Glasba
Vipavska dolina
Razgled na razgrnjeno Vipavsko dolino je navdihnil pesem Vstajenje Primorske. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vstala Primorska
Dokumentarni film o primorski himni, ki ga je posnel Jadran Sterle, je nastal v produkciji RTV-ja. Foto: Občina Ajdovščina

Dodaj v

Pred 74 leti se je Zorin italijanskemu fašizmu uprl s pesmijo Vstajenje Primorske

Pesem je napisal 7. februarja leta 1944
1. september 2018 ob 15:00
Ajdovščina - MMC RTV SLO, STA

Na Križni gori nad Ajdovščino je pred 74 leti Lev Svetek - Zorin napisal besedilo pesmi Vstajenje Primorske, ki je ob uglasbitvi Rada Simonitija postala primorska himna.

Na pesem in njenega avtorja so se danes spomnili pri spominskem kamnu na Križni gori – ob razgledu, ki je Zorina navdihnil za pisanje.

Buren aplvaz že ob prvem branju
Lev Svetek s partizanskim imenom Zorin je pesem napisal 7. februarja leta 1944, ko se je na bližnji vzpetini za Križno goro zagledal v razgrnjeno Vipavsko dolino, in jo še isti večer prvič prebral v javnosti na partizanskem mitingu, kjer je požel buren aplavz.

Pesem je izhajala iz globokega občutja krivic v času italijanskega fašizma, zatiranja primorskih Slovencev in narodnega boja proti fašizmu, ko je bila Primorska po Rapalski pogodbi priključena Italiji. Simoniti jo je uglasbil in z avtorjevo odobritvijo priredil leta 1968 za proslavo ob 25. obletnici splošne primorske vstaje ob padcu fašizma jeseni 1943.

Hrepenenje po svobodi
V knjigi Pri svojih na svojem je Lev Svetek - Zorin zapisal: "In že se mi v spominih na čudovite primorske ljudi, ob pogledu na prelepo primorsko zemljo, prično skoraj sami oblikovati verzi, ki govore o ponižanju in trpljenju primorskega ljudstva, o brezmejnem hrepenenju po svobodi."

RTV-jev film o himni v režiji Tuga Štiglica
Primorska je edina pokrajina v Sloveniji, ki ima svojo neuradno, a vseljudsko himno. Zgodba o nastanku pesmi in njenem razvoju do današnjih dni je ekraniziral dokumentarno-igrani film po scenariju Jadrana Sterleta in v režiji Tuga Štiglica. Leta 2013 je nastal v produkciji RTV Slovenija.

Istega leta pa so pesmi na kraju, kjer je nastala, postavili tudi spomenik.

Današnja slovesnost pri spomeniku na Križni gori je potekala v organizaciji veteranskih in domoljubnih organizacij občin Ajdovščine in Vipave.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
krosnjar
# 01.09.2018 ob 15:48
Taka narodna enotnost kot je bila na Primorskem od začetka fašizma do začetka FLRJ je bila v Sloveniji samo še od l. 90 do 92....
Duhovščina in partizani z roko v roki. V enih cerkvah so še danes obeležja padlim partizanom.
Nič ideologije, samo borba za preživetje kot naroda.
Škoda, ker se to več ne izpostavlja. Samo delitve.... za lažje plenjenje lastnega naroda.
luna med oblaki
# 01.09.2018 ob 15:49
Vprašajte starejše ljudi, kakšno je bilo življenje pod fašistično Italijo, koliko trpljenja, koliko ponižanja. Primorci s ponosom pojemo Vstajenje Primorske.
In Vipavska dolina je najlepša dolina na svetu.
interakt
# 01.09.2018 ob 15:29
vstala primorska!
BornToRun
# 01.09.2018 ob 16:04
Vstala Primorska si v novo življenje,
z dvignjeno glavo korakaj v nov čas!
V borbah, ponižanju, zmagah, trpljenju
našla si končno svoj pravi obraz.
solinar
# 01.09.2018 ob 19:21
@Aeda!!!
Si se rodil-a par desetletij prepozno, da bi lahko ocenjeval-a dogajanje v času fašizma.
Zato prosim, ne zamudi priložnosti biti tiho.
Ljubinica
# 01.09.2018 ob 18:03
Ena najlepših pesmi. Ob njej me vedno oblijejo solze. Tudi zdaj.
Vstala Primorska!!!
svmaria
# 01.09.2018 ob 20:35
@blue-star, aeda

