Zakoni o avtorskih pravicah so se v resnici spremenili že v sedemdesetih, a so prve posledice vidne šele zdaj: leta 1978 so avtorji kreatvnih del dobili
Zakoni o avtorskih pravicah so se v resnici spremenili že v sedemdesetih, a so prve posledice vidne šele zdaj: leta 1978 so avtorji kreatvnih del dobili "končne pravice", kar pomeni, da od podjetij (založb, knjižnih založnikov itd.) po 35 letih avtorske pravice dobijo nazaj; prva dela so po tem zakonu lastnika zamenjala leta 2013. Foto: EPA
Prince in njegova precej svobodna interpretacija suženjstva.
Prince je svoj čas veljal tudi za silen sekssimbol. Foto: EPA

Pogodba mu bo med drugim omogočila ponovno izdajo antologijskega albuma Purple Rain ob njegovi 30. obletnici, obenem pa bo Prince spet lastnik izvirnih posnetkov, ki so nastali v okviru njegovega prejšnjega sodelovanja z Warnerjem. "Na poti je čisto nov album in tako Warner Bros Records kot tudi jaz sam smo zadovoljni z izidom pogajanj; veselimo se dolgega in plodnega delovnega razmerja," je Prince zapisal v izjavi za javnost.

Album in istoimenski film Purple Rain sta izšla leta 1984, torej pred tridesetimi leti. Plošček bo ob svojem jubileju dobil "deluxe" izdajo, po njegovi poti pa naj bi šlo še več starejših Princeovih albumov.

Zadovoljstvo na obeh straneh
"Vsi pri Warnerju smo navdušeni, da spet sodelujemo s Princeom; ena največjih zvezd na svetu in izrazito samosvoj talent je," je bil prav tako navdušen direktor založbe Cameron Strang.

Zmagovalna kombinacija, a za visoko ceno
Prince je z založbo Warner pogodbo (prvič) podpisal leta 1977; skupaj so izdali najuspešnejše albume njegove kariere, denimo Purple Rain, Sign O The Times in glasbeno podlago za Burtonov film o Batmanu iz leta 1989. Okrog leta 1991, ko je izšel album Diamonds and Pearls, so se odnosi že krepko skrhali. "Ni več dovolil, da bi mu kdo ukazoval," je pevčev publicist Chris Poole pojasnil biografu Mattu Thornu.

"Suženj"
Natančneje: Prince si je želel izdajati več glasbe, in to pogosteje. Prepričan je bil tudi, da bi originalni posnetki za njegove albume morali biti njegova osebna last, ne pa last studia. Ker pri Warnerju niso bili pripravljeni popustiti niti pri enem niti pri drugem, se je pevec v javnosti začel pojavljati z napisom "Slave" (Suženj) na obrazu, ime pa si je spremenil v neizgovorljiv simbol. Mediji so ga krstili za Izvajalca, prej znanega kot Prince (The Artist Formerly Known As Prince).

"Ljudje mislijo, da sem nor, ker sem si po obrazu pisal 'suženj'," je Prince leta 1996 povedal v intervjuju za Rolling Stone. "Ampak če ne morem početi, kar bi rad - kaj pa sem drugega? Če človeku preprečiš njegove sanje, postane suženj. In v takem položaju sem bil. Nisem bil lastnik Princeove glasbe. Če nimaš svojega gospodarja v pesti, ima on tebe."

Kdo je res izgubil?
Prince je na koncu svoje pogodbene obveznosti do založbe izpolnil: izdal je peščico zanič albumov, natrpanih s starimi odvečnimi pesmimi in neangažiranim delom, denimo Chaos and Disorder in Old Friends 4 Sale. Čeprav je bil tudi na teh albumih kak dober komad (npr. Dinner with Delores z albuma Chaos and Disorder), je ta taktika Princeu pri oboževalcih škodila - podrobnosti zaposlitvene pogodbe jih niso zanimale, kakovost glasbe pa seveda malo bolj. Ko je Prince končno dočakal izdajo svojega prvega albuma v "powarnerjevskem" obdobju, ki ga je pomenljivo naslovil Emancipation, ta na lestvicah ni prilezel višje od medlega 18. mesta.

Zadnji album PlectrumElectrum je Prince posnel s spremljevalnim bendom, žensko zasedbo 3rdEyeGirl. Tega - in večino njegovih novejših del - je izdala Princeova lastna založba NPG Records.