poškodovana. Denar so zbrali s svojo prvo turnejo po ZDA leta 1948. Še eno večjo prenovo so izvedli pred desetimi leti.