Gwar smo leta 2010 lahko v živo videli na madžarskem festivalu Sziget. Foto: EPA
Gwar smo leta 2010 lahko v živo videli na madžarskem festivalu Sziget. Foto: EPA
Policija smrt še preiskuje, a za zdaj ne kaže, da bi šlo za nasilno dejanje kake druge osebe. Foto: EPA

"Dave je bil eden najbolj duhovitih, inteligentnih, ustvarjalnih in energičnih ljudi, kar sem jih poznal," je za krajevne medije izjavil nekdanji basist skupine, Mike Bishop. "Včasih je bil osoren, vedno vulgaren, nespoštljiv in duhovit v vsakem pogledu. Ampak obenem je bil tudi pameten; zanimali so ga življenje, zgodovina, politika in umetnost." "Želim si, da bi bila šala. Vsi smo v šoku," je izjavil še eden od nekdanjih članov, Chris Bopst.

Menedžer skupine je vest že potrdil v uradni izjavi: "Z žalostjo v srcu potrjujem, da je Dave Brockie, moj dobri prijatelj, umetnik, glasbenik in pevec pri Gwar, umrl. Njegovo truplo je v nedeljo na njegovem domu v Richmondu našel kolega iz benda. Moja prioriteta je trenutno skrb za člane skupine in pokojnikovo družino. Več informacij bomo objavili, ko bodo uradno potrjene."

Pošastni teater
Brockie je bil član za grammyja nominirane skupine že vse od njene ustanovitve leta 1984; na odru se je pojavljal kot lik Oderus Urungus. Gwar so namreč znani po svojih pošastnih opravah, odrskih izpadih (zaigranih krvavih usmrtitvah in podobnem) in skrajnih besedilih. Svoj zadnji album, Battle Maximus, so izdali lani, pred kratkim pa so se ravno vrnili s turneje po Japonski in Avstraliji.

Skupina ima sicer že izkušnje z izgubo: leta 2011 so svojega kitarista, 34-letnega Coryja Smoota, našli mrtvega na svojem avtobusu.