Britanska zasedba Radiohead ob izteku leta obdaruje s svojo pesmijo, prvotno namenjeno filmu Spectre. Foto: Branka Resnik
Britanska zasedba Radiohead ob izteku leta obdaruje s svojo pesmijo, prvotno namenjeno filmu Spectre. Foto: Branka Resnik

Britanska eksperimentalno naravnana rockovska zasedba Radiohead, ki je zadnji - in sicer svoj osmi - album izdala leta 2011 in je po poročanju BBC-ja trenutno v fazi ustvarjanja novega, je bila pred časom deležna povabila, naj posname skladbo za sveži film o karizmatičnem agentu Britanske tajne službe MI6 s kodnim imenom 007.

"Sicer se ni izšlo, vendar je [pesem] postala nekaj našega, kar imamo zelo radi," so Radiohead zapisali na svoji spletni strani. "Ob izteku leta smo si mislili, da bi jo morda želeli slišati." Zasedba pa ne navaja, zakaj njihova pesem ni bila uporabljena v filmu, ki je v kinematografe prišel oktobra.

Smithova pesem iz filma na vrh lestvice
Pesem Writing's on the Wall, ki jo je Sam Smith ustvaril z Jimmyjem Napesom, je po letu 1965 prva pesem za Jamesa Bonda, ki jo izvaja britanski moški soloizvajalec. Prav tako pa je sploh prva bondovska naslovna tema, ki se je uvrstila na prvo mesto britanskih lestvic singlov, poroča The Guardian.

Radiohead so na sceno prišli v zgodnjih devetdesetih letih minulega stoletja, po zadnjem albumu King of Limbs pa so si vzeli odmor za individualne projekte. Med tem kolektivnim oddihom sta pevec Thom Yorke in producent Nigel Godrich sodelovala pri "superskupini" Atoms for Peace, Yorke pa je lansko jesen izdal samostojni album, naslovljen Tomorrow's Modern Boxes.

Pesmi Spectre lahko prisluhnete na Soundcloudu in si jo tudi brezplačno prenesete.