Podelitev nagrade zmagovalki Heleni si je ogledalo več kot pol Slovencev in skoraj vsi Grki, ki so imeli takrat prižgan televizor. Foto: epa
Podelitev nagrade zmagovalki Heleni si je ogledalo več kot pol Slovencev in skoraj vsi Grki, ki so imeli takrat prižgan televizor. Foto: epa
Chiara je le enkrat prejela dvanajst točk. Foto: epa

Tako je četrtkov polfinalni izbor, ki ga je prenašala TV Slovenija, spremljal vsak drugi gledalec, ki je imel od 21.00 naprej prižgan televizor. Še boljše razmerje je bilo dva večera kasneje, ko si je finalni izbor ogledalo več kot pol gledalcev, ki so imeli po 21.00 prižgan TV-sprejemnik. Še več televizorjev pa je bilo na prenos Evrovizije naravnanih v Grčiji, ki je že pred začetkom tekmovanja veljala za favoritinjo. Podelitev nagrade, ki jo je v poznih večerrnih urah Helena prejela iz rok ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka, so si namreč ogledali skoraj vsi, ki so takrat še spremljali televizijski program.

31 let do prve zmage
Največji ljubitelji so sestavili tudi statistiko, povezano z letošnjim izborom za pesem Evrovizije. Tako so izračunali, da je Grčija potrebovala 31 let, da je osvojila svojo prvo zmago. Prvič je se Evrovizije udeležila leta 1974, s tem pa je postavila rekord, koliko časa je neka država potrebovala od prve udeležbe do prve zmage.

Za Malto le enkrat 12 točk
Drugo mesto je osvojila malteška predstavnica Chiara, ki je svojih 192 točk zbirala počasi, a vztajno. Le ena država, in sicer Rusija, ji je namreč podelila 12 točk. Večkrat jih je prejel med drugim tudi hrvaški predstavnik Boris Novković. Za pesem Vukovi umiru sami mu je največ točk namenila tudi Slovenija.

Polfinalisti letos nekoliko slabše
Lanski finalni izbor so obvladovali najboljši iz finala, ki so osvojili kar pet od prvih sedmih mest, med drugim tudi prvo in drugo mesto. Letos se zmagovalci polfinala niso odrezali tako dobro, saj sta bili prvo- in drugouvrščena pesem v finale uvrščeni že prej. A mesta od tretjega do šestega so bila v rokah uspešnih polfinalistov. V polfinalu se je sicer najbolje odrezala Romunija, ki se je v finalu uvrstila na tretje mesto, Latvija, ki se je v finale uvrstila kot zadnja, pa je nato v soboto osvojila četrto mesto.

Velike štiri - zadnje štiri
Velike štiri države, ki se v finale uvrstijo brez kvalifikacij, ne glede na njihovo uvrstitev v preteklem letu, so bile letos zadnje štiri. Ob Franciji, Nemčiji, Španiji in Veliki Britaniji pa so se neposredno v finale prihodnjega izbora, ki bo potekal v Grčiji, uvrstile še Grčija, Malta, Romunija, Izrael, Latvija, Moldavija, Srbija in Črna gora, Švica, Norveška in Danska.