Bil je eno samo srce. Sama nežnost. Preprost tudi v času svojih največjih uspehov. Tudi ko je naredil svoje največje hite, so mu bili še vedno najpomembnejši življenje, prijatelji, družina. Kemo je bil popoln.

Rade Šerbedžija, igralec

"den izmed junakov moje mladosti. Bilo ga je samo srce. Spominjam se ga po o
čeh, v katerih je sija
la sreča." Tako kolegi opisujejo sarajevsko glasbeno legendo Kemala Montena, ki je nedavno umrl.

“Bil eden junakov moje mladosti. Zaradi njega sem izpustil žogo in v roke vzel kitaro. Lahkotno je prestajal življenje in se ni veliko vznemirjal,” je o Montenu dejal Dino Merlin, pevec, skladatelj in tekstopisec.

V oddaji NaGlas! smo se spomnili nedavno preminulega sarajevskega pevca Kemala Montena, ki je rad nastopal tudi v Sloveniji. NaGlas! je na sporedu vsak drug torek ob 14.20 na prvem programu TVS, dosegljiva je tudi v 4D-arhivu MMC-ja.


"Kemo je bil popoln"

Igralec Rade Šerbedžija, ki je skupaj z Montenom izvedel pesem "Ni u tvom srcu”, je rekel, da je bil Monteno v vsakem pogledu poseben: “Bil je eden najboljših ljudi, kar sem jih spoznal; pri tem upoštevajoč pristaniške delavce, filmske igralce, pevce, predsednike republik. Bil je eno samo srce. Sama nežnost. Preprost tudi v času svojih največjih uspehov. Tudi ko je naredil svoje največje hite, so mu bili še vedno najpomembnejši življenje, prijatelji, družina. Kemo je bil popoln.”

Pomnimo ga po sreči v očeh
Pevka Tereza Kesovija je po izgubi svojega dragega prijatelja neutolažljiva. Od njega se je poslovila s pesmijo "Sve dok bude bilo i nas dvoje," ki sta jo izvajala v duetu in z besedami: "Spominjam se ga po nogi, s katero je sledil ritmu kitare. Po modrih očeh. Po teh očeh, v katerih je sijalo zadovoljstvo, sreča, radost."
Kemo kot brat Zdravku Čoliću
"Če bi lahko izbiral brata, bi izbral Kema,“ je bil neposreden nekdanji Sarajlija Zdravko Čolić. Zdravku je Kemo napisal njegov prvi hit.
"Nekega dne me je poklical Milan Stupar, ki je dejal, da ima pesem, ki je bila namenjena Josipi Lisac. To je bila pesem 'Sinoć nisi bila tu', takrat sem bil še študent. Ta pesem je zaznamovala moje življenje in kariero. Kemal Monteno pa je postal moj prijatelj.“

Bešlić: "Vozdra Moke"
Izvajalec bosanskih sevdalink in narodnih pesmi Halid Bešlić si je z Montenom poleg poklica delil tudi sarajevski jezik ulice. Skupaj sta nastopila na enem zadnjih Montenovih koncertov aprila 2014. Zapela sta pesem "Prvi poljubac". Bešlić je prepričan, da se bodo Montena za vedno spominjali po lepih pesmih: "Kemo je človek, ki je veliko dal Sarajevu, Bosni in Hercegovini in celi regiji. Vozdra Moke, se vidimo spet nekje ...“

Sarajevo, ljubezen moja
V pesmi, ki jo je napisal za svoje rojstno mesto, Monteno poje: "Kamor koli grem, o tebi sanjam, vse poti me vodijo k tebi. S hrepenenjem čakam na tvoje luči, Sarajevo ljubezen moja". Konec januarja se je Kemo, kakor ga ljubkovalno kličejo ljube mu »Sarajlije« in prijatelji, vrnil v svoje Sarajevo, tokrat za vedno.

Pesnik, ki je izkusil življenje
Kemala Montena si bomo zapomnili po liričnem, skoraj romantičnem glasbenem slogu. Njegova besedila so izpoved pesnika, ki je izkusil življenje.
Združil sevdalinko in kancono
Montenu je, kot nobenemu pred njim, uspelo združiti motive bosanske sevdalinke z mediteranskim šarmom italijanske kancone. S to vezjo je živel že od otroštva, saj mu je mati Bahrija pela sevdalinke, oče Osvaldo, po rodu iz Tržiča (Monfalconeja), pa italijanske pesmi. Kemal Monteno z vso pravico nosi naziv enega najboljših avtorjev s prostorov nekdanje Jugoslavije.

Bil je eno samo srce. Sama nežnost. Preprost tudi v času svojih največjih uspehov. Tudi ko je naredil svoje največje hite, so mu bili še vedno najpomembnejši življenje, prijatelji, družina. Kemo je bil popoln.

Rade Šerbedžija, igralec