lepo je videt kako pišeta poste v slovenskem jeziku. verjetno tudi doma govorite slovensko pa tudi v šoli ste se verjetno učili slovensko.
za vse to se lahko zahvalita partizanom in osvobodilni fronti. če bi zmagali uni ta drugi, za katere mogoče tudi simpatizirata, ker so bili demokrati in "zavedni" slovenci, teh možnosti ne bi imela.
SamoRes
# 02.09.2018 ob 08:32
Čudovito, ko to zadoni iz tisočih grl je ni sile, ki bi poteptala slovenski narod.
bori
# 02.09.2018 ob 01:18
@Blue-star je izgubljen med zvezdami, @Aeda-in komentar si pa preberite še enkrat. Se mi zdi, da je napačno razumljen.

Vstala Primorska! Mi smo tu!
Primorska Himna ((poklon Jadranu Sterletu!))
https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-izobrazevalni-program/174238631

https://4d.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174235596
Zdejkapopi
# 02.09.2018 ob 12:02
Smrt fasizmu, svoboda narodu
Hope
# 02.09.2018 ob 09:33
@krosnjarju bi dal 10 plusov, če bi se dalo.
Kapetano
# 02.09.2018 ob 13:35
Zal se z SDS in sateliti obuja to temacjo obdobjw
povzetek
# 02.09.2018 ob 12:27
@čak mal noris
Ni naključje, da ne obstaja antikomunističen ekvivalent antifašistični Vstali Primorski.
manuchao
# 02.09.2018 ob 10:03
lublanske srajce pač ne štekajo vsega tega, oni so že pred vojno vabili "osvoboditelje" v črnih srajcah
SF-SN
Kapetano
# 02.09.2018 ob 13:35
Temacno obdobje*
discoversci
# 02.09.2018 ob 12:59
@čak mal noris

Vidiš, to je tvoj problem. Enačiš partizanstvo in komunizem. V moji žlahti je bil od starga fotra brat, še vedel ni kaj je komunizem, ampak je kljub temu vzel puško v roke in v borbo. Kaj ma zdaj kle komunizem ? Moj star fotr pa v Gonarsu. No, po vojni ni ostal taljanom nič dolžan. Namreč v sklopu sojenja kot eden izmed sodnikov, je dal svoj glas da se ducat italijanov da na vešala. Stara mama, ki se je pri svojih 84 poslavljala, je še pred smrtjo vpila: "bejžmo, taljani grejo". Da, psihološki impakt. Ja ja... Novodobniki nimate pojma kakšna grozodejstva so se dogajala. Znajo sam lapat, še posebi sds, pa nabirat glasove za svoje apetite. Za folk se jim pa gladko malo je*. Pa mimogrede, po mamini strani sta bila pa od starga fotra oba brata domobranca in oba sta šla v Kočevju pod zemljo. En je delal kot nakladač materiala, drug pa bolničar. Da še malo začinim... Nemški štab je reku da sta premlada (mogoče bi bila danes še živa), slovenska kolaboracija je pa vztrajala da gresta in prisežeta nemški vojski. Tolk o tistih, ki jih podpira danes sds in jih kuje v oblake kot osvoboditelje slovenskega naroda. Zlagana stranka...sami seb lažejo. Ne ti men model tralala o komunizmu.. Ok ?
Bazovica
# 02.09.2018 ob 11:29
Clanek je pomankljiv in krsi avtorske pravice. Soavtor skladbe Vstajenje Primorska je tudi Fran Venturini, uradno zavedeno pri SAZAS.
gk21
# 02.09.2018 ob 10:18
Manuchao,

malo znanja zgodovine o vlogi Ljubljane med NOB ti ne bi škodilo. Sicer pa, važno da se po slovensko delimo - če ne na rdeče in bele, pa vsaj na ''lublanske srajce'' in ostale. Ne vem, če razumeš bistvo te pesmi...
Mimogrede, posnetek pod člankom je iz nabito polnih (ljubljanskih) Stožic.
BRANI-MIR
# 02.09.2018 ob 12:56
V NOB so sodelovali pošteni in zavedni Slovenci in ne komunisti. Stopite pred katerikoli spomenik in preberite imena padlih v boju proti okupatorju in žrtve okupatorjevega terorja in boste zlahka ugotovili, da so to bili pošteni zavedni domačini in nobeni komunisti. So se pa komunisti pojavili kasneje in danes so vsi zbrani v eni politično opcijo, Kumer ji lahko zahvalimo za razdvojenost, konje v zadnjih letih zelo prisotna!
discoversci
# 02.09.2018 ob 15:14
@čak mal noris
Z mano žal ne boš polagal računov. Lahko se kar speleš na Trstenjakovo 8, pa skupaj z janšatom, ki je bil veliki komunist in prejemal Titovo štipendijo, skupaj doktorirata zarad mene na to temo. Ti si začel s komunizmom na teh straneh in zgodbicami, ki jih prodaja janša, novakova in obe njuni stranki že več let. Glede na tvoje odzive in dikcijo, pa vidim, da si pri tistih, ki bi se morali resno vprašati o svojem psihičnem zdravju.
čak mal noris
# 02.09.2018 ob 14:58
@Kapetano

Z dolžnim spoštovanjem, nimaš prav. Kaj počne SDS in koga oni "rehabilitirajo", nas prav nič ne briga. Nas ( mojo družino ) pa krepko zanima, kje in kdaj je bil UMORJEN nas stari oče, obsojen v montiranih dachauskih procesih takoj po vojni. In HOČEMO vedeti, kje je pokopan. Rehabilitiran je bil že, skupaj z ostalimi soobtoženimi že sredi 70-ih let, zato bi "junaki", ki so ga umorili, MORALI počasi zbrati pogum in priti z informacijami na dan, se ti ne zdi? Ampak mi čakamo in čakamo, prej ali slej bo nekdo "zapel", če ne prej, oa arhivi v Beogradu.
In ob vseh ostalih, ki so tako izgubili najbližje prisegam v imenu vseh, da ne bomo popustili.
Resnica BO prišla na dan.
čak mal noris
# 02.09.2018 ob 11:34
@discoversci

Moji stari starši, tako materini, kot očetovi, so pobegnili iz Italije, pred fašizmom seveda, v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Le da so nato tu "naleteli" na komunizem, ki jim je po vojni pokradel vse in mi UMORIL oba stara očeta.
Vstala Primorska je ČUDOVITA pesem. Prava protifašistična.
Bil bi pa enako vesel, če bi obstajala podobna, antikomunistična. Dandanes bi imela konkretno veljavo.
čak mal noris
# 02.09.2018 ob 13:25
@discoveresci

In povsod, k vsakemu, ki misli "drugače" tlačit SDS in Janšo je pa že tako bedno in brezidejno, da je že kičasto.
Aeda
# 01.09.2018 ob 16:05
@interakt, DEMOKRACIJA je samo beseda (izjava dr. Paula Parina v oddaji Večerni gost). VPLIVA na politiko in politike pa nimamo niti najmanjšega.
Vse skupaj je bila samo krinka za to, da so izpeljali plenjenje vsega, kar je bilo kaj vredno, začenši z denacionalizacijo in nadaljevali z razprodajo (nekoč) družbene lastnine za drobiž...
Blue-Star
# 01.09.2018 ob 15:32
vstala diktatura, ne primorska.
Kazalo